Штучна VS натуральна: якій новорічній ялинці віддати перевагу

Напередодні Нового року ми незмінно запитуємо себе: яку ялинку краще купити — штучну чи натуральну? Запахи мандаринів та хвої – аромати дитинства, які перетворюють звичну вітальню на місце затишних посиденьок при світлі різнокольорових гірлянд.

Але сучасне життя вносить свої корективи у добрі сімейні традиції: на зміну зрубаним молодим деревам із лісу приходять розкішні штучні моделі. Ось яку чудову зелену ялинку з ПВХ можна замовити на сайті urbantree.com.ua, така вишукана новорічна красуня стане гідною окрасою новорічних свят! 

Розбираємось у плюсах та мінусах живих та штучних ялинок.

Плюси штучних ялинок

  • Різноманітність моделей. Хочете прикрасити маленьку кухню, робочий кабінет чи величезну залу? У цьому допоможуть штучні ялинки: вибір розмірів, кольорів та дизайну настільки широкий, що кожен підбере варіант для себе. Маленьке деревце прикрасить письмовий стіл, не займе багато місця та забезпечить чудовий настрій. Зустрічати гостей у вітальні великого будинку буде ефектна красуня заввишки 2,5–3 метри (а вас не мучитиме почуття провини, адже перед цим вона не росла в лісі 8–10 років).
  • Економія бюджету. Ціни на штучні та натуральні ялини залежать від висоти, виду та діаметру. Але колись живі дерева незабаром після покупки остаточно в'януть, засихають, жовтіють. А ось штучні ялинки служать щонайменше 5–7 років. Якщо вартість таких дерев видається високою, поділіть суму на сім. Результат, напевно, буде нижчим порівняно з ціною натуральної ялинки того ж розміру, яку потрібно купувати щорічно.
  • Розкішний вигляд. Технології не стоять дома. Якщо раніше штучні ялинки скидалися на зелені пластикові йоржики, сучасні дерева — твори інтер'єрного дизайну. На витончених гілочках тонкі, м'які голочки, часто припорошені снігом. Візуально такі дерева не відрізняються від натуральних, і навіть естетичніші. Вони симетричні, густі і пишні: вам не доведеться ламати голову над тим, як розгорнути і прикрасити дерево, щоб приховати стовбур, що переглядає між рідкісними гілками. Дизайн штучних ялинок, сосен та ялиць різноманітний. Є моделі природних відтінків, а для сміливих — білі, блакитні, червоні, які урізноманітнять інтер'єр і вдихнуть сучасність у старовинне свято.
  • Багаторазове використання. На пошук ідеальної ялинки ми щорічно витрачаємо купу часу, об'їжджаючи численні базари, розглядаючи дерева, обираючи найкращі та торгуючись із продавцями. Якщо дерево велике, також доведеться витратитися на доставку вантажною машиною. А штучну ялинку можна вибрати за фотографією, не виходячи з дому. Вона гарантовано виявиться такою, як на зображенні, а привезуть її в компактній коробці.
  • Не обсипаються та не ускладнюють прибирання. Прибирати гору ялинових голок - це далеко не приємна розвага. Щоб прибирання не затьмарювало спогади про прекрасне сімейне свято, вибирайте штучні дерева високої якості. Ці зелені красуні завжди вбрані з голочки і не втрачають голочки в процесі експлуатації.
  • Не завдають шкоди природі. Сперечатися на тему екології можна нескінченно, але важливо пам'ятати: хвойні ліси — легені нашої планети. Чим більше, тим легше нам дихати. 
  • Не викликають алергію. Новорічні канікули – час подарунків, веселощів та радості. Підмочити репутацію сімейного свята можуть нежить і сльозогінність, обумовлені алергією на хвою, пилок, ефірні олії та біологічно активні речовини, що виділяються деревом. Але найчастіше алергію викликає цвіль, що вражає кору хвойних дерев. При кімнатній температурі вона активно розвивається та розповсюджує суперечки.

Мінуси штучних ялинок

  • Нема аромату хвої. Виправити цей недолік допоможуть ароматична лампа та пара крапель ефірної олії. Також підійдуть ароматичні свічки, які створять романтичну атмосферу. Але найпростішим рішенням стане освіжувач повітря із запахом соснової хвої. Для створення святкової атмосфери також підійдуть аромати цитрусів та кориці, яблука та прянощів, а також імбирного печива.
  • Вимагають місце зберігання. Але його потрібно зовсім небагато - близько 50х50х130 см (такий розмір коробки, в яку забирають складену штучну ялинку). Розбирати і збирати ялинку легко, а зберігати її можна в коморі, коморі або під ліжком. 
  • Трапляються неякісні вироби. Але проблема не в товарі, а недобросовісних продавцях. На новорічних базарах теж продають жовті, лисіючі та пом'яті дерева. Деякі продавці штучних ялин також мають сумнівну репутацію.

Плюси живих ялинок

  • Аромат справжньої хвої. Деревина ялини, сосни, ялиці насичена смолою з високим вмістом фітонцидів - летких речовин з антибактеріальними властивостями. Смола захищає дерево від комах та грибка, виступаючи у місцях ушкодження кори. У зрубаного дерева виділення смоли особливо інтенсивне, тому спочатку воно випромінює сильний аромат.
  • Не вимагають місця для зберігання. Після закінчення свят, які стали непотрібними ялинки, просто викидають на смітник або використовують на дачі як дрова.

Мінуси живих ялинок

  • Обмежений вибір. Пошуки ідеального дерева займають кілька днів. Адже доведеться об'їхати все місто, щоб купити струнке, зелене деревце з густою хвоєю.
  • Хибна економія. Жива блакитна ялина заввишки до 1,2 м коштує від 1000 грн, а купувати дерева потрібно щороку. Якісна штучна ялинка того ж розміру окупиться за 2 роки, а прослужить щонайменше 5 років.
  • Вимагають уваги та спеціального догляду. Щоб зрубане дерево остаточно не загинуло, його потрібно поміщати у спеціальний живильний розчин або воду з марганцем. Його потрібно постійно обприскувати водою, щоб відтягнути момент обсипання хвої.
  • Швидка втрата святкового вигляду. Якщо встановити ялинку за тиждень до свята, то в новорічну ніч ви милуватиметеся жовтуватими голками і напівголими гілочками дерева, яке більше нагадує скелет для Хеллоуїна. Якщо ж купувати зрубану ялинку за 1–2 дні до Нового року, то вибір буде вже досить мізерним. Ви ризикуєте вибирати свою ялинку з неліквідних екземплярів.
  • Складне прибирання. Кожна господиня добре знає, як важко позбавити квартиру від опалої хвої. Виносячи ялинку з квартири, ви залишаєте за собою широкий слід із пожовклих голок. Вони застряють у килимах, вовни тварин та у швах між ламінатом.