Рекомендації щодо підготовки і здачі ПЛР-тесту

На сьогоднішній день тест полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) є найефективнішим методом визначення факту інфікування COVID-19. Дане дослідження виявляє наявність ДНК та РНК вірусу на слизових оболонках людини, що дозволяє говорити про його високу інформативність вже у перші дні нездужання.

А на сайті https://www.cmei.com.ua/pcr-test-kharkov-na-covid-19/ ви дізнаєтесь, де знаходяться пункти забору аналізів на ПЛР-тест у Харкові. 

Суть методу ПЛР

Метод ґрунтується на виявленні навіть невеликих концентрацій шуканого елемента діагностики. Для визначення спочатку дуже малих концентрацій РНК або ДНК, які необхідно визначити в процесі проведення основного етапу дослідження, використовується метод штучного збільшення кількості РНК або ДНК. А оскільки вони специфічні та суворо індивідуальні для кожного мікроорганізму або живої істоти за рахунок унікальності послідовності нуклеотидів у фрагментах, помилка визначення цільового ДНК або РНК виключена.

Генетична інформація будь-якого живого організму записується у ДНК. Ця молекула складається з двох ланцюжків, що сплітаються в єдину спіраль. Деякі віруси (наприклад, COVID-19) зберігають свій код РНК – однієї нитки нуклеотидів.

Для кожного організму, включаючи віруси, бактерії та грибки, послідовність нуклеотидів унікальна. Її можна порівняти з відбитком пальця або сканом сітківки ока людини. Укорочені послідовності нуклеотидів, характерні кожного виду патогена (збудника небезпечних захворювань), зберігаються у базах наукових лабораторій в якості праймерів – окремих ділянок ДНК, типових лише конкретного збудника.

Ці ділянки значно коротші за будь-яку молекулу ДНК. Такі праймери приєднуються до ДНК збудника у пробі та під дією каталізаторів багаторазово відтворюють свої дублі. Цей процес називаються «реплікація» – багаторазове збільшення, дублювання шуканої ділянки доти, доки вона стане доступний визначення. Процес реплікації можливий лише за наявності у пробі ДНК збудника.

Як підготуватися до ПЛР-тесту

  • За 3-4 години до ПЛР-дослідження на коронавірус рекомендується не їсти та не пити. Їжа та питво можуть зчищати з поверхні мигдаликів та задньої стінки глотки інфіковані клітини. Через це тестування може показати помилково-негативний результат. Для ПЛР-дослідження важливо отримати мазок із достатньою кількістю інфікованих клітин.
  • Те саме стосується крапель і спреїв для носа та горла. Після їх застосування кількість вірусу на слизовій оболонці також знижується і результат тесту може бути помилковим. Крім того, щонайменше за три години до аналізу не можна використовувати спрей-освіжувач для ротової порожнини, жувати жувальну гумку, курити.
  • Також за два дні до взяття мазків рекомендується не вживати алкоголь. Етиловий спирт, що входить до його складу, який також міститься в антисептиках (хоча і в меншій кількості), може знизити ймовірність виявлення коронавірусу в мазку.
  • Крім того, перед тестуванням рекомендується не чистити зуби, оскільки застосування будь-яких засобів для очищення порожнини рота знижує кількість вірусу в пробах для аналізу. Крім того, якщо зубна паста містить антисептичні компоненти, потрапляння в пробірку її залишків може перешкодити проведенню аналізу. Також чищення зубів вимагає полоскання рота, що теж не рекомендовано перед забором біоматеріалу.
  • Використання помади, блиску або бальзаму для губ не завадить дослідженню, якщо співробітник, який бере аналіз, не торкнеться зонда до губ. Проте, якщо косметичні засоби випадково потраплять у пробу, це може сповільнити реакцію ПЛР.