Секрети ідеального котячого корму

Вибір котячого корму - відповідальне заняття, оскільки від харчування тварини залежить її стан здоров'я. Завдання ускладнює те, що далеко не завжди вартість продукту відповідає його якості. Навіть висока ціна не гарантує безпеку готового раціону.

Важливо вміти орієнтуватися серед марок та брендів самостійно, а також стежити за рейтингом котячих кормів. Пропоновані зоомаркетом https://barkandtail.com.ua/cat-food сухі корми і консерви від відомих виробників відповідають всім найвимогливішим стандартам якості. Ви можете на 100% бути впевнені у відмінному здоров'ї і повноцінному розвитку вашого домашнього улюбленця. 

Яким має бути склад у хорошого корму для котів

Насамперед, корм для повсякденного харчування має бути повнораціонним. Це означає, що продукт містить усі необхідні амінокислоти, вітаміни та мінерали. Оптимальний перелік інгредієнтів залежить від типу корму.

Сухий корм

Через особливості приготування гранульованих готових раціонів виробники можуть включити в продукт широкий спектр добавок: трави, фрукти, овочі, окремі речовини, субпродукти і т. д. Найчастіше список компонентів у сухих кормів набагато довший, ніж у паучів або паштетів. Найчастіше лаконічні списки зустрічаються у бюджетних товарів, але є винятки.

Перші позиції у складі сухого корму має займати м'ясо. Це основний продукт у меню хижаків. Чим більший раціон відповідає природному, тим краще. Допускається використання кількох сортів м'ясних компонентів: риби, качки, індички, курки, кролика і т. д. Іноді зустрічаються такі рідкісні інгредієнти, як кабан, олень та перепілка. Корми з незвичайних сортів м'яса підходять алергічним кішкам. Такі раціони зменшують вираженість симптомів, а також допомагають обчислити подразник.

Наступні після м'яса позиції можуть займати субпродукти та різні інгредієнти тваринного походження. В якості останніх нерідко використовуються яйця. Субпродукти можуть відрізнятися за вмістом поживних речовин. Якщо виробник вказав лаконічну загальну назву, швидше за все, до складу входять різні виробничі відходи, які мають практично нульову цінність. 

Наприкінці списку мають бути профілактичні добавки. Вони можуть мати рослинне чи тваринне походження. Наприклад, панцирі крабів містять глюкозамін та хондроїтин, які сприяють поліпшенню стану суглобів. Журавлина окислює сечу і запобігає розвитку сечокам'яної хвороби. Не вітається наявність у кормі загального найменування «вітаміни та мінерали», а також надлишок подібних добавок у чистому вигляді.

Вологий корм

Через технологію приготування вологого корму можливості в плані збагачення складу значно скромніші. Якісні продукти складаються лише з м'яса та субпродуктів, а також води. Іноді можна зустріти у списку злаки, але якщо їхня частка незначна (менше 3%), то нічого страшного в цьому немає.

Виробник може використовувати фрукти та овочі в невеликих кількостях для забезпечення котячого організму волокнами клітковини. Не допускається наявність ароматизаторів, цукрів, підсилювачів смаку. Не можна давати кішкам вологі корми, в яких злаки та овочі розташовуються на перших позиціях у складі.

Щоб корм був повнораціонним, виробники додають до нього вітаміни та мінерали у чистому вигляді. У випадку з паучами та паштетами це єдине можливе рішення, оскільки створити збалансований та хімічно стабільний корм без застосування дегідрованих рослинних добавок практично неможливо.

Який корм для кішок краще: сухий чи вологий

Порівнювати сухі та вологі корми некоректно, оскільки перші можуть використовуватися для систематичного харчування, а останні – ні. Гранульовані продукти відрізняються більш відповідною консистенцією та різнобічним складом. Жорсткі волокна стимулюють травлення, сприяють видаленню залишків їжі зі слизових оболонок та викликають природне очищення параанальних залоз. Вологі корми такий ефект забезпечити не можуть через особливості їхньої текстури.

При тривалому харчуванні паштетами та паучами у тварин відбувається порушення травлення, можуть закупоритися параанальні залози. У поодиноких випадках їх запалення та інфікування здатне призвести до летального результату.

Однак вологі корми не слід списувати з рахунків, оскільки вони незамінні за наявності захворювань у тварин та під час реабілітації. Наприклад, у кішки чутливе травлення. Після сухих кормів у неї іноді виникає кров у калі через порушення цілісності судин. Оптимальний такий вихід: годування паштетами та гранулами однієї марки окремо. Тільки при цьому режимі у неї нормалізується травлення.