Швидкість інтернету: теорія та практика

Сучасне життя неможливе без доступу до інтернету. Він супроводжує нас на роботі та вдома, дає практично безмежні можливості для розвитку бізнесу, навчання та розваг. І дуже шкода, якщо під час перегляду улюбленого серіалу або завантаження фотографій у високій роздільній здатності все починає гальмувати.

Щоб взаємодія з Всесвітнім павутинням не викликала роздратування, важливо правильно підібрати тариф на доступ в інтернет, який з одного боку повинен відповідати поставленим завданням, а з іншого – не витрачати даремно ваші гроші.

Наразі провайдери можуть забезпечити швидшу передачу даних. Через ті ж мідні дроти в середньому вдається отримати 12 Мбіт/с. Для швидшого з'єднання використовують оптоволоконні кабелі, через них цілком реально вичавити 500 Мбіт/с.

Якщо вам потрібен дійсно швидкий інтернет по доступній ціні, звертайтесь до компанії “Союз телеком”, саме тут застосовується технологія GEPON, яка дозволяє забезпечити високошвидкісне з'єднання (до 1000 Мбіт/с) безлічі абонентів та ідеально підходить для підключення до мережі Інтернет мешканців як малоповерхових будинків, розташованих на великій території, так і багатоквартирних будівель. 

Що таке швидкість і у чому вона вимірюється

Швидкість показує, як швидко передаються дані з вашого комп'ютера та на нього. Її вимірюють у бітах. Розміри фільмів, ігор, зображень та аудіофайлів вказують у байтах, тому щоб зрозуміти, скільки біт за секунду вас влаштує, потрібно вміти робити невеликі підрахунки.
Як порахувати, яка швидкість інтернету вважається хорошою для дому? 1 байт – це 8 біт. Аналогічно, 1 мегабайт – це 8 мегабіт.

Щоб зрозуміти, як швидко передаються дані в мегабайтах, більш поширеній одиниці виміру мультимедіа-файлів, потрібно швидкість вашого інтернету в Мбіт/с розділити на 8. Так ви дізнаєтеся, скільки мегабайт може приймати/віддавати ваш комп'ютер за секунду.

Наприклад, швидкість інтернету – 12 Мбіт/с. У мегабайтах – 1,5 Мбайт/с. Фільм у форматі DVDRip важить близько 700 Мб. Для його завантаження потрібно 466 секунд або 7 хвилин (700/1.5).

Що робити, якщо ви не знаєте швидкість за тарифом

Можливо, ви не звернули увагу на заявлені показники передачі, коли укладали договір з оператором.

Щоб дізнатися, яка швидкість, у формі нижче введіть назву вашого оператора зв'язку. Сервіс покаже тарифи провайдера із вартістю послуги та швидкістю. Просто оберіть свій за розміром щомісячних платежів.

Яку швидкість краще вибрати для домашнього інтернету

Найкраще вибирати тариф, який відповідає потребам. Для цього потрібно визначити:

  • Навіщо ви використовуєте інтернет вдома.
  • Скільки пристроїв одночасно підключено до Інтернету.
  • Чи використовуються всі пристрої для різних цілей чи однакових.

Це потрібно знати, тому що достатня швидкість для спілкування в месенджерах набагато менша за необхідну для перегляду фільмів. Крім того, на передачу даних впливає кількість пристроїв, підключених до однієї мережі. І якщо всі пристрої використовуються для перегляду відео в HD-якості, швидкість на кожному з них буде набагато нижчою за заявлену провайдером.

Розкажемо, скільки мегабіт за секунду потрібно для різних цілей.

  • Дзвінок у Skype - 0.1 Мбіт/с
  • Відеодзвінок у Skype - 0.3 Мбіт/с
  • Відеоконференція в Skype - 2 Мбіт/с
  • HD-відео в Skype - 1.5 Мбіт/с
  • Передача медіа (фото, відео) - 12 Мбіт/с
  • Пошта, соцмережі - 2 Мбіт/с
  • Стрімінг музики - 2 Мбіт/с
  • Стрімінг HD-відео - 10 Мбіт/с
  • Онлайн ігри - 25 Мбіт/с

Слід розуміти, що рекомендовані значення – приблизні. Це означає, що вам може вистачити повільного з'єднання, а може знадобитися швидший зв'язок. Наприклад, деякі ігри вимагають більше 50 Мбіт/с, інші добре йдуть при 10.