Що потрібно знати про MIDI клавіатури

Клавішні MIDI контролери стали найважливішою частиною процесу створення музики для сучасних музикантів та продюсерів завдяки все більш широкому використанню віртуальних інструментів на сцені та в студії.

Наш гід по MIDI клавіатурам покликаний допомогти вибрати найкращий контролер під Ваші потреби, а на сайті brd24.com. ви дізнаєтесь більше про цей музичний девайс

Що таке клавіатура MIDI?

Ще в далеких 1980-х, одним із головних завдань розробки стандарту MIDI була можливість для живих музикантів керувати кількома синтезаторами з однієї клавіатури. І ця концепція здобула приголомшливий успіх! Сьогодні клавішники, автори пісень, студійні музиканти, дизайнери звукових ефектів та багато інших можуть мати максимальну вигоду з гнучкості, яку забезпечують клавішні MIDI контролери.

Технічно, MIDI клавіатура – ​​це пристрій із фортепіанними або синтезаторними клавішами та, як правило, набором поворотних регуляторів (кнобів), кнопок та фейдерів. Усі вони передають MIDI дані зовнішні звукові модулі (синтезатори), комп'ютерні програмні синтезатори чи секвенсоры. Більшість клавішних контролерів не мають вбудованої можливості генерувати звучання, на відміну від клавішних синтезаторів чи робочих станцій, які можуть керувати тембрами та параметрами інших пристроїв.

Справжні переваги MIDI клавіатури – це універсальність та портативність. Вони дозволяють керувати практично будь-яким сучасним обладнанням та софтом, а розмір деяких дозволяє транспортувати їх навіть у сумці для ноутбука.

Фейдери, кнопки та кноби

Крім традиційних клавіш, на лицьовій панелі MIDI клавіатури можна знайти секції поворотних регуляторів, слайдерів і кнопок. Вони також здатні передавати MIDI дані і можуть значно підвищити рівень ручного управління, яким Ви володієте над програмним забезпеченням або модулем.

Конкретний приклад: MIDI клавіатура підключена до комп'ютера, а у звуковому редакторі активовано Ваш улюблений програмний синтезатор. Кноби, слайдери та колесо модуляції забезпечують керування в реальному часі над обрізанням фільтра синтезатора, резонансом, що обгинає підсилювача і т.д. Це створює відчуття використання оригінального аналогового інструменту, що погодьтеся значно краще, ніж кликати мишкою.

Багато MIDI клавіатур сьогодні підтримують технологію автомапінгу, яка встановлює кноби та фейдери таким чином, щоб відповідати функціям керування конкретним звуковим редактором. Як ми вже говорили, у цьому і була одна з основних ідей розробки MIDI: керувати різними модулями з однієї клавіатури.

На сцені, MIDI клавіатуру можна підключити до ноутбука або річку із синтезаторними модулями та процесорами ефектів, а потім використовувати пресети для поєднання або поділу цих пристроїв шляхом простого натискання кнопок. Якщо Ви – DJ, то, безперечно, оцініть компактність MIDI контролерів на 25 клавіш, використовуючи поворотні регулятори для моделювання фільтрів луп-секвенсора, що «живе» у Вашому ноутбуці.