Де виробляють кращі вина Іспанії

За площею культивування винограду Іспанія знаходиться на першому місці в світі. Лише Франція та Італія випереджають її за обсягом виробництва вина.

За площею культивування винограду Іспанія знаходиться на першому місці в світі. Лише Франція та Італія випереджають її за обсягом виробництва вина. Деякі напої відомих брендів продаються лише за кордоном, але певні з них можна придбати і в Калуші.

Про те, які іспанські вина заслуговують на особливу увагу, – читайте далі.

Класифікація іспанських напоїв

Згідно з класифікацією, вина Іспанії поділяються на:

  • Denominacion de origеn calificada – категорія надається найкращим регіонам. На сьогодні такий статус мають лише Ріоха та Пріорат;
  • Denominacion de origеn – напої з певних регіонів, де є власна регулювальна рада;
  • Vino de mesa – виготовляються з ягід некласифікованих виноградників, на пляшках не вказуються сорти та рік збору ягід;
  • Vino de la tierra – зазначаються рік врожаю, сорти та регіон виготовлення.

Основна класифікація може доповнюватись категорією Vino de Pago. Вона означає, що вино виготовлено з врожаю одного виноградника.

Херес

Вперше це біле міцне вино почали виготовляти в місті Херес-де-ла-Фронтера, звідки й пішла назва «херес». Іспанці довгий час відточували майстерність його виробництва та суворо зберігали секрет приготування. Найкращі іспанські хереси виробляються під брендами Gonzalez Byass, Croft Jerez, Antonio Barbadillo.

CAVA

Відоме на весь світ ігристе вино, до якого належить Cava Jaume Serra Brut Nature. Напої виготовляються за тією ж технологією, що й класичне шампанське, але мають більш приємний та збалансований смак. Підтвердженням відмінної якості напою є той факт, що обсяг його експорту займає друге місце після хересу.

Найбільш знаменита кава походить з каталонського регіону Пендес і випускається під брендом Freixenet. Іншими відомими виробниками кави є каталонський Codorniu та Vicente Gandía з Валенсії.

TORRES

Один з найвідоміших іспанських винних брендів у світі, продукція якого експортується в більше ніж 150 країн світу. Її споживають навіть члени королівської іспанської родини. Тут є червоні, рожеві та білі напої, ігристі та звичайні, дорогі та з доступною вартістю. Деякі з вин будуть до смаку майже всім без винятку, а інші сподобаються лише певному колу поціновувачів. Але в будь-якому випадку поганих вин «Торрес» не існує.

Малага

Ще один відомий в світі регіон. Десертне вино з Андалузії виготовляють за доволі складною технологією. Напій відрізняється насиченістю кольору, смаку та аромату. Одна з його головних особливостей – можливість зберігатись більше ста років без втрати властивостей.

Хоча малага вважається білим вином, але фактично її колір може бути від золотистого до майже чорного. Як солодкі, так і сухі напої можна споживати не лише витриманими, але й молодими. Найбільш популярними брендами регіону є Larios та Scholtz Hermanos.

Ріоха

В регіоні виготовляють переважно червоні вина з ягід сорту «темперанільо», але додаючи виноград інших сортів. Це дозволяє створювати напої з виразними ягідно-фруктовими нотками та щільними насиченими смаками. Найвідоміші бренди Ріохи – Berberana, Marques de Riscal и Baron de Chirel.