10 питань виправлення зубного прикусу за допомогою брекетів

Неправильне положення зубів формується ще дитинстві через порушення розвитку щелепи чи внаслідок спадкової патології. Однак виправити прикус можна у будь-якому віці без операцій.

Сучасна ортодонтія має кілька способів лікування подібних патологій та використанням сучасних методик, зручних для дорослих та для дітей, а на сайті https://dentist.kh.ua/ua/ ви дізнаєтесь про харківську стоматологічну клініку "Надія", де на протязі багатьох років успішно практикують найпередовіші методики усунення різних проблем з зубами, зокрема встановлення брикет систем. Щодо останньої, фахівці дають відповіді на найпоширеніші питання.

Навіщо виправляти прикус?

Якщо у Вас є проблеми з прикусом, це може позначитися на роботі всіх інших органів і систем: шлунково-кишкового тракту, дихальної системи, нижньощелепного суглоба, пародонта. У деяких випадках порушуються функції мови, жування, ковтання.

До того ж, гарні рівні зуби залишаються запорукою здоров'я та привабливості. Адже у багатьох людей, зуби яких нагадують «кривий частокіл», виникає комплекс неповноцінності, вони все життя не можуть дозволити собі широко посміхатися, сміятися. Сміх та посмішка продовжують життя, а виправлення прикусу та положення зубів – перший крок до довголіття та краси.

Як відбувається виправлення зубів?

В даний час для людей усіх вікових груп існує безліч апаратів, що виправляють прикус та положення зубів, на будь-який смак та колір. Знімні апарати, які використовуються в основному у дітей - платівки, ортодонтичні трейнери, активатори, які носять протягом доби, знімаючи тільки при їді, або одягаючи тільки на ніч. Незнімні апарати (брекети) використовуються для виправлення прикусу у будь-якому віці.

Брекети бувають різні: металеві, сапфірові, керамічні, лінгвальні. Лікар допоможе вам підібрати найбільш підходящий для вас варіант, враховуючи ваші побажання.

Що таке брекети?

Брекет - це маленький "замочок", який приклеюється із зовнішнього або внутрішнього боку зуба. Брекет орієнтує положення зуба в трьох площинах щодо кісток черепа, м'яких тканин обличчя і т. д. До кожного брекету прикріплюється дуга зі спеціального дроту, який прагне прийняти оптимальну форму зубної дуги. У результаті під пильним наглядом лікаря зуби встають в ідеальне положення.

Чи всім можна використовувати брекети?

Прямих протипоказань для брекетів немає. Але в деяких випадках при поганій гігієні ротової порожнини або важких захворюваннях ясен лікар може порекомендувати вам інші способи виправлення прикусу.

У якому віці краще виправляти зуби?

З появою брекетів вікові обмеження зникли. Зараз можна виправляти зуби у будь-якому віці. Але, якщо займатися проблемою в юнацькому віці, то лікування буде більш швидким та максимально ефективним

Чи боляче це?

Сама процедура встановлення брекетів абсолютно безболісна. У перші 3-4 дні після встановлення брекетів або їх щомісячної активації може з'являтися легке відчуття дискомфорту та незначні болючі відчуття. Невеликі неприємні відчуття свідчать про те, що процес лікування йде, а зуби вишиковуються в рівне положення.

Як довго протікає лікування?

Термін лікування залежить від віку та діагнозу, період носіння брекетів завжди встановлюється лікарем. Мінімальний термін брекет-лікування – 6 місяців, максимальний – 2 роки.

Чи правда, що від брекетів псуються зуби?

Ні це не правда. Така думка склалася через неправильну гігієну порожнини рота. Необхідною умовою при використанні брекет-систем є чищення зубів після кожного прийому їжі. Брекети наносять на спеціальний клей, який містить у своєму складі іони кальцію та фтору. За рахунок цього зуби не псуються і не руйнуються під час лікування.

Чи правда, що з брекетами потрібна спеціальна дієта?

Ні, просто є невеликі обмеження. Не можна нічого гризти та кусати. Рекомендуємо на перших етапах носіння брекетів різати всю їжу на дрібні шматочки та акуратно пережовувати. Не можна жувати жуйки та іриски. Не рекомендується вживати дуже гарячу та дуже холодну їжу. Також потрібно збільшити споживання молочних продуктів.

Чи можна виправити прикус за допомогою апаратів, непомітних для оточуючих?

Можна скористатися лінгвальними брекетами, які кріпляться до внутрішньої поверхні зубів або невидимими ортодонтичними капами Invisalign.