Ікони у квартирі: правила оформлення домашнього іконостасу

Вшанування ікон - це поклоніння першообразу. Дивлячись на ікону, ми бачимо в ній самого Спасителя, Божу матір чи святих угодників. Чи варто говорити, що цим священним зображенням має віддаватися відповідне святині шанування?

Ікони мають велике значення для християн. Віруюча людина, як правило, має у своєму розпорядженні кілька значущих для неї образів, ця колекція зростає протягом усього життя: при народженні, при хрещенні, при одруженні, при святах і пам'ятних датах, при паломництві до святих місць і в багатьох інших випадках – відбувається поповнення особистого молитовного куточка. До речі купити ікону Свята сім'я, та інші оригінальні срібні ікони відомих виробників ви зможете в інтернет-магазині "Silvero".

 

У зв'язку з вищевказаним рано чи пізно виникає запитання: яким чином потрібно зберігати ікони, щоб це не суперечило законам Божим? І як зробити так, щоб святі образи вправно вписувалися в сучасний інтер'єр?

Традиції предків

Раніше православні християни з трепетом ставилися до облаштування іконостасу. Будинки будувалися таким чином, щоб червоний куток, у якому розташовувалися ікони, був зі східного боку. Потім майстрували трикутну поличку і прикріплювали її до стін якомога вище, але не під стелею. Дане розташування іконостасу пояснювалося святістю Бога, молячись йому та заступникам люди спрямовували свої думки до небес.

Зображення святих містилося в чистоті, найчастіше під них стелили гарну серветку, вишиту власними руками.

Молодятам, які зв'язали себе одруженнями на весілля батьки подарували зображення святих. Нареченого благословляли іконою Ісуса Христа, а наречену зображенням Богородиці. Саме вони займали почесне місце в будинку новоспеченого подружжя і оберігали їхній шлюб.

Невід'ємним символом віри в Бога був також вогонь лампадки, яку підвішували або ставили на підставці перед іконами. Вогонь у ній запалювали після приходу додому. Люди вірили, що з її допомогою можна очистити житло від нечистих думок та вчинків. При цьому для розпалювання використовували полум'я церковної свічки, сірники для цього не підходили. По можливості доповнювали іконостас зображеннями найшанованіших у будинку святих.

Розташовувалися ікони в основному на кухні та в спальні. У першому випадку, щоб людина могла помолитися перед їжею, а в другому з метою спілкування з Богом наодинці вранці та перед сном.

Поради по облаштуванню домашнього іконостасу

Домашній іконостас краще запланувати заздалегідь, якщо Ви людина віруюча або хоча б прагнете цього і регулярно молитеся вдома. Для цього доречними стануть наступні поради:

  • бажано розташувати ікони на східній стороні будинку, але це не сувора до виконання умова.
  • місце для розташування ікон має бути не прохідним, щоб Вам було комфортно здійснювати молитовне дійство ні на що не відволікаючись.
  • ікони можуть бути в будь-якій кімнаті, за винятком ванних кімнат та санвузлів.
  • у центрі іконостасу розташовуємо ікони із зображенням Спасителя і Діви Марії, а ліворуч і праворуч ікони святих. 
  • над іконами нічого не повинно бути стороннього: ні картин, ні годинника, ні фотографій.
  • небажано розташовувати ікони в суєтному місці, біля телевізора, наприклад, у серванті з посудом, яким регулярно користуємося, упереміш із постерами, сувенірами, косметикою.
  • доречно поряд з іконами зберігати посудину зі святою водою, просфори, свічки та лампадку. Саму ікону прийнято ставити не відразу на полицю, а на гарну серветку: вишиту чи в'язану. ⠀