3 кроки вибору ідеального матрацу

Бажання відчувати себе людиною, що відмінно відпочила і виспалась, вимагає уважного ставлення до підбору матраца. Величезний асортимент продукції, якою наповнені звичайні та інтернет магазини, приводить покупців більше до розгубленості, ніж до прийняття єдино правильного рішення.

Питання придбання найбільш відповідного за характеристиками виробу хвилює багатьох споживачів. Підготовлений огляд допоможе зрозуміти відмінності моделей з різними наповнювачами та різного ступеня жорсткості, а тут ви знайдете найкращі на сьогоднішній день безпружинні матраци, які гарантують міцний, комфортний сон.   

КРОК 1 Вибір жорсткості матраца

Це одна з основних характеристик ортопедичного матраца. Повноцінний відпочинок та самопочуття людини багато в чому залежить від його жорсткості. Для комфортного відпочинку найкращим варіантом є середньожорсткі матраци, проте вибір залишається індивідуальним.

Підвищена жорсткість

Тверді матраци рекомендуються при захворюваннях хребта, остеохондрозі. Наповнювачем можуть бути такі матеріали як ущільнений пінополіуретан, струттофайбер, кокосові волокна, композити. У результаті поверхня не відрізняється м'якістю, не забезпечує зручність сну, але у разі проблем із хребтом ідеально підтримає хворі чи пошкоджені хребці.

Сон на подібних матрацах показаний і людям із відмінним здоров'ям, але тим, кому понад 50 років, слід бути обережними при виборі занадто жорсткого матраца. 

Середня жорсткість

Найбільш рекомендована жорсткість для здорової людини середньої комплекції та росту. У недорогих матрацах для забезпечення набивання середньої жорсткості використовуються композитні матеріали типу струттофайбера, штучного латексу, ППУ з характерними ортопедичними якостями, для дорожчих – поєднання натурального латексу та кокосової койри, а також меморікс. 

Низька жорсткість

Щоб забезпечити матрацам низьку жорсткість, виробники застосовують пінополіуретанові та натуральні латексні шари. Наповнювач із натурального латексу відносять до ортопедичних набивок, а пінополіуретан не підійде для сну людей, які мають підвищену вагу. Часто м'які та помірно-м'які матраци вибирають для людей похилого віку, а також для дітей віком 8-15 років.

КРОК 2 Вибір типу: безпружинні чи пружинні матраци

Відповідаючи на питання про те, яку модель вибрати - безпружинну або пружинну - слід розібратися з їх відмінностями.

Пружинні матраци Боннель

Матраци із залежними пружинними блоками називають класичними, їх застосування налічує не одну сотню років. Називаються вони Боннель. Ортопедичні властивості такі матраци не мають.

Важливо! Використання старих пружинних матраців, що вийшли з ладу, призводить до пошкодження з'єднань хребців, викривлення хребта.

Серед інших недоліків – зношування пружин при взаємному терті, що призводить до скрипу та неможливості відпочити з комфортом у тиші. Між пружинами збирається пил, який негативно впливає на сплячу людину, а й сприяє розвитку паразитів, шкідливих мікроорганізмів.

Невисока вартість пружинних моделей приваблює покупців. Однак перед придбанням бажано зважити всі за і проти, щоб за мінімальної плати не отримати проблем зі здоров'ям ні дітям, ні дорослим.

Матраци, оснащені незалежними блоками пружин

Подібні матраци привертають увагу споживачів нескладною, але дуже зручною конструкцією. Кожна із пружин поміщена в окремий чохол, що дозволяє рухатися без зіткнення з іншими блоками. При натисканні кілька блоків сусідні пружини залишаться у первісному положенні. По верху та низу блоків горизонтально розміщуються наповнювачі, які разом із пружинами створюють матрац із чудовими ортопедичними та анатомічними якостями.

Кожна пружина працює точково незалежно. Це означає, що матрац ідеально прогнеться під кожен вигин тіла людини та забезпечить необхідну підтримку хребта. Стандартна щільність установки пружин – 250 штук на квадратний метр, але також є моделі з блоками удосконаленої конструкції – мультіпокет (близько 500 пружин на квадратний метр) та мікропокет (понад 900 пружин на кв.м.). Такі моделі можна порадити людям з великою вагою, а також тим, хто хоче отримати найкращу ортопедичну підтримку спини з усього, що пропонують сучасні пружинні матраци.

Застосування матраців з незалежним пружинним блоком показано для людей віком від 12 років з урахуванням ступеня жорсткості поверхні.

КРОК 3 Вибір матеріалу наповнення

Продуманий підхід до вибору наповнювача для ортопедичного матраца дозволить придбати модель, що підходить під персональні запити покупця, адже це безпосередньо впливає на жорсткість, екологічність та надійність.

Запам'ятайте! Такі наповнювачі як пух, недорогі поролонові набивання, вата не мають ортопедичних характеристик. Серед непопулярних властивостей вати - збивання в нерівномірні грудки, що перешкоджає зручності під час сну.

  • Латекс. Основою виготовлення латексних шарів служить сік гевеї, оброблюваний спеціальним способом отримання спіненої маси. Підготовлений матеріал служить для ортопедичних матраців прекрасним наповнювачем, що приймає контури тіла і чудово підтримує хребет. Латекс може бути м'яким, так і досить твердим. При цьому штучний матеріал відрізняється більш високим ступенем жорсткості в порівнянні з натуральним.
  • Пінополіуретан. Висока популярність пінополіуретану (ППУ, ортопен, штучний латекс) пов'язана з тим, що основою є звичний для багатьох користувачів поролон з різними ортопедичними добавками. Використання ППУ дозволяє виготовляти ортопедичні матраци з хорошими характеристиками за досить невисокою ціною.
  • Кокосова койра. Пружна плита з пресованих волокон кокосу відноситься до досить жорстких матеріалів, які часто використовуються для наповнення матраців ортопедичних. Койра зазвичай комбінується з латексними та поліуретановими прошарками, що дозволяє створювати чудові за якістю та зручністю поверхні для сну та відпочинку. Або може використовуватися без додаткових пом'якшуючих наповнювачів, таким чином виходять матраци з високою жорсткістю.
  • Холлофайбер та струттофайбер. Цікава назва відноситься до матеріалу, що має унікальні властивості завдяки неповторній структурі у вигляді вертикально розташованих волокон. При виробництві матраца з волокнами струттофайбера також можуть додавати шерсть кіз, кінський волос, лляні нитки. Відмінне поєднання виходить при комбінуванні струттофайбера або холлофайбера з пінополіуретаном або з незалежними пружинними блоками. Холлофайбер - дуже схожий матеріал, але в ньому волокна орієнтовані не вертикально, а безладно, що робить цей матеріал більш м'яким у порівнянні зі струттофайбером.
  • Матраци з ефектом пам'яті. Меморіформ – матеріал, що має спінену структуру, що дозволяє поверхні підлаштуватися під форму тіла. Memory Form прогинається під людиною, набуваючи її контурів, а після припинення навантаження відновлюється протягом декількох хвилин. Подібні матраци з "ефектом пам'яті" забезпечують прекрасні умови для сну, проте при знижених температурах унікальний матеріал набуває підвищеної жорсткості.