Що потрібно знати про альбом для монет

Будь-яка колекція потребує дбайливого зберігання. Монети, банкноти, поштові марки, пивні кришки — щоб ви не збирали, варто серйозно підійти до питання збереження зовнішнього вигляду колекційного матеріалу. Оптимальний варіант – купити спеціалізований альбом.

Альбом для монет – чудовий спосіб організації будь-якої колекції. Зовні він схожий на книгу, всередині якої знаходяться прозорі листи з індивідуальними комірками, куди розміщуються монети.

В інтернет-магазині STALL представлені альбоми для нумізматів як вітчизняного, так і імпортного виробництва. Є недорогі альбоми-папки із ПВХ, для них окремо купуються аркуші необхідного формату. Більш вимогливим клієнтам тут зможуть запропонувати альбоми з натуральної шкіри з тисненням та футляром.

Для відвідування виставок та подорожей підійдуть кишенькові альбоми, так звані «монетники», а для сучасних серій монет є планшети з вирізаними в щільному картоні комірками.

Чому потрібно зберігати монети в альбомі

По-перше, альбом допоможе Вам систематизувати Вашу колекцію. Уявіть: всі монети на виду, розкладені за хронологічним, географічним або іншим зручним для Вас принципом. Комірки можна підписати, вказавши номінали, роки випуску, країни, ціни. Подібне сортування покаже, які ще екземпляри варто придбати, а що можна продати чи обміняти.

По-друге, монети мають властивість з часом змінюватися під впливом довкілля. Насамперед це стосується екземплярів із срібла, міді та сплавів із недорогоцінних металів. Вологість, пил, різка зміна температури, сонячне світло, кисень у нашому повітрі – всі ці фактори несприятливо позначаються на зовнішньому вигляді монет. На поверхні з'являються різні плями, сліди корозії, патина. Без належного догляду та грамотного зберігання монети починають блякнути та окислюватися, внаслідок чого зменшується їх вартість.

В альбомах монети надійно захищені від зовнішніх впливів та пошкоджень. Вони не губляться, не падають на підлогу і не дзвенять у коробці з-під льодяників. Ви завжди зможете з гордістю показати свою колекцію гостям, не боячись, що монети випадково впустять або залишать на них відбитки (особливо це актуально для екземплярів із дзеркальною поверхнею).

Що слід враховувати під час вибору альбому

Насамперед, важливо знати, що саме зберігатиметься в альбомі. Якщо це монети, якого вони будуть розміру. Наприклад, мідні «п'ятаки» періоду Катерини II в діаметрі досягають 40 з гаком міліметрів, а важать по 51 гр кожен. Для таких монет не підійдуть аркуші з дрібними комірками та легкі папки – потрібні міцні альбоми. У випадку з регулярними випусками все простіше: їх можна зберігати в стандартних альбомах. А ось для ювілейних монет знову ж таки знадобиться лист з комірками великого розміру.

Необхідно врахувати загальний розмір колекції та оцінити перспективи її росту. У альбоми-папки з кільцевим механізмом можна докуповувати листи, а монетники та планшети мають обмежену кількість комірок.

Варто взяти до уваги наповнення колекції. Якщо у Вас жменя недорогих монет, зібраних з волі нагоди, то немає сенсу купувати дорогий альбом. Солідні збори золотих та срібних монет, навпаки, доцільно зберігати у відповідних за статусом альбомах.

Загалом все залежить від конкретної колекції, іноді навіть варто подумати про альтернативні способи зберігання.

Види альбомів

Найбільший попит мають стандартні альбоми-папки та тематичні планшети. Папки чудово підходять для невеликих колекцій: вони практичні та коштують недорого, а листи до них можна підібрати в індивідуальному порядку. Їх часто беруть нумізмати-початківці.

Планшети з картону – це американський спосіб зберігання монет. В основному планшети купують для окремих тематичних серій.

Альбоми-розкладки зручні тим, що всі комірки вже підписані, Вам залишається лише розкласти монети по порядку.