Індуктивні датчики: призначення і принцип роботи

Різні промислові пристрої передбачають використання різних датчиків, які відрізняються своїми особливостями і принципами роботи. Одним з варіантів, що набули досить широкого поширення, є індуктивний датчик, який активно застосовується в низовому устаткуванні у різних систем, що забезпечують автоматизоване керування лініями виробництва.

Зустріти такі датчики можна у пристроях, які відповідають за роботу ліній харчової та текстильної промисловості, підприємств машинобудування та багатьох інших. А для зернообробного обладнання надійні індуктивні датчики положення пропонує компанія "Ремікс".

  

Що таке індуктивний датчик

Цей датчик за своїми особливостями роботи відноситься до безконтактного обладнання, тобто йому не потрібна наявність фізичного контакту з об'єктом, щоб визначити його розташування в просторі. Індуктивний датчик зазвичай застосовується у тих випадках, коли необхідно провести роботу з металевими об'єктами та предметами.

На інші матеріали, відповідно, цей прилад не реагує і пропускає їх повз своє поле діяльності. Основний напрямок використання цих пристроїв - всілякі автоматизовані лінії та системи. У них може бути як замкнутий, так і розімкнений контакт. Принцип дії у таких пристроїв здійснюється за рахунок присутності спеціальної котушки, яка створює магнітне поле, що дозволяє взаємодіяти з металами. Така робота має свої особливості та принципи, які відіграють важливу роль.

Як діє датчик

Індуктивний датчик за рахунок власного внутрішнього пристрою має певний принцип дії. У ньому використовується спеціальний генератор, який видає певну амплітуду коливань. Коли в поле дії агрегату потрапляє об'єкт, що складається з металевого або феромагнітного матеріалу, коливання починають змінюватися, що і сигналізує про наявність предмета. Через це датчики працюють тільки з подібними матеріалами і не приносять користі в інших випадках.

На початку роботи на кінцевий вимикач подається живлення, що сприяє утворенню магнітного поля. Саме воно впливає на вихрові струми, які, у свою чергу, змінюють амплітуду коливань у генератора, що працює.

Результат всіх цих перетворень - отримання вихідного сигналу, який може змінюватись, залежно від відстані між працюючим датчиком і предметом, що досліджується. Потім за допомогою спеціального пристрою аналоговий сигнал перетворюється на логічний.

Індуктивний датчик також потрібний, щоб розпізнавати положення металевих предметів. Це може відігравати важливу роль на виробництві. Якщо по лінії випливають вироби, на яких металеві деталі повинні бути розташовані в певному порядку, датчики проконтролюють правильність цього розташування. У разі виявлення помилки пристрій подасть сигнал на конвеєр, і програма почне подальші дії для усунення проблеми.