Вчимося правильно їсти суші

Східна кухня все грунтовніше входить у наше повсякденне життя, зокрема у сферу харчування. Особливо популярними стали японські суші. У тих, хто лише недавно вирішив стати шанувальником японської кухні, на початковому етапі може виникнути складність із тим, як саме слід їсти суші.

У цій статті ми хотіли б розповісти вам про те, як правильно їсти японські суші, як слід при цьому правильно тримати японські палички, що потрібно знати про особливості японського етикету, а на сайті sushi-lviv.com, ви дізнаєтесь де у Львові можна замовити найсмачніше суші, та інші східні смаколики.  

Як правильно їсти суші

Суші, як відомо, подаються невеликими порціями, тому їсти їх потрібно обов'язково повністю, не поділяючи на дрібні частини. На жаль, багато хто, вперше пробуючи суші, намагаються саме поділити їх, чому загальний вигляд страви стає менш акуратним і представницьким.

Власне, особливої ​​черги у тому, як їсти суші, не існує. Однак негласним правилом вважається те, що починати необхідно з суші, загорнутих у водорості норі. Справа в тому, що ці водорості дуже швидко вступають у контакт з рисом, і суші можуть трохи втратити свій смак.

Для початку слід покласти суші набік. Потім китайськими паличками трохи підняти. Тримаючи суші паличками за верхній шар і рис, вмочити в соєвий соус. Для того, щоб суші вийшли соковитішими, їх можна потримати в соусі 3-5 секунд. Потім покласти суші повністю в рот так, щоб верхня частина суші виявилася прямо на язику, і прожуйте. Все досить просто!

Для посилення смаку або гостроти в соєвий соус або самі суші додають васабі (японський хрін). Залежно від любові до гострого та гостроти даного соусу розчиніть потрібну кількість у соєвому соусі, а потім вмочіть у ньому суші. Імбир, який так само подається з суші, служить для того, щоб освіжити рот перед зміною «страв», щоб відчути смак різних суші.

Як їсти паличками?

Оскільки суші необхідно їсти за допомогою спеціальних паличок (хасі, хаші), вам необхідно буде навчитися правильно тримати ці палички і правильно ними користуватися.

Насамперед потрібно взяти одну паличку і тримати її на відстані третини від її верхнього закінчення. Паличку необхідно зафіксувати між вказівним та великим пальцями. Тримати її треба великим та безіменним пальцями. При цьому вказівний, великий та середній палець мають утворити кільце. Другу, верхню паличку, слід тримати паралельно нижній на невеликій відстані близько півтора сантиметрів. Тримати її потрібно приблизно так, як ви тримаєте під час листа олівець.

Під час їжі рухатися має лише верхня паличка. За допомогою згинання вказівного пальця палички слід зводити та брати ними суші.

Правила етикету

Схід та Японія – зокрема, відомі своєю мудрістю та філософією. У Японії дуже велике значення надається етикету та церемонії прийому їжі. Якщо ви хочете долучитись до них, слід знати деякі правила етикету. У справжніх японців не прийнято передавати один одному суші або іншу страву паличками. Це нагадує їм про прощальний ритуал. Тому в даному випадку просто передають усю страву.

Також не заведено розмахувати паличками під час розмови. Така жестикуляція – ознака поганого тону. Погодьтеся, подібне є і в європейському етикеті: вважається ганебним махати вилкою або, тим більше, ножем. Не варто застосовувати палички для вибору шматочка на спільній страві. Краще вибрати її наперед поглядом, а потім просто взяти із загальної тарілки. До речі, для цього зазвичай подаються окремі палички сервіровки. З їхньою допомогою і слід брати із загальної страви на свій необхідний шматочок. Однак варто пам'ятати, що, згідно з етикетом, роблять це зазвичай зворотним кінцем паличок.

Згідно з японськими традиціями, чоловікам дозволяється їсти суші руками. Натомість жінки обов'язково мають користуватися спеціальними паличками для суші. У сучасних ресторанах східної кухні клієнтам можуть подати такі звичні нам виделки та ложки: офіціант зазвичай запитує, якими приладами вам звичніше їсти. Однак, якщо ви хочете дотриматися традиції, слід користуватися паличками.

За японськими традиціями, перед подачею суші належить приносити гостям вологий рушник. Воно називається помилор. Це робиться, по-перше, щоб очистити перед їжею руки, а по-друге – очистити душу. Вологий рушник знімає негативну енергію і готує людину до їди. Зазвичай рушник має приємний ментоловий запах і освіжає руки, незважаючи на те, що він гарячий.