Задля збереження цінного: як вибрати сейф для дому та офісу

Сейфи використовують практично у всіх сферах діяльності: у фінансових установах, державних структурах, офісах, готелях та ін. Встановлюють конструкції для захисту важливих об'єктів та будинку.

Це один з найнадійніших способів зберігання документів, грошей та інших цінних речей. Врятує не лише від крадіжки, а й від пожеж, затоплення, стихійного лиха. Вибираючи сейфи Safetronics ви можете на всі 100 відсотків бути впевнені в збереженні ваших цінностей від зловмисників, стихійних лих і інших форсмажорних обставин.

Типи захисту сейфів

В першу чергу сейфи класифікуються за їх типом захисту та поділяються на три основні категорії:

Зломостійкі сейфи

Саме вони захищають від несанкціонованого доступу до грошей, цінностей та документів. Основна характеристика взломостійких сейфів – клас взломостійкості. Виділяють 12 класів, що вище показник, тим складніше розкрити сейф. Але насправді, злостійкі сейфи починаються з 1 класу і вище. Сейфи класу H0 ("нижче нульового") та 0 ("нульовий") злостійкими не вважаються.

Товщина сталі з якої виготовляються сейфи зломостійкі - від 3 мм. Найчастіше використовується багатошарова конструкція з декількох стінок – внутрішніх та зовнішніх, так звані, сендвічі, нутрощі яких заливаються бетонним розчином.

Існує величезна кількість різних моделей, які відрізняються товщиною стінок, розмірами, типом використовуваних замків та іншими деталями. Але, незважаючи на всі ці хитрощі, необхідно розуміти, що єдине призначення таких моделей – максимально збільшити час, який знадобиться для злому.

Вогнестійкі сейфи

Оскільки за статистикою, вогонь шкодить особистому майну в кілька разів частіше, ніж злодії, то потенційна пожежа може виявитися набагато небезпечнішою. Для захисту грошей та документів саме від пожежі, існує спеціальна категорія – вогнестійкі сейфи. Основна характеристика – клас вогнестійкості. По ГОСТу існує 12 класів вогнестійкості, кожен із яких визначається під час тестування кількістю хвилин, протягом яких вміст залишається цілим під час пожежі. Цей показник варіюється від 60 до 120 хвилин.

Ще один критерій – це тип речей, які можна зберігати у сейфі. Дуже бажано, щоб був Б (папір) або Р (при маркуванні латиницею).
Корпус таких сейфів також має багатошарову структуру: зовні та зсередини – тонкі сталеві стінки, між ними – товстий шар утеплювача (пінобетону). Конструкція корпусу забезпечує максимальну герметичність - двері мають ступінчастий профіль та ущільнювач у районі притвору, мінімум конструктивних отворів.

Як правило, такий тип пристроїв встановлюють або вдома або на приватному підприємстві, такому як готель чи офіс для збереження документів, але від злому такий сейф захистити навряд чи зможе.

Обидва типи сейфів мають як сильні, і слабкі сторони. У взломостійких - відсутність захисту від вогню, в вогнестійких - від злому. Тому, перед тим як вибрати сейф, доведеться визначитися, що більше загрожує Вашому майну – пожежа чи злом. Виходячи з цього, віддавати перевагу конкретному варіанту.

Вогнезломостійкі сейфи

Стійкі до вогню та злому сейфи, комбінація з перших двох моделей. Як правило, це вогнестійкий сейф, всередині якого встановлюється злостійкий сейф. Для того, щоб відкрити взломостійкий сейф, необхідно спочатку відкрити вогнестійкий.

Вони підійдуть для тих, хто хоче підстрахуватися на всі випадки, адже заздалегідь ніколи не знаєш, що може статися.

Способи встановлення 

Наступним критерієм класифікації є спосіб встановлення. За цим параметром, крім звичайних стаціонарних підлогових сейфів, виділяють:

  • Вбудовувані сейфи. Такі моделі мають високий попит. При монтажі встановлюються в стіну, трохи рідше на підлогу. Їх досить складно виявити, і крім того, опірність до злому дуже висока, тому що цінності захищає не лише металеві двері, а й весь масив стіни.
  • Меблеві сейфи як правило, невеликі. Завжди кріпляться до меблів або встановлюються всередині неї. Особливості цього варіанта в тому, що конструкція вбудовується прямо в меблі. Цей спосіб зберігання цінних речей допомагає не лише сховати від зайвих очей сам сейф, а й не порушувати гармонійний інтер'єр кімнати. 

Види замків

Від надійності та якості замку залежить збереження цінностей усередині сейфу. Розрізняють такі види замків: 

  • Ключовий замок для сейфа - це найпростіший і найлегший варіант. Розрізняють циліндрові та сувальдні ключі для замків (їх ще називають «метеликами»).
  • Кодовий замок для сейфа передбачає використання набору з кількох цифр для відкриття сейфа. Кодові замки бувають різних рівнів складності. Наприклад, у найпростіших замках використовується лише одна кодова послідовність, яку заклали у процесі виготовлення сейфа. Дорогі моделі сейфів дозволяють перекодувати замок і є найкращими для захисту цінностей.
  • Електронний замок зручний у використанні та дозволяє швидко та легко змінювати коди. Відкривається сейф за допомогою кодової комбінації.
  • Біометричні замки для сейфів стали встановлювати зовсім недавно, але багато виробників вважають, що за ними майбутнє. Вони відповідають усім стандартам якості і відрізняються високою надійністю.