Що робити після видалення зуба: поради фахівців

Звичайно, необхідність видалення зуба виглядає страшно. Але якщо ви знаєте, чого чекати, це надасть вам спокою перед процедурою.

На щастя, сьогодні список діагнозів, при яких хворий зуб доводиться видаляти, не такий вже й великий. Сучасні стоматологи здебільшого намагаються максимально зберегти зуби. Сумно, що дива трапляються не завжди і іноді з ураженими зубами таки доводиться розлучатися. 

Швидке, безболісне і без побічних негативних для здоров'я наслідків видалення зуба гарантують досвідчені стоматологи київської клініки Deutsch Dent.

Видалення зуба: які будуть наслідки?

Після завершення процедури в щелепній кістці залишається невелика лунка - вона виникає на місці витягнутих коренів зуба. Вона досить швидко заповнюється кров'ю. Через деякий час виділення крові природним чином припиняється, вона згортається і на місці коріння утворюється невеликий потік. Протягом декількох місяців він прикриває лунку, заміщаючись кістковою тканиною. Це благополучний сценарій загоєння

У разі, якщо пацієнт неправильно доглядає рану, не дотримується призначення лікаря або нехтує рекомендаціями після видалення зуба, можуть виникнути ускладнення – біль, дискомфорт, підвищення температури тощо. Уникнути ускладнень можна — для цього потрібно просто уважно поставитися до порад лікаря.

Що робити після видалення зуба для найкращого загоєння лунки?

  • Прибрати з лунки марлеві чи інші кульки. Як правило, після видалення зуба лікар кладе на лунку кульки, які повинні вбирати кров у разі, якщо невелика кровотеча продовжується. Для нормального формування згустку ці кульки потрібно забрати.
  • Утриматися від їжі. Пару годин після видалення зуба мудрості чи будь-якого іншого зуба вам доведеться обійтися без обіду чи вечері. Пам'ятайте, що навіть дрібні частинки їжі, що потрапили на місце віддаленого зуба, легко можуть пошкодити потік і посприяти виникненню болючих відчуттів.
  • У жодному разі не травмувати і не чіпати місце формування згустку. Їжа, зубочистка, надмірно енергійне використання зубної щітки після операції не варто цим зловживати. Якщо ви пошкодите (зачіпаєте, приберете або деформуєте) кров'яний потік у лунці – про нормальне загоєння можна забути. Швидше за все, в такому разі розвинеться альвеоліт, і реабілітація протікатиме куди болючіше і довше.
  • Уникати прийому надмірно гарячої їжі та напоїв. Це правило діє у перші 24 години. Пити кипяткову каву, або істи дуже гарячий суп - це те, що робити після видалення зуба явно не слід. Підвищення температури викликає розширення судин та посилення кровотоку, що може призвести до відновлення кровотечі та вимивання згустку з лунки.
  • Обережно стежити за гігієною порожнини рота. Звичайно ж, чистити зуби і полоскати рот потрібно - але дуже акуратно, уникаючи попадання щітки ворсинок на згусток. При полосканні теж не варто надмірно старатись – процес загоєння від цього не прискориться. У першу добу після видалення зуба полоскати рот не можна, а потрібно робити ванни з антисептичними розчинами.

Рекомендації лікаря після видалення зуба можуть включати прийом анестетиків. Зловживати знеболюючими препаратами не слід. При прийомі точно дотримуйтесь дозування, віддавайте перевагу лікарським засобам, які порекомендував вам лікар.

І пам'ятайте, при виникненні набряків, болючих відчуттів, появі крові чи почуття дискомфорту — відразу звертайтеся до лікаря. Тільки він зможе адекватно та коректно оцінити ваш стан та призначити правильне, ефективне лікування.