Особливості і переваги оздоблення натуральним сланцем

Натуральний камінь споконвіку цінувався вище за інші оздоблювальні матеріали. Сучасний ринок пропонує безліч аналогів, котрі досить достовірно відтворюють колір і фактуру кам'яної поверхні. Однак справжній камінь в інтер'єрі виглядає особливо благородно, підкреслює смак та достаток власника.

Серед цієї категорії матеріалів декоративний сланець для внутрішнього оздоблення відрізняється унікальною фактурою та будовою, кажуть, що знайти два схожі шматки цього матеріалу неможливо!

Виглядає таке оздоблення дуже вишукано і оригінально, на сайті http://kievstone.com.ua/subcat.php?id=6 представлені кращі варіанти застосування сланцю для обробки інтер'єру, та фасадів будівель, а компанія KievStone пропонує по доступній вартості найвищої якості болгарський, турецький, іспанський, індійський сланець, великий вибір мозаїки і черепиці з цього каменю. 

Властивості, види та особливості сланцю

Це камінь, а точніше гірська порода, що включає паралельно розташовані середньо-і низькотемпературні мінерали. В якості породоутворюючі мінералів виступають кварц, хлорит, мусковіт, ставроліт та ін.

На якість каменю впливає глибина його утворення. Як декоративний та облицювальний матеріал він випускається у вигляді плитки з розмірами 15х15 см, 30х30, 30х60 см тощо. Щоб плитка набула ряду експлуатаційних властивостей, її обробляють спеціальними складами.

Залежно від походження виділяють кілька видів сланцю.

Глинистий

Утворюється за метаморфічного перетворення глини. До складу включені хлорит та гідрослюди. Як правило, саме глинистий камінь сланець найчастіше використовується в інтер'єрі житлових приміщень.

При цьому облицювання може відбуватися і зовні будівлі. Дивно те, що за характеристиками міцності продукція схожа на граніт. За рахунок відмінної якості породі не властиво розмокати у водному середовищі.

Зовні такий сланець дуже привабливий, оскільки має бархатисто-миготливу фактуру. Колір в основному з кольорової гами сірого та чорного. Найбільш цінні породи зеленого, бурого, червоного та світло-сірого відтінку.

Аспідний

Найбільшого поширення набув для спорудження покрівлі, проте з кожним роком стає все більш популярним для внутрішнього декору. Колір чорний, що викликає до нього непідробний інтерес. Оздоблення стін азпідним сланцем надовго збереже естетичний вигляд у результаті відмінної світло- та кольоростійкості, що вимірюється століттями.

Кристалічний

Тобто має кристалічну будову. Характеризуються добре помітною зернистістю та смугастою текстурою. У складі переважає кварц та слюда.

Переваги сланцю

Сланець натуральний характеризується безліччю переваг, і насамперед слід відзначити довговічність відмінну міцність. Як зазначалося, показники міцності зіставні з гранітом, а це говорить не тільки про зносостійкість і стійкість до механічних пошкоджень, але і про тривалий експлуатаційний термін поверхні.

До речі, саме стійкість до механічних та ударних впливів дозволяє використовувати вироби для зовнішньої обробки та облагородження пішохідних тротуарів. 

При цьому матеріал абсолютно вологостійкий і водонепроникний за рахунок відсутності у структурі пор. Тому сланець облицювальний добре підійде для приміщень, що характеризуються перепадом або надлишкою вологістю (кухні, ванні кімнати).

Покриттю не страшні температурні дії та перепади. При цьому воно наділене високим класом пожежної безпеки та вогнестійкості. Іншими словами, сланець не схильний до горіння.

У поєднанні з екологічністю та бактерицидними властивостями він стає одним із найкращих варіантів для внутрішнього оздоблення кімнат.

Декоративна плитка практична, про що свідчить можливість повсюдного монтажу та легкість догляду. Поверхня антистатична, отже, пил і бруд не прилипають до неї. Це дозволяє мінімізувати кількість вологих прибирань. Проте вологе прибирання має здійснюватися з певною періодичністю, особливо на ділянках, що зазнають забруднення. Для очищення краще використовувати воду.