Якісні нитки - запорука надійності і естетичності виробу

Вибрати швейні нитки - така ж важлива задача, як і покупка тканини для для одягу, чи іншого виробу. Якісні нитки не тільки є запорукою успішної роботи майстра, а й значною мірою визначають зовнішній вигляд швів, і, як наслідок, якість пошиття.

Сучасні швейні нитки поділяються на типи і для кожного виду швейних робіт необхідні нитки певної якості і номера. Давайте спробуємо розібратися в різноманітті ниток, представлених на ринку і познайомитися з найбільш затребуваними в швейній справі, а на сайті https://shop.tk-furnitura.com.ua/catalog/nitki/ ви зможете замовити найвищої якості нитки побутового призначення для шиття, вишивання, обмотування, і інших цілей.  

Щоб мінімізувати негативні впливи на нитку, і продовжити термін її служби, необхідно виконувати просту умову при виборі ниток для виробу - якість нитки має відповідати якості тканини, і при цьому слід обов'язково враховувати умови експлуатації виробу.

На властивості і будову швейних ниток впливають такі чинники:

  • Склад волокна. За складом нитки діляться на натуральні (бавовняні, лляні і шовкові), синтетичні (поліамідні, поліефірні і віскозні), комбіновані.
  • Число складань. Нитки бувають однокручені (в 2 або 3 складань), двохкруточні (в 4, 6, 9 і 12 складань).
  • Коефіцієнт і напрямок крутки. Коефіцієнт крутки - це число витків на 1 метр довжини нитки. Від напрямку крутки - правого (Z) або лівого (S) - залежить міцність швейних ниток. Нитки правої крутки (Z) менше обриваються в швейній машині.
  • Товщина ниток. Товщина ниток буває різною, і позначається номером або лінійною щільністю (текс).
  • Остаточна обробка. Нитки бувають глянсовими і матовими. Вважається, що глянцеві нитки міцніше матових, проте багато що залежить від якості вихідної сировини і виробника.

Нитки загального призначення

Стандартні швейні нитки, виготовлені з туго скручених волокон. Виробляються з поліестеру (синтетичні), з мерсеризованої бавовни або з синтетичною серцевиною, вкритою бавовною.

Останній варіант об'єднує в собі кращі властивості перших двох. Нитки загального призначення прекрасно підходять для пошиття стандартних речей, таких як пошиття одягу, штор або дитячих іграшок.

Мерсеризація - процес обробки бавовняних тканин і ниток, який надає їм блискучий зовнішній вигляд.

Бавовняні нитки

100% мерсеризовані бавовняні нитки відмінно підходять для пошиття бавовняних тканин. Підбирайте нитки за складом - використовуйте бавовняні з бавовною, поліестрові з синтетичними тканямі. Готові вироби можна прати в гарячій воді без побоювань погіршення якості ниток. І нитки, і тканини довго збережуть свій зовнішній вигляд і міцність. Бавовняні нитки не тягнуться на відміну синтетичних, тому їх можна використовувати для декоративних вишивок, а також для пошивочних швів.

Шовкові нитки

Нитки з шовку відрізняються благородним блиском і надають швам акуратний класичний вид. Такі нитки використовуються при роботі з шовком і вовняними тканинами, тому що їх природні волокна схожі за характеристиками, також шовкові нитки добре підходять для шиття вручну без вузликів.

Залежно від товщини, такі нитки підійдуть як для шиття на машинах, так і на оверлок, а також ідеальні при створенні декоративних строчок. Крім цього нитки можуть використовуватися для викидання петель і пришивання ґудзиків. Шовкові нитки дорогі, тому для багатьох робіт синтетичні нитки можуть бути дешевшою альтернативою.

Нитки для ручної вишивки

Мотки скручених ниток для вишивання змотують в пучки. В основному вони виробляються з бавовни, шовку або віскози. Так звані нитки муліне - це скорочення нитки для ручної вишивки. Такі нитки ідеальні для вишивок і декорування одягу.

Нитки для машинної вишивки

Нитки для машинної вишивки виготовляють з віскози або поліестеру і вони мають характерний блиск. Такі нитки дуже ефектно виглядають і можуть використовуватися для заповнення кольорових областей / плям при машинної вишивки. Використовуються в бобінах / котушках і спільно з голкою для машинної вишивки. Для додання глибини малюнків доступна широка гама відтінків.

Нитки для обметування

Нитки, змотані з меншим зусиллям, ніж стандартні. Це робить їх придатними для тимчасового обметування і видалення без пошкодження тканини, коли вони більше не потрібні.

Нитки для оверлока

Для виконання оверлочних швів потрібно набагато більше ниток, ніж для шиття, тому нитки продаються у великих котушках або конусах по 1000-5000 метрів. Варіанти палітри обмежені, але для оверлочних швів вистачає і цього. Склад ниток для оверлока буває різним, але частіше використовують поліестрові синтетичні нитки.