Тканина оксфорд: історія походження, види, застосування та тонкощі догляду

Тканина оксфорд – інноваційний матеріал із досить широкою сферою застосування. Відрізняється особливим плетінням та відмінними експлуатаційними характеристиками.

Незамінний у сфері виробництва спортивного та дитячого одягу, туристичного спорядження та навіть меблевої промисловості. А на сайті https://stabitex.com.ua ви зможете по найкрашій вартості купити цю та інші види тканин. 

Оксфорд – матеріал синтетичного походження. Відрізняється особливим плетінням під назвою «рогожка» (інша назва – «панамське плетіння»), коли при переплетенні волокон полотно виходить з рельєфних квадратів у шаховому порядку. Зазвичай буває оброблений поліуретановим або полівінілхлоридовим покриттям, що забезпечує водонепроникність готового виробу.

Історія оксфорду

Цей текстиль із типово англійською назвою вперше виготовили в Шотландії в кінці позаминулого століття, а своєю популярністю він завдячує американським університетам. На відміну від класичного полотняного переплетення, в цій тканині нитки переплітаються не поодинці, а групами, через що її поверхня є дрібними опуклими клітинками.

Недорогий, міцний і гігієнічний оксфорд, зроблений з чистої бавовни, знайшов застосування для виготовлення чоловічих сорочок, які дуже полюбилися студентам, які займаються спортом. Стверджують, що сучасна наскрізна застібка button-down вперше з'явилася у формі для гри в поло, пошитій з оксфорду.

Згодом такі сорочки стали носити багато студентів, особливо у США, де нині є символом престижних університетів. Їх склад може бути натуральним або сумішевим, колір найчастіше синій, хоча трапляються білі, жовті, сині забарвлення, а також принти в смужку. Така сорочка є обов'язковою приналежністю престижного стилю преппі і добре підходить для елегантного ділового дрес-коду.

Види та позначення

В даний час синтетична водовідштовхувальна тканина з характерною «клітиною» випускається у великій кількості різновидів, і для правильного підбору потрібного матеріалу потрібно знати відповідні технічні характеристики та їх позначення.

Першою ознакою, по якій здійснюється класифікація, є склад, а другою – товщина ниток. Оскільки майже завжди синтетичний оксфорд – це водовідштовхувальна тканина, її класифікація проводиться також за видом захисного покриття. Крім того, розрізняють забарвлення полотна та деякі інші властивості, наприклад, наявність армуючих ниток.

Сучасний оксфорд виготовляють з нейлону або поліестеру, товщина волокон у них може змінюватись від 150 до 1800 den. Основними видами покриттів є прозорий поліуретан на внутрішній поверхні або полівінілхлорид, який наносять зовні. Ці покриття забезпечують захист від води, вітру та інших несприятливих факторів, а ефективність захисту забезпечується товщиною і структурою шару.

Торговий опис марки містить цифру, яка відповідає висоті водяного стовпа в мм, що утримується захисним шаром, при цьому:

  • мінімальний захист для побутових виробів становить від 200 до 300 мм;
  • підвищений захист, за якого курткова тканина на згинах промокне через 1 годину, становить 300-500 мм;
  • для непромокаючого спецодягу водовідштовхувальна здатність становить 800 мм;
  • захист 1000-3000 мм має особливо щільна тканина тенту.

Властивості тканини та її щільність великою мірою залежить від щільності ниток, значення якої вказується у назві торгової марки.

Переваги, недоліки, догляд

Широке використання, яке одержала міцна водовідштовхувальна тканина «оксфорд», обумовлена ​​такими її властивостями, як:

  • висока фізична міцність на розрив, стирання та вигин;
  • тривалий термін експлуатації;
  • легкість;
  • приємна на дотик шовковиста фактура;
  • різноманітність асортименту;
  • стійкість барвників до прання та сонячних променів;
  • відносно невелика вартість.

У той же час повністю синтетичний склад матеріалу та наявність захисного шару має всі недоліки, притаманні такому роду текстилю. Насамперед це створення парникового ефекту, тому одяг з оксфорду не рекомендується для тривалого перебування та інтенсивних навантажень. При русі, особливо на морозі, цей матеріал видає звук, що шарудить, тому мисливці намагаються не використовувати його для свого спорядження.

Слід також враховувати склад волокон. Еластичніший нейлон пропалюється іскрами і оплавляється нагрітою поверхнею, а більш термостійкий поліестер менш міцний.

Вироби з цього матеріалу добре переносять прання і сушіння при температурі не більше 40 градусів, а також звичайне хімічне чищення. Їх можна прасувати як «синтетика». Якщо на тканині утворився розрив або оплавлений отвір, їх можна зашити або заклеїти.