Прес-форми та їх використання

При виробництві продукції з металу та пластику часто використовуються прес-форми для лиття. Такі прес-форми дозволяють отримувати об'ємні вироби різної форми та конструкції та випускати їх серіями.

Якість продукції на виході залежить від точності самої прес-форми для лиття та від виробничого процесу. На сайті shtamp.kh.ua ви зможете ознайомитись з діяльністю Харківського заводу штампів, основною спеціалізацією якої є проектирование и изготовление пресс-форм, штампов и прочей оснастки, продукція даної компанії відрізняється найвишою якістю та функціональністю. 

Конструкція прес-форми для лиття під тиском

Прес форма складається з двох основних частин: статичної матриці і пуансона, що рухається. Їх вага може сягати кількох тонн, стуляючись з обох боків вони створюють величезне зусилля.

Залежно від призначення складові елементи можна розділити на три основні групи:

  • формоутворювальні,
  • конструктивні,
  • допоміжні.

Формотворні деталі безпосередньо стикаються з розплавленим полімером і беруть участь у формуванні виливки. До цієї групи відносять: вкладиші, вставки, стрижні нерухомі та рухливі, литникові втулки, розсікачі, виштовхувачі. Від правильного розрахунку їх конструкції та розташування оформлювальних порожнин залежить якість відлитого елемента.

Ці деталі взаємодіють з розплавом, саме вони беруть на себе гідравлічні та теплові удари. Їх виготовляють із легованої термостійкої сталі високої міцності, вона зберігає стабільність розмірів у нагрітому стані. Щоб покращити зносостійкість, їх додатково піддають термічній обробці (загартуванні), або азотуванню або алітуванню. Після обробки їх потрібно полірувати. Щоб отримати виливки високої якості, шорсткість поверхні має бути не менше 9-го класу.

Конструктивні, з їх допомогою встановлюють формоутворення в матрицю та пуансон. У процесі заповнення конструктивні складові створюють точне взаємне розташування статичної та рухомих частин. Вони забезпечують кріплення прес-форми для термопластавтомата.

Допоміжні: шибери, що формують різьблення та складні поверхні пластикової деталі, знаки, штовхачі, що автоматично знімають сформований виріб, система охолодження, гарячий канал.

Вигода прес-форми для лиття пластмас під тиском

Ви забезпечите собівартість товару набагато нижче ніж будь-який інший учасник ринку, зможете успішно витіснити конкурентів і повністю зайняти цільову нішу. Це найекономічніший і найшвидший метод виробництва виробів із пластику.

Прес-форма виробляється лише раз і здатна видавати мільйони виробів. При правильному використанні та своєчасному ТО вона прослужить багато років.

Проте, виготовлення прес-форм для термопластавтомату вимагатиме значних витрат, тому таке вкладення буде рентабельним лише за великих тиражів, від 1000 прим і вище.

Вартість складається з:

  • складності конфігурації кінцевого продукту (різьблення, тонкі стінки, внутрішні порожнини),
  • типу литникової системи,
  • тиражу, вимоги до довговічності,
  • кількості робочих гнізд,
  • способу роботи: ручна, напівавтомат, автоматична,
  • тип металу.

Залежно від складності створюваної конструкції застосовують холодний (значно дешевше) або гарячий спосіб упорскування розплавленої сировини.

Матриці розраховані на великі партії продукції необхідно виконувати лише із загартованої сталі. Для абразивної сировини вимоги до стійкості оснастки зростають, як і її вартість. Щоб випускати продукцію дуже великими обсягами, проектують відразу кілька гнізд на одній матриці. Тоді виготовлення прес-форм для ТПА виходить дорожчим, зате виливок при перерахунку на одну одиницю виходить дешевшим.