Поризовані блоки: характеристики і застосування в будівництві

Крупноформатні керамічні блоки (тепла кераміка, поризовані блоки) – екологічний стіновий будівельний матеріал нового покоління, що поєднує низьку теплопровідність, високу паропроникність і звукоізоляцію.

Керамічні блоки – екологічний матеріал, оскільки містять у складі виключно натуральні компоненти. До них відносяться: глина, вода і вигоряючі добавки (найчастіше використовуються тирса, солома, торф або рисове лушпиння). Поризовані керамические блоки Керамейя в Киеве дозволять будинку «дихати», збережуть тепло та надійно захистять від сторонніх звуків.

Що являють собою керамічні блоки

Зовні «тепла кераміка» виглядає як велика цегла теракотового кольору (в 7-14 разів більша за звичну цеглу) з безліччю пор усередині і вираженими гранями-ребрами на бічних поверхнях. Винайшли такий формат у 80-ті роки минулого століття в гонитві за енергоефективними технологіями, як відповідь на енергетичну кризу, що розгорнулася у світі.

Характеристики та особливості

Серед відмінних рис керамічних блоків виділяються такі:

  • Формат. Великий формат матеріалу скорочує час будівництва до 3 разів, тому що 1 поризований керамічний блок замінює до 7-14 стандартних цеглин у кладці.
  • Вага. Невелика вага знижує навантаження на фундамент, що дає змогу оптимізувати витрати на будівництво.
  • Будова. Оригінальна структура дозволяє утримувати в порожнечах усередині каменю максимальну кількість повітря, що забезпечує хорошу паропроникність (відведення зайвої вологи зі стін), оптимальне звукопоглинання (більше 53 Дб) та високі теплоізоляційні властивості (немає необхідності додаткового утеплення стін). Регулювання вологості повітря перешкоджає утворенню плісняви ​​та грибків та створює комфортний мікроклімат та затишок у будинку. Пазова будова бічної частини блоку гарантує високу енергоефективність стін, що зводяться. Великий розмір блоків і спеціальні пазогребневі бічні з'єднання значно знижують втрати тепла в місцях з'єднання окремих блоків (так звані «містки холоду») і прискорюють процес монтажу, що нагадує збір пазла.
  • Склад. Керамічні блоки містять мінімальну кількість вологи, тому оздоблювальні роботи можна розпочинати одразу після завершення будівництва. Низька вологість також впливає на теплоізоляційні властивості: будинок із поризованих блоків стає теплим одразу після завершення будівництва будинку, тоді як у інших некерамічних матеріалів такий період займає до кількох років.

Застосування у будівництві

Крупноформатні керамічні поризовані блоки застосовуються у таких випадках:

  • Для зведення внутрішніх несучих стін. Вибір залежить від необхідної несучої здатності стіни.
  • Для будівництва зовнішніх несучих стін. Зовнішні стіни з керамічних боків набувають теплозберігаючих властивостей відразу після завершення будівництва. У той час як інші матеріали стають такими ж теплими через 2-3 роки, при зниженні вологи до 5%.
  • Для спорудження міжкімнатних перегородок. Навантаження міжкімнатних перегородок залежить тільки від їхньої власної ваги. Однак, вони відіграють величезну роль у внутрішньому плануванні.