Ісотрія виникнення суші

Японія не вперше підкорює світ, дивуючи то давньою культурою, то досконалістю технологій. Не меншого подиву гідна і вишуканість японських страв. Навряд чи знайдеться така людина, хто нічого не знає про суші та різновид їх, тобто роли.

Приготування та поїдання цієї страви представляє особливий ритуал, на кшталт національного культу. У всьому світі ресторани, де пропонують відвідувачам страви японської кухні, неодмінно пропонують і суші з ролами. Можна сказати, що без цього культуру Японії важко уявити. А на сайті mk.smaki-maki.com ви зможете замовити цю смачну і поживну страву в Миколаєві і інших містах України. 

Вважається, що вперше суші з'явилися на південному сході Азії. На початку тисячоліття почали часто використовувати рис при консервуванні риби. Її складали у чани, перемежовуючи шарами рису, потім маринували. Після закінчення процесу приготування рис викидався.

Цей рецепт у VII столітті перекочував із Таїланду та Китаю до Японії. У Токіо риба, яку готували із застосуванням даної технології, вважалася вишуканою стравою, доступною лише знатним людям. Оскільки у раціоні небагатих громадян основою виступав рис, їм цей продукт був дуже цінний і викиданню не підлягав.

Після закінчення обробки риби виходила страва, яка отримала назву «маринована риба», тобто «сусі». У Японії звичні нам суші і зараз називаються саме так.

Рецепт маринування дещо змінився у 16 ​​столітті. Рис, що використовується в процесі, перестали викидати – його спосіб приготування трохи змінився. Мариновану рибу стали їсти разом із рисом. Тепер і для небагатих людей страва стала доступнішою. У наступні двісті років при приготуванні суші їх почали складати з овочів та відвареного рису, рисового солоду, морепродуктів.

Один із токійських кулінарів у 19 столітті став використовувати сиру рибу замість маринованої. На той час суші не відрізнялися вишуканою мініатюрністю – їх розмір трохи відрізнявся від розмірів кулака дорослого чоловіка, і лише двома штуками можна було наїстися до відвалу. Пройшло чимало часу, перш ніж порції зменшилися до тих, що звичні нашим сучасникам.

Роли є підвидом суші, і їх виникнення є окрема історія. Вважають, першим, хто зміг їх приготувати, був японець Ічиро Машита. У 1973 році він працював кухарем в одному з лос-анджелесських ресторанів. Якось, роздумуючи, якою стравою вкотре здивувати гостей закладу, він трохи змінив суші на американський лад. Текстури тунця та авокадо видалися йому вдалим поєднанням. Ічіро спорудив щось на кшталт ролу навиворіт (урамакі рол), названий з часом «Каліфорнією».

Роли відрізняються від суші насамперед технологією, за якою їх готують. Роли є рисовими рулетиками з начинкою з риби, морепродуктів, овочів. Водорості норі у вигляді спресованого листа можуть бути як у внутрішній, так і із зовнішній частині рулету. А суші виглядають як маленька спресована грудочка рису, на яку покладено тонкі пелюстки сирої риби. В ідеалі вся конструкція потім перев'язується стрічкою норі.

Страва з незвичайним смаком дуже сподобалася американцям. Про рулетики з риби з оригінальним смаком незабаром дізналися повсюдно - навіть за океаном вони стали досить популярними. Багато шанувальників суші вважають найбільш вдалим варіантом ролів той, що був придуманий першим, незважаючи на те, що згодом з'явилося чимало різноманітних начинок.

Класичні роли готують з рису та крабового м'яса з додаванням авокадо та огірка, для оформлення використовують ікру або кунжутні насіння.