Як видаляють катаракту

Під час видалення катаракти в будь-якій формі необхідно дотримуватися особливих застережних заходів, щоб переконатися, що пацієнт повністю розслаблений, не відчуває болю. Іноді відзначається легке відчуття тиску.

В офтальмологічному центрі «Візіум» проводиться видалення катаракти в Дніпрі. Там працюють фахівці з багаторічним досвідом. В ході операції не буде ніяких неприємних сюрпризів.

Алгоритм операції

Вона проводиться так:

  1. Уздовж рогівки робиться невеликий розріз. Потім помутнілий кришталик акуратно розбивається на дрібні фрагменти.
  2. Фрагменти кришталика акуратно видаляються з ока за допомогою відсмоктування.
  3. Потім хірург поміщає частини за зіницею. Райдужна оболонка повертається на своє місце.
  4. Розріз заживає самостійно. Шви не роблять.
  5. На око накладається захист, щоб убезпечити його на ранніх етапах одужання.

Якщо потрібно провести операції на двох очах, то між першою і другою процедурами робиться перерва в 2-3 тижні. Цей час потрібний, щоб проопероване око встигло зажити.

Два види оперативного втручання

Найбільш поширений тип операції з видалення катаракти називається факоемульсифікація. Тут використовуються високочастотні ультразвукові хвилі для руйнування мутного кришталика.

Під час операції можна імплантувати такі типи лінз:

  1. Монофокальні. Такі лінзи — стандартний варіант для більшості операцій. Після процедури може знадобитися використання очок.
  2. Акомодаційні, мультифокальні. Лінзи доступні для пацієнтів з пресбіопії. Вони можуть поліпшити зір при читанні. Короткозорість НЕ буде прогресувати.

У хірургії існує екстракапсулярна методика. Хірург не розбиває помутнілий кришталик ультразвуком. Він видаляє серцевину цілком, а інші частини відсмоктуються. Процедура передбачає довший розріз і застосування очних крапель з антибіотиками перед операцією..

Лазерна (рефракційна лазерно-допоміжна) хірургія - це сучасний варіант. Використовуються новітні технології. Замість енергії ультразвуку застосовується спеціальний лазер для руйнування існуючої катаракти. Він знижує ризик ускладнень.

Як проводиться підготовка

Перед тим як призначити операцію, лікар проведе комплексне обстеження, щоб перевірити загальний стан очей і вирішити, чи може що-небудь перешкодити втручанню. Обов'язковий тест на рефракцію. Він визначає короткозорість, далекозорість, астигматизм. Будуть проведені додаткові вимірювання. Вони покажуть форму і тип лінз.

Неускладнена операція займає всього близько 15 хвилин. Потім потрібно носити спеціальні окуляри, які допоможуть захистити прооперовані очі від сонячного світла.

Не варто боятися! У «Візіумі» працюють досвідчені лікарі. Вони все зроблять швидко і безболісно. Ви потрапите в сприятливу обстановку, повністю розслабитеся.

Джерело: visium.com.ua