Вчені знайшли ефективний спосіб лікування раку поширеним паразитом

Паразит Toxoplasma gondii може стати добрим помічником у боротьбі з раковими пухлинами, повідомляють онкологи з Ноттінгемського університету, Університету Нінбо та Сільськогосподарського університету Шаньсі в Китаї. 

Ракові пухлини, які не дають ознак запалення та не провокують імунну відповідь, називають «холодними». Проти них неефективні інгібітори контрольних точок імунітету, препарати, здатні активувати протипухлинну відповідь організму.

Toxoplasma gondii живе у клітинах господаря і виділяє безліч білків, щоб протистояти імунному захисту носія. Дослідники створили мутантний штам з обмеженою здатністю до репродукції, але все ще здатні маніпулювати імунітетом господаря. За допомогою ін'єкції вони ввели паразита безпосередньо в холодні (утворені не з клітин кровотворної системи) пухлини у мишей. Так вченим вдалося викликати запалення у місці пухлини та підвищити ефективність інгібіторів контрольних точок імунітету. Такий підхід значно підвищив виживання мишей і сповільнив зростання пухлин, у тому числі меланоми та аденокарцироми товстої кишки.

Дослідники розраховують, що найближчим часом вдасться розробити схеми лікування холодних пухлин для людей — новий спосіб дозволив би боротися, зокрема, з карциномою простати та багатьма пухлинами у дітей.

До речі, на сайті https://creacenter.org/uk ви знайдете багато найсвіжіших наукових новин, і цікавих фактів про створення Всесвіту і походження життя на нашій планеті, а також дізнаєтесь про діяльність творчо-пізнавального проекту «Планета Земля», що займається активною науково-просвітницькою діяльністю по всій Україні.

А дещо раніше повідомлялося, що вчені створили технологію, при якій організм сам виробляє ліки проти раку. Вона лежить в основі мРНК-вакцин від COVID-19. Наразі проводяться експерименти щодо застосування для лікування різних захворювань технології мРНК.

Вчені, що входять до складу дослідницької групи з компаній Astra Zeneca та Moderna Therapeutics, займаються розробкою цієї технології з 2013 року. На ній також засновані вакцини проти коронавірусу Pfizer/Biontech та Moderna. Тобто до клітин надходить генетичний рецепт для вироблення білка, і сам організм починає його виробляти. Варто зазначити, що сама ця ідея далеко не нова: не один рік розробляються на її основі препарати проти ВІЛ, вірусів Ебола та Зіка.

Поки що клінічні випробування технології ще тривають. Нещодавно, наприклад, почалися дослідження другої фази, де брали участь пацієнти з меланомою. Також стартувала перша фаза випробувань мРНК-вакцин, покликаних допомогти людям із раком прямої кишки.

Крім того, мРНК швидко руйнується і не залишає жодних слідів, тому вважається одним із найкращих варіантів для стимуляції імунної системи. Для створення вакцини проти раку у пацієнтів беруть проби ракових клітин та вивчають їх мутації. Потім розробляється з урахуванням отриманих даних препарат. Тому можна сказати, що у певному сенсі така вакцина створюється індивідуально кожному за хворого.