Цікаві факти про Біблію

Коли ці, здавалося б, прості та відомі факти складаються в одну цілу картину, то стає очевидним і ясним, що Біблія далеко не просто унікальна, а дуже надприродна. Ці факти вражають навіть невіруючих людей і затятих атеїстів, не кажучи вже про істинно віруючих християн.

Сьогодні ми хочемо поділитися найцікавішими фактами про найголовнішу і найчитальнішу книгу людства, а замовити Біблію на украинскій мові ви зможете на сайті bookson.com.ua.

 

Факти про написання Біблії

Біблія є книгою з найбільшим у світі тиражом. Її щоденний тираж складає 32 876 екземплярів, тобто в середньому щосекунди у світі друкується одна Біблія.

Вперше слово «Біблія» стосовно священних книг було запропоновано Іоанном Златоустом у VI столітті. До цього збори священних книг називалися по-різному: у давніх євреїв «Писання», «Заповіт», «Закон і Пророки», а у перших християн тексти Нового Завіту стали носити назви «Євангеліє» (у перекладі «Блага Весть») та « Апостол» (що означає «Посланник»).

Сучасний Новий Завіт також включає Євангеліє (4 книги апостолів-євангелістів) і Апостол (Дії, Послання та Апокаліпсис).

Слово "Біблія" походить від грецького слова "бібліон", що означає "книги", тому що Біблія - ​​це зібрання з 77 різних книг: 50 складає Старий Завіт і 27 Новий.

Авторами книг Біблії є 40 різних людей: царі, селяни, філософи, рибалки, поети, вчені, лікарі, державні діячі, воєначальники та інші. Вони жили в різних країнах у різні періоди історії, – книги Біблії писалися протягом 1600 років (це 60 поколінь!).

Цікаво, що Святе Письмо створювалося в різних місцях:

  • Мойсеєм - у пустелі,
  • Єремією - у в'язниці,
  • Данилом - на схилі пагорба і в палаці,
  • Павлом - у в'язниці,
  • Лукою – під час подорожей.

Географічно Біблія писалася в Азії, Африці та Європі.

Якими мовами писана Біблія

Спочатку Біблія писалася трьома мовами: Старий Завіт написаний івритом та арамейською мовою (ця мова була поширена на Близькому Сході аж до часів Олександра Македонського, приблизно до 6-4 ст до н.е.)

Новий Завіт написаний грецькою мовою, за часів Ісуса Христа ця мова вважалася міжнародною.

Існує безліч перекладів Біблії. Найближчим до оригіналу вважається Септуагінта («переклад сімдесяти тлумачів») - зібрання перекладів книг Старого Завіту з єврейської мови на давньогрецьку, зроблену в III-I ст. до н.е. в Олександрія.

Саме Септуагінту брати Кирило та Мефодій у середині 9 ст. переклали слов'янською мовою. Усього ж Біблія перекладена 2036 мовами та діалектами.

Вчені вважають, що Біблія містить близько 773 тисяч слів, і якщо читати Писання в темпі звичайної розмови, то це триватиме близько 70 годин.

Най-най У Біблії

  • Найголовніше ім'я в Біблії Ісус Христос. Серед жінок найзгаданішою є Сарра, дружина Авраама. Давид посідає друге місце після Ісуса за кількістю згадок про нього у Біблії.
  • Найдовше ім'я з усіх, хто зустрічається в Біблії - Магер-шелал-хаш-баз. Так наказав Господь пророку Ісаї назвати свого сина, народженого від пророчиці. Це ім'я означає "швидкий у виконанні" (Іс. 8:3).
  • Найчастіше згадувана тварина в Біблії – вівця, вона згадується понад 400 разів.
  • Найстарішою людиною в Біблії вважається Мафусаїл (Буття 5:29), який прожив 969 років. До Великого потопу люди жили довго, але після нього небагато (серед них патріархи та Мойсей) жили понад 70-80 років.
  • Найвища людина у Святому Письмі Голіаф (1 Цар.17:49-51), зріст якого був близько 3-х метрів.

Книги-рекордсмени

Найбільшу Біблію створив тесляр із Лос-Анжелеса Луїс Вейнай у 1930 році. На виготовлення Книги у майстра пішло рівно 2 роки, і було витрачено 10 000 доларів. Висота Біблії 110.5 см, довжина у відкритому вигляді 249 см, товщина корінця 86 см. Вага книги-рекордсмена складає 496 кг. Кількість сторінок 8048, шрифт майже 3 см заввишки.

Доля цієї Біблії склалася так: перед Другою Світовою війною її купив служитель одного з храмів штату Техас Роузен Хайтс, а в 1956 році вона була подарована бібліотеці Абеліського Християнського Університету, і досі вона зберігається там.

Найменшою Біблією є Біблія, створена в інституті нанотехнологій Рассела Барі (Ізраїль). Біблія, завбільшки з макове зернятко, написана на позолоченій крем'яній пластині шляхом гравіювання за допомогою сфокусованого пучка іонів гелію. 3000 слів зі Старого Завіту було надруковано всього за 1 годину, надалі вченим довелося створити програму «розшифрування», що зайняло 3 місяці.

Біблія Йоганна Гутенберга вважається найдорожчою Біблією. Книга вийшла 1456 року і стала першою книгою, надрукованою на книжковому верстаті. За своє життя Гутенберг надрукував близько 180 екземплярів Святого Письма на різних видах паперу. До наших днів зберігся 21 екземпляр. Букіністи оцінюють ці видання від $25 млн. до $35 млн.