Що потрібно знати про суші

Тривалість життя в Японії – одна з найвищих у світі. Важливим фактором, що дозволяє японцям не просто жити довго, а зберігати хорошу фізичну форму та ясність думок до глибокої старості – їхній раціон. Вони їдять багато рису, риби та морепродуктів, овочів.

Популярні страви японської кухні, що містить усі ці інгредієнти - суші та сашимі, в останні десятиліття стало доступно і для жителів нашої країни, а на сайті smaki-maki.com в Івано-Франківську і інших містах України.

Але багато хто ставиться до них з побоюванням, відмовляючись від їх вживання з різних причин. Не варто позбавляти себе задоволення, а свій організм – багато корисних речовин. Потрібно лише правильно підходити до вибору цієї страви, і приділяти особливу увагу інгредієнтам.

Рис

Начинка може змінюватись, але незмінною складовою суші є рис, який вважається дієтичним продуктом. У ньому небагато калорій (115-130 ккал на 100 г) і майже немає білків та жирів, зате багато вуглеводів. Складні вуглеводи дають організму необхідну енергію і довгий час створюють відчуття ситості. Крім того, рис є природним абсорбентом, який виводить із організму зайву рідину, а заодно шлаки та токсини.

Втім, деякі дієтологи вважають, що корисний тільки неочищений коричневий рис, тому що саме в лушпинні містяться всі вітаміни та мінерали. А білий рис лише додає стравам калорійності та сприяє набору ваги. У будь-якому випадку рис не можна віднести до шкідливих продуктів, головне - дотримуватися міри. 

Риба та морепродукти

Їхня користь незаперечна: у них містяться жирні кислоти Омега-3 і 6, які позитивно впливають на стан серцево-судинної системи. Також у рибі та морепродуктах є легко засвоювані білки, вітаміни А, В, Н та РР, необхідні організму людини мінерали, такі як фосфор, кальцій, калій, натрій та магній. Все це характерно для свіжої риби гарної якості. Але чи можна бути впевненим у ньому, якщо їсти суші у неперевірених та сумнівних місцях?

Овочі та водорості

Для приготування ролів найчастіше використовують огірки, в яких практично немає калорій, авокадо – джерело жирних кислот, вітамінів, калію, міді, заліза та багатьох інших мінеральних речовин. Виходить, овочі - суцільна користь і жодної шкоди для фігури. Висушені водорості норі також не становлять жодної небезпеки: у них багато йоду, заліза, клітковини.

Чи є шкода

Основні інгредієнти суші досить нешкідливі, то в чому ж криється небезпека? Справа в тому, що суші та роли в Україні зазнали помітних змін порівняно з оригінальною японською стравою. У нас найбільшою популярністю користуються роли з додатковими добавками: вершковим сиром, соусами майонезними і навіть беконом. Найчастіше в суші кладуть не свіжу, а копчену рибу, яка не така корисна, тому що затримує в організмі рідину. Багато ролів обсмажується в соняшниковій олії у спеціальній паніровці – темпурі, це теж додає зайві бали шкідливості.

Ще один нюанс криється в соєвому соусі, васабі та імбирі, які традиційно подають до японських страв. Васабі розпалює апетит, соєвий соус містить багато солі, а отже, затримує в організмі воду і призводить до набряків. Маринад перекреслює всі корисні властивості імбиру, так як в ньому міститься багато цукру і оцту.

Що робити, якщо дуже хочеться суші

Якщо ви намагаєтеся дотримуватися правильного харчування, але не уявляєте життя без суші, їсти все-таки можна, але обережно. Найкраще готувати їх дома. Це не так вже й важко, просто вимагає деякого досвіду. А якщо ви віддаєте перевагу ресторанам, то вибирайте тільки перевірені місця з гарною репутацією. Так ви зможете бути впевнені як інгредієнти.

Віддавайте перевагу класичним ролам та суші без додаткових соусів та шкідливих інгредієнтів. Вашим девізом має бути фраза «чим простіше, тим краще». Використовуйте малосольний соєвий соус і лише легко вмочуйте в ньому суші, а не купайте доти, поки шматочок цілком не просочиться.

Не переїдайте: 4-5 суші або не більше однієї порції ролів буде достатньо, щоб насититися. Якщо наявність рису для вас неважливо, то краще обмежитися сашими - певним чином нарізаною свіжою рибою. Перед головною стравою можна з'їсти суп місо. Це дозволить вгамувати перший голод і не принесе багато зайвих калорій. І, нарешті, варто їсти суші не частіше одного разу на тиждень, так ви збережете свіжість відчуттів від їжі і не завдасте зайвої шкоди фігурі.