Вирощування кропу в домашніх умовах

Кріп — корисна зелень, яка росте в саду, практично у всіх городників. Його застосовують в різних стравах, супах, салатах, парасольки використовують для консервації.

Насіння кропу володіють також дуже корисними властивостями. Їх застосовують в лікуванні шлунково-кишкового тракту та інших захворювань, пов'язаних з травленням.

Вирощування кропу в домашніх умовах

Цю траву можна вирощувати не тільки влітку, але взимку на підвіконні. Зробити це дуже просто, адже пряність не вимагає яких-небудь спеціальних знань і умов вирощування.

Придбане в магазині насіння потрібно посіяти так, щоб воно знаходилося не більше ніж в двох сантиметрах від поверхні. Лише через два тижні при хорошому сонячному світлі або штучному підсвічуванні, регулярному поливу можна отримати перші сходи з насіння кропу. Далі потрібно землю обприскувати з пульверизатора і освітлювати лампою. Потрібно зробити так, щоб світловий день кропу був вісім годин. Так взимку досвічувати потрібно всього дві години. Через місяць можна проводити зріз першої зелені, вона цінніша покупної, тому що не містять хімікатів. Слід пам'ятати, що кріп не є багаторічною рослиною, тому після зрізання всієї зелені, потрібно посіяти рослина знову.

Вирощений в домашніх умовах кріп можна додавати в усі страви: піцу, бутерброди, супи, соуси, салати. Він не тільки збагатить смак страви, але і додасть йому цінні поживні властивості.

 

Корисні властивості кропу

Корисні властивості кропу різноманітні. Крім лікування травної системи, воду з кропом застосовують для немовлят від кольок. Так само кріп здатний заспокоювати і робити сон безперервним. Завдяки цій властивості регулярне вживання кропу допоможе зробити режим дня правильним, а здоров'я і імунітет міцним.

Другою важливою властивістю кропу є наявність такого з'єднання в зелені, як апіол. Він викликає скорочення матки, і усуває біль, а також може зменшувати щомісячні кровотечі, але тільки при прийомі масла насіння рослини або зелені в високих дозах протягом тривалого періоду часу. В цілому, кріп дуже корисний. Він низькокалорійний і має гарний смак. Ідеально підходить для дотримання дієти, тому що надає пряний смак пісним, дієтичних страв. Також немає серйозних протипоказань для його регулярного вживання. Звичайно, слід пам'ятати, що все потрібно застосовувати в міру.