Електромобілі в Європі вперше обійшли з продажу дизельні

Історично європейські автокомпанії випускали більше дизельних автомобілів, ніж у Штатах. Однак у серпні 2021 року частка продажів електромобілів, що підключаються (як гібридів, так і чисто електричних) на ринку Європи зросла до 21%, вперше потіснивши дизельні автомобілі, на які припало 20% продажів. Найпопулярніше серед європейців Volkswagen ID.3 та Tesla Model 3.
електромобіль

Декілька десятиліть тому, коли в Європі почали звертати увагу на транспортні викиди CO2, німецький автопром вирішив зробити ставку на дизель, який виділяє трохи менше вуглецю на кілометр, ніж бензин. Тому ринок дизельних автомобілів Старого світу набагато більший, ніж у США. Але тепер він почав скорочуватись під тиском електромобілів, пише видання Clean Technica. До речі, по посиланню електрокар Україна ви дізнаєтесь про компанію E MOTORS, яка займається реалізацією легкового і комерційного автотранспорту відомих світових виробників, а також всіх необхідних запчастин, комплектуючих і аксесуарів.

Електрика VS дизель

Минулого року аналітики з компанії JATO Dynamics повідомляли, що продаж електрифікованих пасажирських автомобілів (гібридів, гібридів, що підключаються, і чистих EV) вперше перевищив продаж дизельних машин того ж класу. У серпні цього року було досягнуто ще одного важливого рубежу — вперше продаж електромобілів, що підключаються, перевищили дизель у Європі: 21% проти 20%.

Бензинові автомобілі все ще продаються в європейських країнах краще за решту (56% ринку), за винятком окремих регіонів — наприклад, Норвегії, де в серпні електромобілі захопили 92% ринку.

Загалом продажі автомобілів по всьому світу переживає зараз спад, в основному через кризу постачань, але на електротранспорті він не позначився. У серпні кількість зареєстрованих нових автомобілів знизилася на 18% порівняно з минулими роками і досягла найнижчого значення з 2014. Однак продаж електромобілів, що підключаються, зріс на 61%.

Найкраще продається в Європі Volkswagen ID.3 - 7904 одиниці було продано за місяць. Tesla Model 3 відстає трохи, на 80 штук.

А тим часом, уряд Південної Кореї розпочав реалізацію подвійного плану щодо відновлення економіки після пандемії та декарбонізації транспортної системи. На початку року Korail Railroad Corp запустила перший надшвидкісний потяг KTX-Eum з електричним двигуном, а президент Мун Чже Ін пообіцяв перевести всі залізниці на нові експреси до кінця десятиліття.