Загальні принципи вибору сонячних паненлей

Сонячна батарея вирішує ряд побутових проблем, пов'язаних з нерегулярною подачею і переплатою за електрику. Тому така установка зацікавила багатьох людей, що живуть в приватних будинках або мають дачі.

Втім, результат неправильного вибору одного з компонентів системи - сонячного модуля, контролера, акумулятора або інвертора - даремна трата грошей. Щоб цього не сталося, і придбане обладнання працювало на вас якомога ефективніше, проконсультуйтесь з фахівцями компанії "Єкосолюшн" , вони підберуть відповідну комплектацію і встановлять СЕС під ключ з максимальним врахуванням індивідуальних умов, можливостей і потреб.

Сонячна батарея може бути як неефективною, так і, навпаки, мати надмірний потенціал, надлишки якого просто «з'їдять» ваші гроші, а користі не принесуть. Що ще сумніше, невідповідність обладнання може привести до його несправності через сильний розкид напруги.

Покупці сонячних батарей втрачають гроші і мимоволі порушують роботу щойно придбаного обладнання зазвичай з наступних причин - неправильний розрахунок необхідних потужностей і покупка сонячної електростанції без урахування енергоспоживання.

Ці величини можна прикидати "на око", а потрібно знати напевно, оскільки кожен випадок індивідуальний. Хоча часом виконати такі розрахунки буває непросто. Найчастіше складності виникають у власників дач і житлових будівель, експлуатованих нерегулярно, наприклад, тільки в літній період. Але і для приватного будинку вибрати і купити сонячну батарею з точки зору ефективності досить складно.

Необхідні розрахунки

Перед покупкою сонячної батареї необхідно розрахувати сумарну потужність всіх електроприладів, що знаходяться в будинку, а також обчислити середній і максимальний обсяг добового енергоспоживання.

  • Сумарна потужність енергоспоживачів. Інакше цю величину називають миттєвою потужністю. Для її обчислення необхідно скласти показники потужності всіх приладів у включеному стані. Таким чином, ви будете мати уявлення про те, яка кількість енергії потрібно від сонячної батареї, якщо мережа буде навантажена максимально. Це коли всі прилади працюють одночасно.
  • Добове енергоспоживання. Обсяг щодня споживаної енергії залежить від умов проживання (кількості електричних приладів, їх сумарної потужності і інтенсивності їх щоденного використання) і мети, в якій буде використана автономна сонячна електростанція. Вона може бути встановлена ​​в якості запасного варіанту, або, як повноцінний джерело живлення замість муніципальних комунікацій.

Номінальна потужність сонячної батареї

Для обчислення цієї величини виконують розрахунки за такою формулою:

Pсб = Pінс · Eсб / (Eінс · η)

Де РСБ - номінальна потужність сонячної батареї; Рінс - номінальна сонячна інсоляція (покриття поверхні сонячним світлом); ЕСБ - енергія, вироблена сонячною батареєю; Еінс - місячна сонячна інсоляція на м2; η - ККД інвертора, що перетворює постійний струм в змінний.

За основу беруть стандартні показники місячної сонячної інсоляції - 1 кВт на м2 при середній температурі повітря 25 градусів. ККД інвертора використовують для розрахунків тільки в тому випадку, якщо буде використовуватися високовольтна напруга. При використанні низьковольтної напруги це значення можна прибрати з формули розрахунку.

Нахил і розміщення сонячних панелей

Велике значення для роботи сонячної батареї грає нахил, під яким розташовані сонячні модулі. Його розрахунок також необхідний. Розраховують нахил, виходячи того, з якою інтенсивністю буде працювати автономна сонячна електростанція - цілий рік або періодично. У будь-якому випадку, краще встановити сонячні панелі таким чином, щоб їх нахил був більше географічної широти в середньому на 15 градусів. Оптимальний кут нахилу становить 45 градусів.

Перед тим, як купити сонячну батарею, визначтеся з місцем її розташування. Найефективніше розташувати її на даху під обчисленим ухилом. Але буває і так, що необхідного місця на даху не виявляється, адже відстань між рядами модулів повинно бути не менше 1,7 від висоти одного ряду, щоб не сталося затінення одного модуля іншим. У цих випадках у дворі будинку встановлюють спеціальні опори, сконструйовані знову ж з дотриманням потрібного ухилу.