Вчені знайшли речовину, яка відповідальна за утворення ракових метастазів

Вчені з Рокфеллерівського університету (США) виявили, що пухлини молочної залози і легенів можуть використовувати сигнальний шлях нервових клітин, щоб поширитися по іншим органам і утворити вторинні вогнища.

У статті, опублікованій у виданні Nature, дослідники описують, як ці ракові клітини приваблюють прилеглі кровоносні судини, щоб отримати доступ до нервового сигналу, що в кінцевому підсумку дозволяє їм вирватися з первинної пухлини в кровотік.

До речі на сайті https://publicist.net.ua/ ви знайдете останні головні новини науки, економіки, політики, культури в Україні і світі.

Ракові пухлини - незалежно від розміру, форми і місця утворення можуть обманювати наш організм заради своєї вигоди, видаючи себе за здорові клітини або «викрадаючи» їх. Класичний приклад «піратської» тактики пухлини - її здатність притягувати прилеглі кровоносні судини і підключатися до центрального джерела кисню і поживних речовин в організмі. Кілька років тому вчені помітили, що пухлини, які в кінцевому підсумку дають метастази, зазвичай притягують до себе більше судин, ніж ті, які цього не роблять.

Вчені припустили, що клітини внутрішньої оболонки кровоносних судин посилають сигнал, який дає раковим клітинам в первинної пухлини команду метастазувати. Дослідження показало, що цим сигналом є Slit2 - білок, який в нервовій системі зазвичай допомагає рухатися нервовим клітинам, коли утворюється нова нервова мережа.

Як клітини раку грудей і легенів змогли змусити клітини кровоносних судин створювати і вивільняти Slit2 - і рівно стільки, щоб клітини змогли потрапити в кровотік і поширитися по організму? Лабораторне дослідження з мишами показало, що клітини пухлини спочатку активують заглушену ДНК, щоб зробити двухцепочечную РНК, яка, в свою чергу, діє як сигнал, що запускає ендотеліальний білок Slit2 і - далі - рух клітин з первинної пухлини в кров.

Білок Slit2 потенційно може служити мішенню для діагностики. За активністю білка лікарі можуть, наприклад, визначити, що рак покинув первинну пухлину і почав утворювати метастази. Також, наголошується в прес-релізі, є шанс, що вчені зможуть розробити нові ліки, які стримуватимуть метастазування, блокуючи роботу білка Slit2.