7 найпоширеніших міфів про протеїн

За рамками професійного спорту витає безліч міфів і забобонів про вплив протеїну на здоров'я. У цій статті будуть розвінчані основні міфи про те, чи шкідливий протеїн для здоров'я та надані відповіді на основні питання, що турбують споживача цього виду спортивного харчування.

Як вже було неодноразово доказано, протеїн – це головний будівельний матеріал для м'язів та основна складова спортивної дієти. Без належної кількості білка м'язи просто не розвиватимуться. Протеїн - це, по суті, добавка до основного раціону, що робить його збалансованим та повноцінним. Чи шкідливий протеїн для здоров'я чоловіків? - звичайно ж ні. Так само як і для жінок, підлітків, дітей та людей похилого віку. А замовити якісний комплексний протеїн Львів ви зможете в інтернет-магазині ukratlet.com.ua. 

 

А далі ми розглянемо найпопулярніші міфи про протеїн

Міф №1. Протеїн виробляють із синтетичних речовин, шкідливих для здоров'я

Насправді, базою для виробництва протеїну є рослинна та тваринна сировина: молочна сироватка, соя, пшеничні зерна та ін. Джерело білка виробники вказують на упаковках продукту, наприклад, Milk означає молочний протеїн, Whey - сироватковий, а Soy - протеїн з сої.

Всі окремі компоненти протеїнової суміші – це звичні для нас продукти, тільки в концентрованому вигляді, що пройшли процедуру очищення та фільтрації, що відсіває всі «баластні» речовини.

Спортивне харчування має приблизно таку саму природу, як і дитяче. Єдина відмінність – у концентрації та співвідношенні білків, жирів та вуглеводів. Враховуючи, що дорослій, фізично активній людині потрібно набагато більше нутрієнтів, масова частка білка в протеїновій суміші доводиться до 90-95%, поряд із зменшенням дози жиру та вуглеводів до кількох відсотків (для зниження калорійності продукту та підвищення його біодоступності). Дитяче харчування лише на 20-25% складається із білка.

Міф №2. Протеїн перевантажує печінку та нирки

Щоб це сталося, потрібно вживати наддози протеїну – грам 400 сухої речовини на добу. Будь-яка розумово повноцінна людина розуміє, що не можна виходити за рамки зазначеного дозування (2-2,5 г на кілограм ваги при наборі маси і 1-2 для підтримки ваги), інакше це може призвести до наслідків.

Міф №3. Протеїн провокує статеве безсилля та імпотенцію

Головна проблема послідовників цього міфу – нерозуміння та небажання розуміти основи біохімії спортивного харчування. Насправді вони намагаються перенести на нешкідливий протеїн властивості андрогенних стероїдів, які насправді можуть провокувати зниження сексуального потягу після закінчення прийому. У складі протеїну цих речовин немає! Крім того, будь-яка білкова їжа (протеїновий коктейль входить до цього числа) навпаки підвищує сексуальний потяг і сприяє репродуктивній функції.

Міф №4 Прийом протеїну викликає залежність

Один із найбільш безглуздих міфів. Протеїн аж ніяк не може викликати залежність, максимум, до нього можна пристраститься, як і до будь-якого смачного продукту, наприклад, молочних коктейлів або шоколаду.

Міф №5. Протеїн лише спочатку дає приріст м'язів, і якщо припинити його прийом, піде «відкат»

Цей забобон також тісно пов'язаний з хибним ототожненням протеїну та анаболічних стероїдів, гормонів, створених штучним шляхом.

Міф №6. Вживаючи в їжу протеїн, м'язи ростуть самі собою, так що успіхи спортсмена - лише фікція

Насправді навіть прийом анаболічних стероїдів, з якими в черговий раз сплутали протеїн, не може спровокувати потужний приріст м'язів без фізичної праці спортсмена. Протеїн – це звичайний будівельний матеріал: якщо працівник прикладає зусилля до будівництва, то буде результат, а якщо ні, то білкова цегла сама по собі м'язів не утворює.

Міф №7. Протеїн потрібен лише бодібілдерам, що виступають

Білок потрібний усім без винятку людям. Спортсменам усіх напрямків він потрібний ще більше. Неважливо, чим ви займаєтеся, тенісом, бігом, велоспортом, хокеєм, - у будь-якому випадку, ви потребуєте великої кількості нутрієнтів, бажано легкозасвоюваних та біологічно цінних. Протеїновий коктейль після важкого навантаження - це найлегший спосіб швидко забезпечити м'язи харчуванням, не допускаючи катаболізму.