Історія виникнення і розвитку радіо онлайн

Аудіоконтент, а за ним і радіомовлення досить швидко почали освоювати медіасередовище Інтернету за текстом і статичним зображенням – буквально з початку 90-х рр. . І за минулі 20 років бурхливої ​​еволюції веб-радіо пережило серйозні трансформації та типологічні перетворення для того, щоб відповідати запитам не просто слухачів, а користувачів, що слухають.

Інтерактивність та співучасть у процесі комунікації стали характерними рисами нових інтернет-медіа. Інтернет-радіомовлення – це не тільки новий різновид традиційного радіо, а й новий вид засобів масової комунікації, що переживає активний період свого розвитку і набуває специфічних форм взаємодії з аудиторією та впливу на суспільну свідомість.

Сучасне радіо онлайн - це, насамперед найсвіжіші новини, і найпопулярніша музика, підключайтесь на https://top-radio.pro/web/dorozhnoe до радіостанції "Дорожное радио" і ви 24 години на добу будете в курсі всього, що твориться у світі, а також зможете насолоджуватись улюбленою музикою у відмінній якості.

Датою появи першого радіоcaйту в Інтернеті можна вважати 1 квітня 1993-го року, коли американська некомерційна громадська дослідницька корпорація IMS (The Internet Multicasting Service) запустила свій новий проект - Internet Talk Radio (Розмовне Інтернет радіо»). Цей проект не транслювався у прямому ефірі (в режимі реального часу), a являв собою певний ftp-сервер з URL, де розташовувалися посилання на звукові файли програм різної тематичної спрямованості, створені радіожурналістами спеціально для Internet Talk Radio.

Черговим історичним проривом в онлайн-радіомовленні можна вважати 1 січня 1994 р., коли вищезгадана корпорація IMS в запустила в мережі новий проект – радіостанцію RT-FM, яка вела мовлення в прямому ефірі 24 години на добу. Причому відвідувачі серверу цієї станції мали можливість не тільки слухати прямий ефір, але й скачати архіви деяких програм або записів прямих трансляцій. У даному випадку співробітники корпорації IMS наголосили на живому мовленні: RT-FM проводило прямі аудіо- (і навіть відео-) ефіри з різних конференцій та круглих столів.

Першим концертом, що транслювався в Інтернеті, став виступ гурту Severe Tire Damage, який відбувся 24 червня 1993 р. А в листопаді 1994 р. американський гурт Rolling Stones дав перший масштабний мультимовний концерт у Всесвітній мережі.

У 1998 р. газета «Нью-Йорк Таймс» розповіла своїм читачам про відому веб-мовну компанію Broadcast.com. Ідея створення такої компанії (спочатку вона називалася Audionet) спала на думку Марка Кьюбана і Тодда Вагнера в 1995 р., коли вони почали ретранслювати в Інтернеті одну з радіостанцій міста Далласа, використовуючи комп'ютер друга в спальні. Поступово захоплення переросло у бізнес, який працював за новим для ринку мас-медіа принципом монетизації.

До 1998 року Broadcast.com пропонував своїм споживачам передачі 345 радіостанцій. В обмін на те, що даний веб-ресурс допомагав традиційним станціям мовлення розширити охоплення аудиторії за рахунок користувачів інтернету, він отримував певну кількість комерційних «слотів» в їхній сітці мовлення для продажу рекламодавцям. Також компанія могла продавати аудіорекламу, яка транслювалася веб-слухачам перед тим, як вони підключалися до онлайн-трансляції вибраної програми. Крім цього, Broadcast.com продавала банерну рекламу, яку користувачі могли бачити на екранах комп'ютерів під час прослуховування ефіру.

В 1998 р. первинне публічне розміщення акцій веб-радіо Broadcast.com на біржі встановило рекорд зростання ціни серед фондових пропозицій на той момент у Сполучених Штатах. Ціна розміщення була встановлена ​​на рівні 18 доларів США, однак перший же день торгів Broadcast.com розпочав із 68 доларів за акцію. Таким чином, ринкова вартість компанії за такої ціни акцій становила понад 1 мільярд доларів США.

Щоправда, компанія так і не змогла грамотно скористатися цим біржовим успіхом та продовжувала зазнавати збитків. У результаті 20 липня 1999 р. інтернет-гігант Yahoo! придбав ресурс Broadcast.com за 5,7 мільярда доларів США.

Після того, як DSL і широкосмуговий доступ в Інтернет змінили застаріле комутоване телефонне підключення, інтернет-радіо стало набирати популярності, особливо на зорі нового тисячоліття – в 2000 р. Більшість інтернет-радіостанцій покращили якість потокового мовлення, оскільки пропускна спроможність значно збільшилася і стала більшою, і доступнішою для пересічних споживачів.

Завдяки новим технологіям, користувачі Інтернету отримували можливість слухати регіональні радіостанції з усього світу. З кожним роком все більше веб-станцій могло забезпечувати потік аудіоданих між 64 кбіт/с і 128 кбіт/с, наближаючись до якості звучання CD-програвачів. Деякі традиційні радіостанції ухвалювали рішення про повне перенесення свого мовлення до Інтернету.