Основні помилки при установці дитячого автокрісла в машині

Світова статистика заявляє про зниження дитячої смертності в ДТП при використанні утримуючого пристрою більш ніж на 50%. На три чверті зменшується ризик отримати серйозну травму. Що ж впливає на ефективність автолюльки?

Наявність автокрісла в машині - не панацея, навіть якщо ви придбали дійсно якісне автокрісло для дітей, що пропонується інтернет-магазином 130.com.ua.   

На жаль, багато батьків поспішають і нехтують уважним вивченням інструкції перед тим як кріпити автолюльку. Велика частина автовласників не знають про те, які серйозні наслідки бувають при допущених, на перший погляд, незначних помилках. Розглянемо найбільш поширені з них.

Увага: подушки безпеки!

Особливості дитячого автокрісла групи 0 дозволяють використовувати його на передньому пасажирському сидінні. Однак не можна забувати про одну дуже важливу ​​умову - відключенні подушки безпеки. Чому рятівна повітряна подушка перетворюється на грізну зброю, що посилює наслідки при аварії?

Відома організація ADAC проводить порівняльні краш-тести дитячих автокрісел при відключеній і включеній подушці безпеки. Наслідки вражають! Якщо, сидячи в якісній автолюльці, дитина не отримує травм при ДТП на швидкості 60 км / год, то у випадку з активною повітряною подушкою ситуація змінюється кардинально. При ударі вона вилітає з величезною швидкістю. Удар припадає на область шиї і голови. Її силу можна порівняти з 150-кілограмовою вагою. Результати такого впливу навіть при невисокій швидкості плачевні - переломи і не сумісні з життям травми.

Акцент на кріпленні

Багато сучасних утримуючих пристроїв закріплюються штатними автомобільними ременями. Тут криється ще одна небезпека - неправильна установка крісла.

Не знаючи, як кріпити автокрісло, деякі плутають поясний і плечовий ремені, змінюючи їх місцями. При аварії сидіння вилітає і вдаряється об спинку переднього крісла. Для того, щоб переконатися в правильності установки, посмикайте автолюльку. Якщо вона совається, перевірте ремені безпеки, якими ви її зафіксували. Поясний ремінь повинен простягатися на рівні ніг, а плечовий - за спинкою дитячого крісла. На спинці вироби завжди є схема розташування кріплень, а напрямні виділені червоним кольором.

Яких тільки винаходів не придумують водії: і пристібають двома ременями відразу, і винаходять власні способи обмотки! Навіть якщо така фіксація здається щільною і надійної, вона несе в собі загрозу. Схема, розроблена виробником, перевірена на численних краш-тестах. А це означає, що при неправильній фіксації ременями, безпека дитині не гарантується.

Ситуація істотно спрощується, якщо конструкцією передбачена кріпильна система Isofix. При установці напрямних повинен бути характерний звук. Изофікс підстрахує і утримає пристрій, навіть якщо ви неправильно прикріпили ремені. Важливо пам'ятати, що якірний кріплення і упор в підлогу є додатковою фіксацією і не замінять штатних ременів або Isofix.

Увага! внутрішні ремені

Помилки часто виникають і у використанні внутрішніх ременів автокрісла.

  • Перекручені лямки - небезпечна зброя. Вони стають жорсткими і при аварії врізаються в тіло, завдаючи біль і травми.
  • Непристебнуті ремені або поганий замок зроблять неефективним навіть найдорожче автокрісло. Перед тим, як встановити пристрій, перевірте працездатність всіх з'єднань, цілісність лямок.
  • Якщо висота ременів не відповідає зросту маленького пасажира, лямка проходить на рівні шиї або не забезпечує щільне прилягання. Це несе серйозну небезпеку. Навіть якщо сидіння використовується різними за віком і росту дітьми, завжди переставляйте лямки на потрібну висоту.
  • Некоректне розташування штатних ременів безпеки збільшує ризик отримати траву. Якщо дитина в автокріслі пристібається автомобільними ременями, прослідкуйте, щоб поясна лямка проходила на рівні стегон, а діагональна - по ключиці. Спинка автокрісла повинна щільно прилягати до автомобільного сидіння. Якщо цьому заважає підголівник крісла, його можна підняти або прибрати.
  • Незатянуті лямки не виконують своєї функції. Дитина не повинна самостійно знімати їх, спускати з плечей. Закріпіть ремені щільно, щоб вони прилягали до тіла по всій довжині і добре утримували малюка.

Зимовий одяг та ковдри

Після того, як батьки встановили крісло, вони намагаються збільшити комфорт малюка різними способами, не розуміючи, що роблять помилку.

Використання подушок, щоб надати дитині зручне положення. Форма автолюльок продумана такому чином, щоб юному пасажирові було зручно. Для новонароджених передбачені спеціальні вкладиші з прорізами для ременів, які набагато ефективніше подушечок і валиків.

Застосування ковдр і пледиків теж може нести небезпеку, але тільки в тому випадку, якщо їх використовують під лямки крісла. Якщо хочете вкрити малюка, покладіть ковдру поверх ременів безпеки.

Об'ємний зимовий одяг знижує ефективність утримуючого пристрою. У чому суть помилки? Виробник продумав конструкцію до найдрібніших деталей. Кожен вигин, кожен сантиметр простору відіграють вирішальну роль. Вносячи зміни в конструкцію, ви позбавляєте дитину захисту. При сильному ударі (а його потужність перевищує 500 кг) всі ковдри, подушки і одяг злітають з дитини. Ремені слабшають, і дитина не утримується в кріслі. У такому випадку від дитячого сидіння немає ніякої користі.

Шкода зимового одягу полягає в йог об'ємі. Він не дає ременям перебувати близько до тіла. У критичній ситуації під силою удару дитину починає стрімко кидати. За частки секунд набирається прискорення і лямки врізаються до тіла. Це не тільки боляче, але і небезпечно для внутрішніх органів. Крім того, об'ємний утеплювач може ущільнитися і стати тонким при ударі. При цьому ремені слабшають і зісковзують.

Установка крісел 0 + обличчям вперед

Правила як кріпити автолюльку не прощають неточностей. Декому здається, що досить посадити дитину в автокрісло і щільно прикріпити його ременями. На практиці засіб захисту не спрацьовує, якщо пристрій встановлено неправильно щодо напрямку руху.

Крісла групи 0 завжди встановлюються проти ходу автомобіля. Такий стан безпечний. Це підтверджено численними краш-тестами. Вважається, що таким чином краще перевозити дитини після досягнення нею трьох років. 

Чому положення обличчям вперед небезпечне? Анатомія маленької дитини відрізняється від дорослої. У малюків велика голова по відношенню до решти тіла, а шия - дуже слабка. При зупинці по інерції тіло продовжує рухатися вперед. Навіть під час раптової зупинки шия отримає колосальне навантаження, а при аварії шийні хребці можуть зламатися. Це загрожує смертельним результатом.