І знову вона — сезонна депресія

Зменшення світлового дня, зниження температури повітря, погіршення погодних умов — все в комплексі викликає стан, що називається сезонною депресією.

Викликаний їй пригнічений психічний стан псує життя, не дає радіти успіхам і досягненням, змушує перебільшувати неприємності та невдачі. Причина сезонних депресій проста — гормональний баланс організму перебудовується, пристосовується до нових умов.

Чи небезпечна сезонна депресія?

Сезонна депресія — не небезпечне явище, якщо знати його причини та вміти справлятися з наслідками. Допомагають часті прогулянки на свіжому повітрі. Корисне помірне та систематичне фізичне навантаження. Можна потішити себе приємними невеликими змінами у житті. Наприклад – переставити меблі, перефарбувати стелі, купити тюль та повісити на стіну нову картину. Головне — не приймати у подібному стані рішень, здатних кардинально змінити життя. Краще обмежитись дрібним косметичним ремонтом.

Найкращі друзі на всі сезони

Якщо підсумувати всі рекомендації щодо подолання сезонної депресії, то вони зводяться до кількох аспектів:

  • більше світла;
  • більше повітря;
  • більше руху;
  • менше шкідливих звичок.

Ці чотири поради – найкращі друзі у будь-яку пору року, але в період депресії вони особливо актуальні.

Більше світла

Ряд гормонів, відповідальних за позитивне сприйняття світу, реагують на скорочення світлового дня. Тим самим, готуючи організм до дбайливішого витрачання енергії. Знижуючи спрагу активних дій. Викликаючи розслабленість та сонливість.

Усвідомлено збільшуючи кількість світла, можна пригальмувати цей процес. Зробити його більш плавним та безболісним.

Більше повітря

Прогулянки на свіжому повітрі та часте провітрювання приміщень забезпечує більш інтенсивний приплив кисню. Підвищений вміст кисню в крові бадьорить. Дозволяючи легше впоратися з нападами депресії.

Більше рухів

Сучасна людина страждає на гіподинамію. Це ціна, яку доводиться платити за технічний прогрес, комфорт та безпеку. Малорухливий спосіб життя не є природним для нашого організму. Що посилює проблеми сезонної адаптації – посилюючи негативне сприйняття навколишнього світу.

Рухи – біг, ходьба, велосипедні прогулянки – посилюють обмінні процеси в організмі. Він простіше справляється з гормональною перебудовою та швидше її закінчує.

Менше шкідливих звичок

Алкоголь, тютюн, кофеїновмісні напої надають тимчасову стимулюючу дію на нервову систему, за яку пізніше доводиться розплачуватися. Сплески нервової активності, що штучно викликаються стимуляторами, призводять до ще глибших нападів депресії. Розтягуючи процес гормональної перебудови організму на невизначений час, з ризиком переходу до хронічної стадії.

Все перераховане працює протягом усього життя, проте є максимально актуальним саме в моменти сезонних депресій. Здоровий підхід до свого життя, до всіх його компонентів, до сильних і слабких сторін психіки та фізіології, дозволяє уникнути серйозних проблем і насолоджуватися кожною порою року.