5 способів продовжити життя автомобільному акумулятору

Кожен водій автомобіля хоча б раз замислювався над тим, як продовжити життя акумулятора. Випадки, коли нові АКБ зношуються за пару років і здаються на переробку, стають частими.

Звинувачувати в усьому виробників недоцільно, тим більше якщо ви придбали гарантовано якісні акумулятори на https://aku.lviv.ua, більшість проблем пов'язано не із заводським браком, а з неправильною експлуатацією. При належному догляді термін життя середньостатистичного акумуляторного пристрою дорівнює 5-7 років.

Чому батареї швидко стають непридатними?

  • Випаровування електроліту. У спекотну погоду з електроліту випаровується вода. Через це оголюються пластини АКБ, швидко починається сульфатация.
  • Акумулятор постійно не заряджений. Провокується короткими поїздками і великою кількістю споживачів енергії в автомобілі.
  • Щільність електроліту. Через низьку щільність рідина всередині батареї може замерзнути при мінусовій температурі. Внаслідок цього пластини пожолобляться.
  • Проблеми з проводкою авто. Несправна бортова мережа тягне перебої в роботі акумуляторів, чим знижує їх термін експлуатації.
  • Неправильна фіксація - ще одна причина швидкого зносу акумуляторного пристрою. Змінні АКБ під час їзди піддається ударам і перекидання, через що пошкоджується корпус, псуються клеми, трапляються замикання.

Уникнути проблем в подальшому допоможуть рекомендації професіоналів. Розглянемо 5 способів, як продовжити термін служби акумулятора.

Періодичність і процес зарядки

Всі АКБ автомобіля діляться на малообслуговувані і не обслуговувані. Перші простіше в експлуатації, їх достатньо раз на півроку відносити в сервісний центр для перевірки. Але стандартний догляд за обома варіантами проводиться самостійно.

Акумуляторну батарею категорично не рекомендується тримати в розрядженому стані. Тривале знаходження без заряду сприяє прискореному руйнуванню пластин. Для відновлення АКБ використовуються спеціальні зарядні пристрої. Сила струму не повинна перевищувати 1/10 від номінальної ємності батареї.

Регулярна їзда на великі відстані дозволяє підтримувати нормальний заряд батареї без додаткової підзарядки. У зимовий період, коли АКБ відчуває підвищене навантаження, рекомендується заповнювати ємність по необхідності або раз в 2 місяці. Після глибокого розряду (включені фари, музика, обігрів скла) потрібно повноцінна зарядка. Дотримання правил і термінів підзарядки - одні з найбільш ефективних способів продовжити термін служби акумулятора.

Електрична проводка автомобіля

Термін життя АКБ безпосередньо залежить від справності бортової мережі автомобіля. Електрична проводка повинна міститися в повному порядку, особливо це стосується таких моментів:

  • працездатність генератора і регулятора напруги в мережі;
  • відсутність пошкоджених ділянок проводки;
  • відсутність незафіксованих або окислених контактів.

Неполадки в роботі бортової мережі сприяють збільшенню опору. Батарея починає витрачати заряд на його подолання, в результаті її корисний термін експлуатації скорочується. Своєчасна перевірка справності електричної проводки в автомобілі - ефективний спосіб продовжити життя акумулятора.

Рівень електроліту

У сильну спеку, а також під час їзди температура всередині батареї піднімається, через це з електроліту починає випаровуватися дистильована вода, а слідом знижується його загальний обсяг. Брак рідини тягне за собою оголення пластин всередині АКБ. У такому стані вони легко окислюються, поступово руйнуються. Можливі ситуації, при яких обмазка з решіток кришиться і падає на дно акумулятора. Утворився шлам нерідко викликає замикання електродів.

Рівень електроліту слід перевіряти регулярно, при необхідності потрібно доливати дистилят до позначки, яка покриє пластини зі свинцю на 1-1,5 см. Без періодичної перевірки кількості рідини всередині АКБ її термін використання істотно скорочується.

Профілактика стану клем

В процесі експлуатації на клемах з'являється наліт. Це можуть бути оксиди, патьоки електроліту або сліди корозії. Наліт серйозно впливає на здатність АКБ проводити струм, тому його слід усунути відразу після виявлення. Способи очищення:

  • розчин харчової соди;
  • обробка дрібнозернистим наждачним папером;
  • розчин нашатирного спирту.

Після очищення клеми слід висушити і міцно затягнути. Для продовження терміну експлуатації рекомендується покрити їх спеціальним засобом для контактів (продається в магазинах автотоварів).

Чистота акумулятора

Бруд на поверхні батареї знижує термін її корисної експлуатації. Пил, масло, волога і патьоки електроліту з часом змішуються і перетворюються в цілісний шар, який здатний проводити струм. Отже, АКБ починає витрачати заряд і на це. Підтримка батареї в чистоті - обов'язковий пункт до виконання.