MIDI-клавіатура: все музичне різноманіття в одному девайсі

Важко уявити процес створення електронної музики, не вдаючись до використання MIDI-клавіатури. Ці пристрої оселилися в студіях як аматорського, так і професійного рівня по всьому світу та значно спростили роботу з програмним забезпеченням у процесі створення музики.

У цій статті ми в загальному розберемося що це за інструмент і для чого він потрібен, а тут ви детальніше дізнаєтесь про конструктивні особливості, застосування цих пристроїв, а також де можна замовити міді-контролери відомих виробників.

Що таке MIDI-клавіатура

MIDI-клавіатура або контролер – це електронний пристрій з фортепіанною клавіатурою і, найчастіше, з різними органами управління (регулятори, фейдери, кнопки, колеса тону і модуляції).

Як правило, більшість моделей MIDI-клавіатур не мають власного звучання, оскільки вони не мають вбудованого звукового модуля. Основним завданням таких пристроїв є перетворення натискань на MIDI сигнал, який направляється на пристрій, що приймає.

В якості приймаючих пристроїв можуть бути звукові модулі, цифрові або аналогові синтезатори з підтримкою MIDI і, звичайно ж, персональні комп'ютери зі встановленою цифровою звуковою робочою станцією (DAW) або VST/AU інструментами.

Що потрібно знати при виборі MIDI-клавіатури

При виборі MIDI-клавіатури варто звернути увагу на кількість клавіш, яка може змінюватись від 25 до 88. Клавіші можуть бути повнорозмірного або зменшеного типу. Найчастіше виробники використовують напівзважену або синтезаторну механіку клавіш, при чому зважену можна зустріти набагато рідше. Зважена механіка забезпечує максимально реалістичні відчуття під час гри, які є дуже близькими до справжньої фортепіанної клавіатури.

Синтезаторна механіка – просте і поширене рішення серед бюджетного сегменту, яке потребує менших зусиль під час гри і відмінно підходить для музикантів-початківців. А напівзважена механіка за відчуттями близька до синтезаторної, проте з великим опором під час гри. Також варто відзначити, що багато сучасних моделей клавіатур здатні передавати дані після дотику, що безсумнівно додасть реалістичності під час гри або запису.

Однією з найважливіших характеристик, що зустрічається у всіх сучасних MIDI-клавіатурах, є Velocity (визначення сили натискання). Velocity передає дані про силу з якою натискається клавіша на пристрій, що дуже важливо для передачі динамічних відтінків і дрібних нюансів виконання. Деякі моделі клавіатур передбачають налаштування кривої Velocity, яка дозволяє регулювати рівень чутливості клавіш до натискань.

Розрізняються клавіатури ще й наявністю різних елементів керування та роз'ємів, за допомогою яких можна підключати зовнішні пристрої. Завдяки наявності цих елементів музикант може керувати функціоналом DAW або цифровими інструментами прямо з пристрою, не відриваючись від гри.

Елементи управління можуть бути представлені у вигляді ручок, фейдерів, коліс або сенсорних смужок зміни тону та модуляції, кнопок та педів з можливістю самостійного призначення команд. Поширені та дуже корисні елементи управління, які найчастіше зустрічаються на клавіатурах невеликих розмірів – це кнопки підвищення та зниження октави. Вони дають змогу розширити максимальний діапазон клавіатури, незважаючи на фізичні обмеження.

Досить часто виробники обладнують свої пристрої додатковими роз'ємами для підключення педалей сустейна або експресії, а також 5-контактними роз'ємами MIDI для підключення до зовнішніх пристроїв.