Що потрібно знати про буріння свердловини на воду

Буріння свердловин на воду - справжній порятунок для тих, хто вважає за краще жити за містом і не залежати від центрального водопостачання, мати власне багаторічне джерело чистої і свіжої води круглий рік. Свердловина підійде як для великого котеджу, так і для дачної ділянки

Фахівці розповідають, чи потрібно отримувати дозвіл на свердловину, як правильно вибрати місце, які труби прослужать довше, та про інші нюанси даної процедури, а замовити послугу бурение скважин в лозовой ви зможете в компанії АКВАСТРОЙ. 

Як вибрати місце

Власники ділянок при виборі місця для свердловини орієнтуються на її призначення. Якщо свердловина потрібна тільки для поливу городу, то краще її влаштувати поряд з ним. Якщо для водопостачання будинку, то краще орієнтуватися на близькість до місця установки насосного та іншого обладнання.

Як знайти воду

Підземні води є практично скрізь, але на різній глибині. При копанні неглибоких колодязів можна орієнтуватися на поверхневі ознаки. Але при влаштуванні глибоких свердловин потрібно здійснювати розвідувальне буріння.

Буріння свердловини не рекомендується поблизу скотомогильників, кладовищ, звалищ, туалетів і т. д. Все, що вбралося в землю, з часом проникне в свердловину і буде засмічувати воду.

Які бувають свердловини

Артезіанські свердловини глибиною від 60 до кількох сотень метрів, де водозабір здійснюється з вапняних порід. Вони захищені від поверхневого забруднення і вважаються найбільш чистими. Термін використання артезіанської свердловини - більше 30 років.

Свердловини, де водозабір відбувається з пісочного шарів. Ці свердловини дрібніше, ніж артезіанські, і гірше захищені від поверхневого забруднення. Термін їх використання - близько 25-30 років. Саме такі свердловини найчастіше використовуються для водопостачання приватних садибах.

Найдрібніші - це так звані «абісінські колодязі». З їх допомогою можна добути воду з верхніх водоносних горизонтів. Вода в такій свердловині швидше за все забруднюється, і термін служби невеликий через замулювання.

В яку пору року краще бурити свердловину

Бурити свердловину можна в будь-який час року. Все залежить від способу, застосовуваного устаткування і кваліфікації фахівців. Оптимально це робити при плюсовій температурі, але можливо до -6 градусів. В холоду бурити важче, оскільки вода при негативних температурах замерзає.

Які труби вибрати

За співвідношенням «ціна-якість» добре себе зарекомендували спеціальні труби з ПВХ. Цей матеріал хімічно не активний, тому придатний для питного водопостачання. Термін гарантії на ці труби - до 50 років.

Металеві труби з часом іржавіють, вступають в реакцію з хімічними речовинами, що знаходяться в грунті, і швидше приходять в непридатність. Труби з нержавіючої сталі найдорожчі.

Як відбувається буріння

Щоб зробити глибоку свердловину з більш якісною питною водою, без техніки і механізмів не обійтися. Процес буріння свердловини складається з декількох етапів:

  • розвідувальне буріння та визначення водоносного горизонту з найкращими показниками грунтів;
  • монтаж обсадної труби (вона застосовується для опускання труб), обсипання затрубного простору;
  • буріння свердловини до візуально чистої води.