Що потрібно знати про гідропідсилювач керма автомобіля

Підсилювач керма – майже обов'язковий компонент сучасного автомобіля. Цей компонент не тільки підвищує комфорт водія та полегшує керування машиною, але без перебільшення є однією з тих систем, що впливає на безпеку.

Про те, як ця система впливає на працездатність авто, як влаштований і працює гідравлічний підсилювач керма (ГПК), розповімо в цьому пості, а на сайті https://truckslineparts.com/ru/zapchasti-na-daf/khodova-chast/nasos-gidrousilitelja-gur/ ви зможете придбати надійні гідравлічні насоси системи керування різних марок машин.

Як працює гідропідсилювач керма

Гідропідсилювач керма - частина кермового управління, він, як ясно з його назви, збільшує зусилля, що передається з керма на поворотні механізми керованих коліс, і дає дві важливі переваги:

  • Для керування автомобілем не потрібна велика фізична сила, що особливо актуально для вантажівок та автобусів, для повороту коліс яких може не вистачити сил навіть у фізично міцних людей. Більше того, ГПК, звільняючи водія від більш-менш важкої фізичної роботи, дозволяє довше зберігати увагу і працездатність;
  • ГПК приймає навантаження від дорожніх нерівностей, сприймані колесами. Це означає, що при наїзді на випадковий камінь або при попаданні в колію кермо не вирве з рук водія, а це вже питання безпеки.
  • Ще ГПК дозволяє зменшити передавальне число кермового управління - кермо стає гострішим, для здійснення маневру потрібно повернути його на менший кут. Це знову-таки не тільки полегшує роботу водія, а й робить керування безпечнішим, дозволяючи швидше реагувати в екстреній ситуації.

На практиці гідропідсилювач повинен не просто збільшувати крутний момент, але і виконувати при цьому безліч умов:

  • затримка між поворотом керма та спрацьовуванням системи має бути мінімальною;
  • поворот колеса повинен пропорційно відповідати повороту керма;
  • крутний момент на колесі не повинен бути занадто великим;
  • кермо має самостійно повертатися в нейтральне положення;
  • підсилювач повинен гасити удари та поштовхи, що передаються від коліс на кермо внаслідок проїзду нерівним дорожнім покриттям;
  • при поломці системи керованість автомобіля має повністю зберігатися.

І при всьому цьому система повинна бути недорогою у виробництві, довговічною та невибагливою в експлуатації. І якщо функціональність системи визначається її конструкцією, то довговічність і надійність багато в чому якістю виготовлення компонентів.

Як на практиці зрозуміти, що система ГПК не працює як слід

Неполадки у роботі гідропідсилювача явно відбиваються на кермовому управлінні: кермо стає важким. Якщо це сталося, функціонування гідропідсилювача серйозно порушено, проте багато несправностей ГПК проявляються раніше, ніж важчає «бублик». Найчастіші симптоми такі:

  • Підтікання рідини, у тому числі через сальник насоса;
  • Підвищений і незвичайний шум ГПК при роботі, що посилюється при повороті керма;
  • Ослаблення та прослизання ременя приводу;
  • Заповітря рідини (поява піни в бачку ГПК).

На практиці кермовий механізм з гідропідсилювачем - пристрій дуже надійний і, як правило, не потребує складного обслуговування. Навіть при повній відмові ГПК автомобіль зберігає керованість і можна продовжувати шлях, хоча для повороту керма доведеться докладати великих зусиль, особливо коли машина стоїть на місці, рухається з малою швидкістю або бездоріжжям.