Що потрібно знати про програму "Доступні ліки"

Згідно зі статистикою в нашій країні понад 1 мільйона населення хворіють на цукровий діабет 2-го типу, близько 200 тисяч - на бронхіальну астму, а по кількості летальних випадків через серцево-судинні захворювання Україна знаходиться на верхніх позиціях світового рейтингу.

Погодьтесь, статистика досить невтішна, і щоб якось покращити ситуацію в Україні в 2017 році стартувала соціально значуща програма «Доступні ліки». Реалізація програми передбачає забезпечення українців безкоштовними ліками або ліками з незначною доплатою, передбаченими для пацієнтів з проблемами серця, бронхіальною астмою і цукровим діабетом II типу.

Реімбурсація. Що це і як працює?

Реімбурсація - механізм забезпечення пацієнта необхідним медичним препаратом, призначеним лікарем, з подальшим відшкодуванням його вартості. Такий механізм - це можливість отримання громадянином необхідних лікарських засобів в аптечній мережі з подальшим повним або частковим відшкодуванням їх вартості страховою компанією або державними органами. До речі, як зареєструвати аптеку в програмі Доступні ліки ви дізнаєтесь на сайті mcplus.com.ua. 

Даний механізм є звичною практикою для багатьох розвинених країн, де пацієнти забезпечуються необхідними ліками з подальшою адресному (персональної) компенсацією. Багато країн давно практикують механізм чесної реімбурсації, що робить лікування, призначене лікарем, більш доступним для населення. Таким чином, даний інструмент можна визначити як спосіб поліпшення рівня доступності медицини для всіх громадян країни.

Реімбурсація активно і дуже успішно практикується в країнах Центральної та Східної Європи: Польща, Чехія, Туреччина, Молдова, Словаччина. У Західній Європі цей механізм теж працює.

Ставлення громадян до програми «Доступні ліки»

На жаль, реалії такі, що у громадян вже не залишилося довіри до влади і всьому, що від неї виходить. Судіть самі, якщо раніше упаковка виписаного вам препарату від гіпертонії коштувала, наприклад, 60 гривень, а референтна ціна на нього - 52 грн., то пацієнту необхідно було б в аптеці віддати рецепт, заплатити 8 грн, а аптека за вашим рецептом повинна отримати з обласного бюджету компенсацію в 52 грн. Але фармацевти, розуміючи ризик зв'язуватися з владою, побоювалися віддавати ліки за гроші і чекати відшкодування фактично з нізвідки і невідомо коли.

Сьогодні, в Кабміні обіцяють, що ситуація змінилася докорінно. Однак, не зважаючи на те, що програма діє кілька років, давати їй остаточну оцінку ще рано. Мине небагато часу, і ми обов'язково повернемося до цього питання. Зберемо дані, думки, проаналізуємо статистику і зробимо висновки - чи дійсно в країні встановився такий корисний механізм як реімбурсація або це чергове «покращення по-українськи».

Як скористатися програмою «Доступні ліки»

Пацієнт повинен звернутися до лікуючого лікаря, який за результатами проведеного огляду та опитування виписує рецепт. З цим рецептом слід відправитися на пошуки торгової точки - вона ж аптека, яка бере участь у програмі.

Якщо у жителів столиці вже є можливість ознайомитися з адресами таких аптек за допомогою інтерактивної карти, то жителі інших населених пунктів поки такої розкоші не мають, але в МОЗ запевнили - це не надовго.

В цілому ви можете запитати у лікаря, чи не знає він, де найближча подібна аптека. Крім того, аптеки, які беруть участь в програмі, позначені логотипом з перехрещеними пігулками. Такі логотипи є на двері, вітрині торгової точки.

Якщо ви знайшли таку аптеку, то пред'явіть фармацевту рецепт і зажадайте список доступних препаратів. Отримавши інформаційний лист, ви зможете побачити, за які ліки доведеться доплатити, а які доступні безкоштовно.