Переваги та конструктивні особливості бетонних сходів

Бетонні конструкції, усупереч поширеним стереотипам, можуть бути витонченими і естетичними, що дозволяє їх використовувати не тільки у дворах, а й в інтер'єрах.

Бетонні сходи гармонійно вписуються в приміщення з підлогами, залитими цементним стяжками, оформленими плитковим покриттям, подивіться тут пропоновані компанією Ів Буд чудові варіанти обробки і оздоблення бетонних сходів, погодьтесь, такі конструкції стануть вишуканою домінантою інтер'єру.

Особливої уваги заслуговує покривання бетонних сходів полімерними матеріалами, це один із найкрасивіших варіантів, адже фінішний результат залежить тільки від фантазії замовника. Недоліком же є складність нанесення, яка потребує великого досвіду в роботі з полімерами. Основні полімери, такі як епоксид, або поліуретан дуже стійкі до ковзання та приємні для ніг.

По надійності і довговічності бетонні міжповерхові переходи не поступаються металевим і дерев'яним конструкціям, але процес зведення маршів забирає більше часу.

Переваги бетонних сходів

Складність і масштабність робіт з виготовлення монолітних сходів анітрохи не применшує гідності готової бетонної конструкції з позицій надійності і безпечної експлуатації. Подібну конструкцію з бетону можна оформити під будь-який інтер'єрний стиль, перетворивши звичайні ступені в шедевр декоративного мистецтва. Головний плюс даної конструкції - можливість внутрішнього і вуличного монтажу.

До основних переваг бетонних сходів відносяться:

  • Висока міцність і надійність. Така конструкція добре витримує значні навантаження.
  • Довговічність. За рахунок високої якості натурального матеріалу монолітні міжповерхові переходи служать десятиліттями.
  • Стійкість до вологи, вогню. Прольоти з бетону не підвласні руйнівній силі відкритого полум'я, окрім того вони вологостійкі.
  • Не потребують спеціального догляду. Власникам приватного будинку досить періодично оновлювати дизайн обробки.
  • Відсутність скрипів. У порівнянні з дерев'яними конструкціями бетонні споруди стійкі до температурних перепадів, потрапляння вологи.
  • Хороша сполучуваність з різними матеріалами. Бетонна основа відмінно виглядає з мармуровою, кованою, скляною, керамічною, дерев'яною обробкою.

Залізобетонні конструкції виконані з міцної гнутої арматури, що зв'язує цементний розчин. Сходинки витримують багаторічні цикли використання, а для комфортного підйому і спуску бетонні сходи в приватному будинку комплектують красивими поручнями.

Таким сходам можливо надавати різні форми. Для власників нерухомості актуальним залишається питання естетики при розміщенні сходів в житловій зоні або при вході в будинок. Вироби добре піддаються оформлення, витримують значні динамічні навантаження, сходові марші можна виконувати в будь-якій конфігурації, включаючи спіральні форми.

Варіанти обробки

Бетонні монолітні сходи можна обробляти різними матеріалами. Найбільш популярними варіантами вважаються:

  • Деревина - традиційне рішення, матеріал візуально розвантажує важкий бетон, додає інтер'єру теплі нотки. Для обробки раціонально використовувати міцні породи деревини, які добре чинять опір стирання (бук, ясен, дуб).
  • Камінь - актуальний варіант для облагородження сходів, розташованих в приміщенні в стилі класика. Мармурові сходи прикрасять бетонний виріб, але не можна забувати, що вони збільшують загальну вагу конструкції. Кам'яне облицювання відноситься до категорії елітних варіантів обробки, коштує дорого, але виглядає солідно і гармонійно.
  • Керамограніт - довговічна обробка, роками зберігає первинний вигляд. Сходи з керамограніта і клінкерної кераміки повинні бути укомплектовані антиковзаючим покриттям. Облицювання забирає багато часу, для монтажу керамограніта потрібна спеціальна техніка, бажано володіти навичками роботи з матеріалом.
  • М'які покриття - ковролін, лінолеум, ламінат ідеально вписуються в загальний дизайн бетонної споруди. При виборі ковроліну віддають перевагу матеріалу на каучуковій основі. Лінолеум і ламінат фіксують на проступи за допомогою клею. Потрібно вибирати негладкі матеріали, щоб уникнути ефекту ковзання по східцях.

Красиво виглядають поєднання бетону зі склом або металом. Виробники перил та сходових огорож пропонують різноманітний вибір продукції за прийнятною вартістю. Скляні фрагменти більш тендітні, але надають бетонному моноліту легкість, прозорість. Металеві ковані перила з вигадливими художніми елементами ефектно підкреслюють форми і лінії сходового споруди, прикрашають холодний бетон.