Фліпчарти і їх застосування

Доповіді, звіти та інформацію у фірмах подають у вигляді списків, графіків та презентацій. Тренінги припускають безліч структурованої інформації. Щоб скласти презентацію на комп'ютері, знадобиться чимало часу та зусиль.

Важливо підібрати правильне оформлення, скласти графіки, діаграми та таблиці. Потрібно так подати інформацію, щоб наочно показати та пояснити всі тонкощі та нюанси. На допомогу приходить фліпчарт. Це один із альтернативних способів ефективно донести до аудиторії всю необхідну інформацію. А флипчарт купити ви зможете на фабриці шкільних і офісних дощок ТСО.

Що являє собою фліпчарт

Саме поняття фліпчарт походить від двох англомовних слів: flip – підкинути, перевернути; chart - креслення, схема, таблиця, карта. Пристрій є дошкою на підставці. Тринога допомагає встановлювати дошку на необхідну висоту. Регулятор встановлює кут нахилу. Листи перекидаються як у звичайному блокноті.

У наборі можуть йти маркери, магніти та пристрій для очищення дощок. Дошка проста у догляді та використанні. Її можна скласти та прибрати у шафу або стіл. Фліпчарти бувають кількох типів.

Види фліпчартів

Паперовий фліпчарт

Такий вид дощок легко використовувати. Інформацію можна заздалегідь нанести на аркуш паперу. Це зручно для презентацій та заздалегідь запланованих доповідей. Якщо необхідно, то в ході заходу легко внести корективи, нанести малюнки, написи чи таблиці на чистий лист.

Папір продається у канцелярських магазинах. Вона має щільну структуру, тож спокійно витримує маркер. Секрет зручності цього виду дощок – тубус. У ньому зручно розміщуються листи. Їх зручно переносити, не побоюючись дощу, снігу чи іншої негоди.

Маркерний фліпчарт

Цей варіант вважається бюджетним. Докупляти доведеться лише маркери та спеціальні мочалки для стирання. Цей найпопулярніший вид широко застосовується на групових тренінгах. На ньому зручно записувати потрібну інформацію.

Щоб яскравіше описати або виділити щось значуще, можна використовувати різнокольорові маркери. Вони продаються в канцелярських магазинах разом із мочалками.

Магнітний фліпчарт

Його перевага – не потрібно витрачатися на витратні матеріали. Дошка купується лише раз. Цей вид один із дорогих, у ньому використовуються магніти. При виготовленні використовується магнітний дрібнодисперсний порошок. Він розташований на задньому боці виробу. Спеціальний намагнічений маркер притягує порошок до лицьової частини дошки, виводячи написи та малюнки на видимій глядачам поверхні. Спеціальна мочалка розмагнічує дошку.

Змішаний фліпчарт

Він працює за принципом маркерної і магнітної дошки. Можна вибирати, яким варіантом зручніше скористатися у конкретній ситуації.

Де застосовуються фліпчарти

Дошки широко застосовуються у великих фірмах та корпораціях. У школах найчастіше зустрічається маркерний вигляд.

Зручно застосовувати фліпчарт на тренінгах, лекціях та семінарах для більш структурованого подання інформації. Деякі батьки купують такі дошки для дітей, які активно малюють, пишуть та креслять на новій «іграшці».