Корисне навантаження: як вибрати бокс на дах авто

Багажні бокси стали справжнім трендом, і це зрозуміло: автотуризм в Україні на підйомі, а в далекій дорозі додатковий багажний обсяг аж ніяк не завадить.

Якщо ви теж вирішили оснастити свій автомобіль містким «рюкзаком», насамперед слід зупинити свій вибір на виробнику з хорошою репутацією. У цьому контексті хочеться порекомендувати багажник thule. Шведський концерн - безумовний лідер галузі і законодавець мод. Якщо є можливість купити багажник цього виробника, краще так і зробити. Запас міцності вище аналогів, ідеально підходять до будь-якого автомобіля. Замовляйте цей та інші автоаксесуари на сайті avtobagazhnik.com.ua офіційного дилера THULE в Україні.

Отож, що потрібно враховувати при виборі автобокса?

Рейлінги, багажник і кріплення

В першу чергу вам необхідно зрозуміти, на яку основу ви збираєтеся поставити ваш бокс - тобто визначитися з багажником (багажною системою), яка, як правило, являє собою дві поперечки, що кріпляться або до рейлінгів автомобіля, або безпосередньо до кузова. Саме до цих поперечок потрібно буде «пристикувати» сам бокс.

Солідна частина пропонованих боксів мають універсальні кріплення з чотирьох скоб, що фіксуються вісьмома «баранчиками» (такі підходять до всіх багажників), проте ряд виробників пропонує свої власні кріплення, які забезпечують швидку і зручну установку, але при цьому підходять тільки до 50-80% всіх багажників.

Обсяг і форма боксу

Визначтеся, що саме ви збираєтеся перевозити, адже за обсягом всі бокси можна умовно розділити на три групи: до 350 літрів, на 350-500 літрів, понад 500 літрів. У першій групі - ті бокси, які стануть в нагоді лише в якості невеликого доповнення до вантажних можливостей авто. Якщо ж вам потрібен другий повноцінний багажник - наприклад, в разі, якщо штатний регулярно буває зайнятий - то краще звернути увагу на другу групу. Для перевезення великої кількості об'ємного вантажу і довгих предметів підходить третя група.

Говорячи про довгомір, не можна обійти увагою і ще один умовний розподіл усіх боксів - за формою. Традиційно тут теж позначають три групи: «короткі і широкі» (невеликі бокси з формою днища, близькою до квадратної), «довгі і широкі» і «довгі і вузькі». Перша група підійде невеликих автомобілів з короткою базою, решта дві - більшим машинам.

Довжина, ширина, висота

При підборі довжини боксу є два основних моменти: безпроблемне відкривання задніх дверей (на універсалах і хетчбеках) і нависання переднього краю боксу над верхньою кромкою лобового скла на величину не більше 300 мм. Перший момент дає вам вільний доступ в багажне відділення авто, а другий гарантує нормальний огляд.

Врахуйте також, що внутрішнє значення довжини не відповідає габаритному, вказаному в характеристиках. Деякі виробники вказують максимальну довжину довгоміра, який можна перевезти в боксі, але в цілому варто заручитися правилом: забираємо 50-70 мм від габаритної довжини - отримуємо максимальну довжину вантажу, що перевозиться.

Широкий і високий бокс гарантує вам велику місткість - об'ємні валізи ляжуть в нього з більшою ймовірністю. Але у вузьких і низьких моделей теж є переваги: ​​вузький бокс дасть розмістити на багажнику додаткове кріплення (або навіть два) для велосипеда, а поєднання великої довжини з невеликими шириною і висотою дозволяє отримати порівняно маленький приріст витрати палива після установки боксу.

Вантажопідйомність

Цей пункт пов'язаний з двома попередніми, але не можна сказати, що безпосередньо - великі розміри боксу не завжди означають його високу вантажопідйомність. До даного моменту набули поширення два класи середньої вантажопідйомності: 50-55 кг і 70-75 кг. Бокси, що знаходяться в другій групі, мають днище, армоване металевими пластинами. Відповідно, висока вантажопідйомність боксу визначається аж ніяк не його габаритами, а саме посиленою конструкцією підлоги. Але орієнтир тут такий - посилене днище повинні мати бокси з об'ємом від 450 літрів.

Рейлінги, на які закріплюється багажник (він, як ви пам'ятаєте, тримає бокс) або ж сам багажник, що прикріплюється до даху, теж мають вантажопідйомність. Для абсолютної більшості дорожніх моделей авто вона становить 80 кг, для моделей SUV - досягає 100 кілограмів.

Відкривання, замикання, фіксація

Особливу увагу варто звернути на фактори, що визначають надійність і зручність вантаження і транспортування вантажу. Перший момент - це замок, на який замикається кришка боксу - неякісний може бути чреватий для вас проблемами. Хороший замок - це той, який замикає всю боковину боксу за допомогою пари штоків або спеціальних запірних механізмів.

Матеріал і аеродинаміка

До теперішнього моменту переважна більшість боксів виготовляється з ABS. Це легкий, міцний і довговічний матеріал, що не боїться холодів або спеки.

А ось по аеродинамічних властивостях бокси можуть бути зовсім різними - як ми зазначали вище, краща аеродинаміка у довгих, вузьких і невисоких моделей. Має значення і опрацювання аеродинамічних нюансів в цілому - імениті бренди серйозно працюють над цим, і різниця між доведеним з аеродинаміки боксом і простенькою ноунейм-скринею може бути дуже істотна.

Для автовласника це виливається в витраті палива: бокси з просунутою аеродинамікою в порівнянні з автомобілем без боксу дають надбавку не більше 0,5 л / 100 км (чого ви, швидше за все, просто не помітите), дешевий же бокс збільшить витрату палива на 1 л / 100 км і навіть більше.