Особливості будівництва будинку із сендвіч-панелей

Сендвіч панелі – конструкція, що володіє унікальними екплуатаційними характеристиками і проста в монтажі, призначена для будівництва.

Сьогодні сендвіч-панелі все частіше використовуються при будівництві будівель, причому не тільки офісних приміщень і складів, але і житлових будинків. І це не дивно, адже вони мають багато унікальних якостей. А вигідно замовити якісні сендвіч панелі у Львові ви зможете в компанії "ХОМСТІЛ ГРУП". 

Опис сендвіч-панелей

Цей матеріал нагадує своєрідний "бутерброд". Він складається з двох пластин МДФ або ДСП, з прошарком утеплювача між ними. В якості утеплювача використовують матеріали з низькою теплопровідністю, наприклад, пінополістирол, скловолокно, мінеральну вату, пінополіуретан.

Пластини скріплюються із шаром утеплювача за допомогою спеціального клею або шурупів. Вибір способу з'єднання залежить від особливостей матеріалів, що використовуються під час виготовлення.

Сендвіч-панелі бувають двох типів:

  • Стіновий профіль (для стін).
  • Покрівельного профілю (для даху).

Листи для стін мають гладку або профільовану основу з одного боку поверхні. Покрівельні профільовані з двох сторін або лише із зовнішнього боку. При будівництві будинків використовуються обидва ці типи.

Переваги і недоліки

Говорячи про сендвіч панелі, неможливо не сказати про переваги цієї будівельної системи.

  • Сендвіч панелі зручні тим, що вони придатні до монтажу будь-якої пори року та у всіх кліматичних зонах;
  • Швидкість монтажу сендвіч панелей значно вища, ніж будівництво з використанням традиційних матеріалів. Бригада всього з двох осіб, що використовує один вантажопідйомний механізм, здатна за одну робочу зміну перекрити 200 кв. метрів поверхні.
  • Використання сендвіч панелей дозволяє заощадити на накладних витратах. Крім того, завдяки сендвіч-панелям суттєво знижується навантаження на фундамент. А це дозволяє знизити витрати на облаштування фундаменту.
  • У багатьох випадках, завдяки високій якості покриття конструкції сендвіч панелей, готові будови не потребують не тільки зовнішньої, але й внутрішньої обробки.

Звичайно, жоден, навіть кращий будівельний матеріал не може складатися виключно з переваг. Мають вони кілька досить несуттєвих негативних моментів:

  • Один з основних недоліків полягає в тому, що сендвіч панелі - самонесучі конструкції, які просто не здатні взяти на себе значне додаткове навантаження.
  • Існує можливість отримати пошкодження полімерного покриття або навіть вм'ятину на панелі в процесі неакуратного транспортування, при монтажі або експлуатації. Втім, це не є нерозв'язною проблемою: подряпина легко піддається косметичній корекції. При суттєвому дефекті сендвіч панель можна легко замінити.
  • Якщо мали місце порушення технології монтажу сендвіч панелей, можуть мати місце промерзання панелей в стиках, або навіть утворення льоду в точці роси в холодну пору року.

Основні види сендвіч-панелей

Як правило, утеплювачем в сендвіч панелях є або базальтове волокно (тобто мінеральна вата), або пінополіуретан, або пінополістирол. Одна з основних робочих характеристик сендвіч панелей коефіцієнт теплопровідності. Чим нижче значення – тим вища здатність утеплювача утримувати тепло.

Однією з основних характеристик сендвіч панелі є коефіцієнт теплопровідності використовуваного утеплювача (Вт/м*С). Крім того, досить важливим моментом є маса квадратного метра сендвіч панелі для товщини 100 мм:

  • пінополістирол є самозагасаючим матеріалом, його рівень горючості становить 0,039 9,94 Г1;
  • пінополіуретан - матеріал, що згоряється з коефіцієнтом горючості 0,028 18,36;
  • базальтове волокно - абсолютно негорючий матеріал, зі ступенем горючості 0,05-19,0.

Не дивлячись на те, що пінополістирольний утеплювач має більш високий ніж, скажімо, пінополіуретановий коефіцієнт теплопровідності, завдяки значно меншій горючості, він використовується набагато ширше. Пінополістирольні сендвіч панелі ефективні у будівництві будівель, до яких висуваються підвищені вимоги щодо пожежної безпеки.