Кондиціонер взимку – правила експлуатації

Сучасні кондиціонери працюють не лише на охолодження, а й на обігрів. Такий прилад можна ефективно використовувати цілий рік, створюючи в будинку комфортний мікроклімат у будь-який сезон року.

У статті ми розглянемо, як використовувати кондиціонер у режимі обігріву в зимовий період, правила та умови експлуатації обладнання, а в інтернет-магазині mitsubishi-kond.com.ua ви зможете по доступній вартості замовити сучасні ефективні спліт-системи, мультиспліт-системи і мультизональні системи Mitsubishi для побутових і промислових потреб.

Виробники кліматичної техніки оснащують сучасні спліт-системи функцією обігріву, що дозволяє власнику експлуатувати кондиціонер не лише влітку, а й у холодну пору року, створюючи у приміщенні теплу комфортну атмосферу. Завдяки вбудованій системі налаштувань користувач може встановлювати необхідну температуру повітря у приміщенні.

Опція обігріву – незаперечний плюс кліматичних систем. Але є і свої мінуси.

Особливості та застереження обігріву кондиціонером

Кондиціонер не є повноцінним приладом опалення, тому багато виробників рекомендують використовувати їх як додаткове джерело тепла або для обігріву кімнат у міжсезоння, коли ще не працює центральна опалювальна система. Але якщо підібрати кондиціонер із достатньою потужністю з розрахунком на опалювальну площу приміщення, такий прилад цілком замінить звичайні радіатори.

Спліт-системи не можна експлуатувати на обігрів, якщо температура на вулиці нижче за критичний температурний показник, вказаний в інструкції користувача. Зазвичай, максимальним значенням багатьох моделей є –10, –15. Таким чином, для багатьох північних регіонів холодна зимова погода стає серйозною перешкодою для експлуатації кліматичного обладнання на обігрів. Єдиний вихід – придбання спеціального зимового комплекту для підключення до кондиціонера, що дозволяє експлуатувати обладнання за низьких мінусових температур.

Кондиціонер працює від електромережі та при його експлуатації витрачається певна кількість енергії. У зимовий сезон прилад працює на великій потужності та витрачає більше енергії. Власнику рекомендується заздалегідь прорахувати, наскільки вигідна йому буде експлуатація кондиціонера на обігрів або все ж таки в зимовий сезон дешевше опалюватись конвекторами або іншими видами обігрівачів.

Принцип роботи кондиціонера на обігрів

При включенні кондиціонера на режим обігріву холодоагент з рідкого стану переходить у газоподібний і випаровується, частково забираючи тепло. Компресор переводить газовий холодоагент у внутрішній блок спліт-системи, а все накопичене дорогою тепло вивільняється у випарнику. Тепле повітря проникає у приміщення, підвищуючи температуру.

У паспорті спліт-системи можна побачити показники ККД, EER та COP, де EER визначає ефективність роботи на охолодження, а COP є середнім показником ефективності на охолодження та обігрів. Як правило, EER завжди менше COP, тому що в процесі роботи компресор виділяє тепло та зігріває фреон. За цими параметрами можна визначити ефективність роботи на обігрів.

Наприклад, у паспорті виробу наведено такі дані: COP – 2,6; EER - 2,4; ККД – 260%. Ці параметри вказують на те, що при споживанні 1 кВт енергії кондиціонер виробить 2.4 кВт холоду та 2.6 кВт тепла. Однак ці значення також залежать від різниці температури всередині приміщення та зовні. Чим більша різниця, тим менші ці показники, тому що холодніше на вулиці, то гірша ефективність роботи кондиціонера на обігрів.

Як підвищити ККД кондиціонера на обігрів:

  • Слідкувати, щоб на зовнішньому блоці не було криги.
  • Підключити до спліт системи спеціальний зимовий комплект.
  • Проводити профілактичне чищення блоків від пилу та інших забруднень, що погіршують роботу пристрою.
  • За дуже холодної погоди на вулиці використовувати для обігріву інші джерела тепла.
  • Встановлюючи зовнішній блок спліт-системи, намагайтеся вибрати місце, закрите від вітру та вологи.

Вибір спліт-системи з функцією обігріву

В асортименті кліматичних систем великий вибір кондиціонерів із функцією обігріву. Купуючи такий пристрій, рекомендується звертати увагу на важливі критерії.

Параметри вибору:

  • Категорія енергоефективності.
  • Діапазон допустимих робочих температур.
  • Продуктивність теплової енергії.
  • Потужність споживання енергії.
  • Площа приміщення та його призначення (житлова кімната, виробниче приміщення тощо).
  • Наявність режиму авторозморожування конденсату.