5 головних критеріїв вибору дитячого дивану

Вибрати дитячий диван набагато складніше, ніж дорослий. Тут необхідно врахувати всі важливі властивості: надійність, якість, безпека. До того ж бездоганний зовнішній вигляд, який був би до душі не лише вам, а й вашій дитині.

Оскільки головним його користувачем буде дитина, то й вибір має робити дитина. Вам потрібно вибрати якісну та безпечну модель, саме тут ви такі знайдете, а вже його зовнішній вигляд залиште дитині.

Отож, окреслимо головні критерії вибору.

Безпека

Будь-які меблі для дитини повинні бути максимально безпечними. Виділимо основні вимоги для диванів:

  • Дитячий диван повинен мати м'які скруглені краї. Це зводить до мінімуму отримання травми дитиною та гарантує гарний настрій;
  • Повинен мати надійний та міцний каркас. Дитяча – це кімната для ігор, а діти люблять рухливі ігри, тому важливо, щоб вибраний диван відповідав. В іншому випадку це призведе до поломки та неприємних ситуацій.
  • Дитячий організм найбільш уразливий до зовнішніх факторів, тому матеріал, з якого зроблений диван, повинен бути гіпоалергенним, сертифікованим та екологічно чистим, не токсичним. Від цього безпосередньо залежить здоров'я та самопочуття дитини.

Зручність

Диван у дитячій кімнаті щодня використовується по максимуму. Для дитини він служить як місцем для сну та відпочинку, так і «полігоном» для ігор та посиденьок з друзями. Відповідно, диван має бути максимально зручним.

Зручність дивана у дитячій складається з багатьох чинників. Але розуміти насамперед потрібно його основне призначення: для сну, відпочинку, зберігання, інтер'єру тощо. Наприклад, диван із незалежним пружинним блоком стане ідеальним варіантом для комфортного сну, а кутова модель розмістить багато друзів та не займе багато місця у просторі.

Не треба забувати, що діти швидко ростуть, і настане момент, коли дитина самостійно трансформуватиме диван. Тут важливо подумати про найбільш оптимальний механізм, простий і безпечний у використанні.

Практичність

Дитяча кімната – це місце усамітнення та творчого розвитку дитини. Важливо зберегти тут якнайбільше простору. Практичність відіграє важливу роль у виборі.

Наприклад, розкладний диван вирішить проблему з нестачею вільного простору в кімнаті, а диван із вбудованими ящиками – з додатковим місцем для зберігання. Популярні сьогодні моделі з функцією «зростання разом із дитиною» мають додаткові елементи в конструкції від захисних бортиків для малюків до окремих частин спального місця для підлітків, які додаються за необхідності.

Якісні матеріали також вплинуть на довговічність та зручність експлуатації. Зокрема, важливо оцінити вид наповнювача та його зносостійкість. Адже диван має витримувати серйозні щоденні навантаження (активні ігри, неспокійний сон тощо). Ідеальним варіантом буде наповнення із пружного пінополіуретану або незалежного пружинного блоку.

Не менш важлива для дитячого дивана оббивка, практичність якої оцінюється простотою догляду. Вона не повинна «притягувати» забруднення, а при їх появі легко та швидко очищатися – флок, шеніл, мікрофібра. Добре, якщо на поверхні буде додаткове покриття.

Стиль та яскравість

Дитина будь-якого віку сприймає навколишній світ візуально. Зовнішній вигляд дивана – один із вагомих критеріїв його вибору. Але перед ухваленням остаточного рішення потрібно зрозуміти взаємозв'язок особистих якостей дитини та колірної гами оформлення кімнати.

Коли дитина грайлива і активна, найкращий вибір - насичені кольори (не більше 3) або соковиті зелені відтінки. Вони мають заспокійливий терапевтичний ефект для нервової системи. Зелений диван – гарний варіант для кімнати дітей різної статі.

У той же час, віддаючи перевагу червоному кольору, слід пам'ятати, що велика кількість яскравих кольорів в одному оформленні може сприяти розвитку у дитини дратівливості, поганого настрою і навіть депресії. Але акуратний яскравий диван у приємному червоному відтінку обов'язково стане у спокійному інтер'єрі акцентом.

Диванчики жовтого кольору, навпаки, сприяють гарному настрою, припливу сил та енергії. Дитина стане життєрадіснішою, за рахунок чого активізується і мозкова активність. Помаранчевий колір добре впливає на дитину, створюючи позитивну картину сприйняття навколишнього світу. Диван у «позитивному» кольорі рекомендований для занадто спокійних та апатичних дітей.

Для творчих натур підійде диван у синіх тонах. Синій колір розвиває творчий потенціал. Коли потрібний спокій – вибирайте блакитні відтінки. Блакитний диван підійде якщо ви хочете спокою та умиротворення.

Функціональність та механізм трансформації

На сьогоднішній день асортимент м'яких меблів насичений різними видами диванів, але для дитячої не всі моделі будуть відповідними. Якщо розглядати дивани як функціональні одиниці меблювання - вони повинні мати механізм трансформації для зручності щоденної експлуатації. І до його вибору потрібно підійти відповідально, адже від цього залежить термін служби, форма диванчика та його габарити. Розглянемо можливі варіанти на вигляд трансформації:

  • Викотний механізм - це зручний і надійний варіант. Трансформується такий диван, якщо потягнути за петлю під сидінням, після чого спинка автоматично розкладається. Підійде такий варіант для маленьких дітей, які ще не можуть контролювати себе під час сну, так як у нього низьке спальне місце;
  • Акордеон – довговічний та простий механізм трансформації. Коли дитина підросте і буде самостійнішою, то зможе сама розкладати такий диван. Перевага такого диванчика в компактності та міцності. Особливо вдалий варіант – диван акордеон на металокаркасі. Для підготовки спального місця потрібно витягнути прихований елемент нижньої частини конструкції, і спинка з основною частиною сидіння автоматично перейдуть у горизонтальне положення;
  • Дельфін – такий вид трансформації популярний для кутових диванчиків. Він просторий та зручний. Трансформується за допомогою висування прихованої частини з-під сидіння та «виринання» з неї додаткової частини спального місця. При виборі даного дивана не варто забувати про міцність та надійність матеріалів каркасу. Матеріали низького рівня швидко стануть непридатними;
  • Єврокнижка - має перевагу у простоті використання та довговічності. Щоб диван трансформувався в спальне місце, передню частину дивана висунути вперед, а спинку опустити до горизонтального положення.