Який MacBook вам варто придбати?

Ноутбуки Apple коштують дорого, і вам доведеться зробити нелегкий вибір, щоб вибрати відповідний. Ми допоможемо вам.

2020 року ноутбуки MacBook від APPLE вступили в нову еру. Компанія оголосила про відмову від чіпів Intel, які вона використовувала з 2006 року, і випустила перші Mac з розробленим процесором Apple M1. У 2021 році компанія додала в лінійку ще два чіпи - M1 Pro і M1 Max - обидва вони використовуються в новітніх MacBook Pro.

Як і в iPhone, чіпи працюють на архітектурі ARM і дозволяють компанії краще контролювати апаратне та програмне забезпечення. Вони роблять ноутбуки більш потужними та більш енергоефективними, що означає значне підвищення продуктивності та часу автономної роботи. Крім того, ви отримуєте й інші переваги, наприклад можливість запускати мобільні додатки, спочатку створені для iOS. Тим не менш, вибрати MacBook тепер складніше. Apple більше не продає моделі із процесорами Intel, але ви можете знайти їх у сторонніх продавців, які підтримуватимуть їх ще кілька років. Чи варто купувати таку модель? Чи краще одразу перейти на кремній Apple? Ось на що, на нашу думку, варто витратити свої важко зароблені гроші.

А тим часом в інтернет-магазині https://nsv.by/catalog/televizory_i_videotekhnika/televizory/filter/televizory-samsung/apply/ ви зможете замовити кращі моделі телевізорів Samsung. 

Apple MacBook Air (M1, 2020)

Найкращий універсал

MacBook Air з чіпом M1 від 2020 року - один із найпотужніших ноутбуків за свою ціну, що перевершує за показниками бенчмарків топові моделі на базі Intel. Це особливо вірно, коли ви використовуєте програми, спочатку розроблені для нового процесора, наприклад, веб-браузер Safari.

Ви, як і раніше, можете завантажувати та встановлювати програми, створені для чіпів Intel x86 (ті, що стоять у всіх комп'ютерах, якими ви, швидше за все, коли-небудь володіли). Це пов'язано з тим, що Apple має інструмент переходу під назвою Rosetta 2, який буде автоматично вимагати завантаження разом з цими додатками. Саме це дозволяє їм добре працювати з M1, часто краще, ніж на Intel Mac. Але за останній рік багато програм, таких як Adobe Lightroom і Google Chrome, отримали версії для M1, так що у вас не повинно виникнути проблем. Якщо ви турбуєтеся, що ваш улюблений додаток може не працювати, проведіть невелике дослідження і пошукайте на форумах, щоб дізнатися, чи доступна версія M1 або x86 буде працювати просто відмінно.

MacBook Air пропрацював у мене більш повного робочого дня, причому батарея досягла 22 відсотків після того, як я працював на ньому майже без перерви з 9 ранку до 7 вечора, використовуючи Safari та робочі програми, такі як Slack. (Попередню модель Intel мені довелося відключити від мережі до 16:00). Комп'ютери M1 також можуть миттєво прокидатися від сну, коли ви торкаєтеся клавіатури, трекпада або піднімаєте екран, так само, як ви торкаєтеся iPhone або iPad, щоб розбудити його. Це помітно відрізняється від старих MacBook, яким потрібно кілька секунд, щоб увімкнутися. У MacBook Air також немає вентилятора, тому він залишається тихим навіть за найвищих навантажень. Для відведення тепла передбачений теплорозподільник, але він також ніколи не нагрівається дуже сильно.

Він поставляється з 256 гігабайтами пам'яті, але ви можете перейти на іншу модель з додатковим графічним ядром та 512 гігабайтами. Якщо вам не потрібно більше пам'яті, додаткове ядро ​​не варто переплачувати за нього. Натомість витратите на 200 доларів більше за 16 гігабайт оперативної пам'яті, яка дозволить вам запускати більшу кількість програм одночасно без уповільнень. Мої найбільші претензії до цієї машини? Веб-камера 720p не дуже хороша, а комп'ютери Mac M1 підтримують лише один зовнішній монітор. (Є деякі обхідні шляхи, які можна використовувати для підключення кількох моніторів).

Apple MacBook Pro (14 і 16 дюймів, 2021)

Для любителів потужних портів

Якщо ви шукаєте найпотужніші MacBook з процесором Apple, зверніть увагу на 14-дюймовий та 16-дюймовий MacBook Pro (якщо вас влаштує стартова ціна 2000 доларів). Ви можете вибрати один із них з новими процесорами Apple M1 Pro або M1 Max.

Я (Бренда) тестував обидва варіанти – 14-дюймовий MacBook Pro з чіпом M1 Max та 16-дюймову модель з M1 Pro. Якщо ви застрягли між розмірами та чіпсетами, ви можете звузити вибір залежно від ваших уподобань та робочого навантаження. У першому випадку 14-дюймовий MacBook Pro має більш тонку рамку навколо екрану, тому його загальні розміри практично аналогічні 13-дюймовому MacBook, але екран більше. Найкраще з двох світів. Те ж саме можна сказати і про 16-дюймовий MacBook Pro, але він, як і раніше, здається величезним.

Обидва розміри оснащені екранами Mini LED (що забезпечують глибший чорний і насичений колір, як на iPad Pro), частотою оновлення 120 Гц для більш плавного відображення екрану, фізичним рядом функціональних клавіш замість Touch Bar (у комплекті з кнопкою Touch ID), веб-камерою 1080p та звуковою системою з шістьма динаміками. Apple також повернула безліч портів, включаючи порт HDMI, три порти USB-C з Thunderbolt 4, слот для карток SD та високоомний роз'єм для навушників. Також з'явився порт для зарядки MagSafe, який дозволяє магнітно підключати зарядний пристрій до MacBook Pro, так що ви можете бути впевнені, що ваш MacBook не полетить зі столу, якщо ви спіткнетеся про кабель.

Два варіанти вибору процесора значно потужніші, ніж потрібно більшості людей. Якщо ви працюєте в основному через веб-браузер і друкуєте документи, ці машини є надмірністю, і вам краще зупинитися на MacBook Air. Редагування відео 4K? Рендеринг 3D-моделей у CAD? Створення музики? Ось навіщо призначені ці машини. Вони обидва потужні, але я зміг помітити різницю під час редагування 20 гігабайт (зі стиском 4:1) необробленого відеоматеріалу RED. M1 Max забезпечив плавну роботу, при цьому вентилятори лише трохи дзижчали. При тому ж навантаженні на M1 Pro я зіткнувся з деякими заїкання і випадання кадрів. Повторюся, це був тяжкий стрес-тест. M1 Pro більш ніж здатний працювати з менш складними матеріалами; більшість людей не редагують кліпи з камер RED.

За словами Apple, 16-дюймовий MacBook Pro з M1 Max має ексклюзивний доступ до режиму High Power Mode, який підвищує продуктивність проектів з інтенсивним використанням графіки, наприклад, для монтажу відео у форматі 8K. Його більший корпус забезпечує найкращий повітряний потік та охолодження, а також перевершує 14-дюймовий MacBook Pro за часом автономної роботи. 14-дюймовий MacBook Pro протримався близько години при редагуванні вищезгаданого відео, тоді як 16-дюймовий Mac після того ж часу працював лише на 70 відсотків. Більший розмір означає, що ви отримаєте кілька додаткових годин автономної роботи.

Тим, хто цілий день працює над проектами, вимогливими до CPU та GPU, та потребує комп'ютера, який не зламається під тиском гігантських файлів, варто вибрати 16-дюймовий MacBook Pro з M1 Max. Якщо ваші навантаження не настільки інтенсивні (але ви все одно вважаєте, що вам потрібно більше потужності, ніж MacBook Air), 14-дюймовий MacBook Pro з M1 Pro вас більш ніж влаштує.

Apple MacBook Pro (M1, 2020)

Середня дитина

13-дюймовий MacBook Pro з M1 знаходиться у незручному положенні. Він не набагато швидший, ніж MacBook Air. Він має вентилятор, який дозволяє процесору трохи нагріватися і вичавлювати більше енергії протягом тривалого часу. Так що якщо ви працюєте над завданнями професійного рівня, такими як редагування відео, але не можете витратити премію, яку Apple бере за свої великі моделі Pro, це відмінний ноутбук.

Серед інших переваг у порівнянні з Air - покращені динаміки та мікрофони, трохи яскравіший 13-дюймовий екран, збільшений час автономної роботи та панель Touch Bar у верхній частині клавіатури (якщо ви вважаєте це перевагою). Це єдиний MacBook, який Apple зараз продає із панеллю Touch Bar. Він трохи важче (3 фунти проти 2,8 фунта), але за розмірами відповідає Air і, як і раніше, дуже тонкий.

Як і на інших комп'ютерах Mac з процесором M1, на MacBook Pro можна запускати мобільні програми. Знайдіть програму в Mac App Store, і ви побачите нову вкладку "Програми для iPhone та iPad". Не всі мобільні програми доступні - розробникам необхідно зареєструватися, а ті, що доступні, можуть виглядати і відчуватися незграбними, оскільки вони явно розроблені для інтерфейсів, які використовують сенсорний екран. Проте, як тільки ці програми будуть краще оптимізовані для MacBook, ви зможете продовжити роботу з того місця, де зупинилися, перейшовши з iPhone на Mac (або навпаки).

Якщо ви часто працюєте на ноутбуці та виконуєте роботу в таких програмах, як Adobe Premiere Pro, але хочете звести бюджет до мінімуму, має сенс вибрати цей середній варіант MacBook. Ви завжди можете підключити багатопортовий адаптер, щоб отримати більше можливостей для підключення. Недоліки? Цей комп'ютер має лише 8 ГБ оперативної пам'яті. Цього, швидше за все, буде достатньо, оскільки управління пам'яттю в процесорах M1 ефективніше, але для відеомонтажу вам знадобиться 16 ГБ.

Який чіп M1 підходить вам?

Тепер, коли Apple пропонує не один, а цілих три власні чіпсети, вибір відповідного може здатися дещо скрутним. Все залежить від того, навіщо ви плануєте використовувати MacBook.

M1: Це чіп базового рівня в лінійці. Він має 8-ядерний CPU та до 8-ядерного GPU з підтримкою до 16 ГБ об'єднаної пам'яті (RAM) за додаткову плату. Він набагато швидший, ніж будь-який попередній MacBook Pro на базі Intel, і є практичним вибором для більшості людей. Його обчислювальної потужності більш ніж достатньо для виконання звичайних повсякденних завдань, навіть легких ігор, і він також може впоратися з більш інтенсивною роботою, наприклад, редагування фотографій та відео.

M1 Pro: Наступним ступенем після M1 є M1 Pro. Він має до 10 ядер у CPU та до 16 ядер GPU (з до 32 ГБ об'єднаної пам'яті). Apple стверджує, що продуктивність та графіка вдвічі вища, ніж у M1. Ми виявили, що він значно перевершує за продуктивністю базовий чіп, і це ідеальний варіант для тих, хто багато працює на MacBook для створення музики або редагування фото та відео.

M1 Max: Це найпотужніший M1 з усіх. Як і M1 Pro, M1 Max має 10-ядерний процесор, але потужніший 32-ядерний GPU (з підтримкою до 64 ГБ об'єднаної пам'яті). Apple стверджує, що він у 4 рази швидше за M1 у плані графіки. Як показало тестування, цей чіп є надзвичайно потужним, оскільки він легко справлявся з будь-якими важкими завданнями. Це варіант, якщо вам потрібен комп'ютер, здатний обробляти кілька потоків відео у форматі 8K або 4K, виконувати 3D-рендерінг, розробляти програми та запускати демо-версії. Ймовірно, ви вже знаєте, чи потрібна вам така потужність.

Причуди та проблеми

У ноутбуках Apple є свої особливості та проблеми, про які слід знати до покупки.

Несмачна сенсорна панель Touch Bar: Коли наприкінці 2016 року Apple представила Touch Bar, вона підносила тонку сенсорну смужку над клавіатурою як нове покоління введення користувача. Але цей крок не справдився. Сторонні розробники програмного забезпечення не виявили великого інтересу до того, щоб зробити щось інноваційне з крихітним дисплеєм. Нові MacBook більше не оснащуються панеллю Touch Bar, що є очевидною ознакою того, що Apple відходить від неї. Зараз компанія продає лише один MacBook із цією панеллю.

Пальмовий трекпад: Трекпади Apple - одні з найкращих у комп'ютерному бізнесі, але в новітніх MacBook ці пристрої введення були роздуті до неймовірних розмірів і притиснуті до нижнього краю клавіатури, саме там, де ви спираєтеся на долоні при наборі тексту. Незважаючи на те, що в трекпадах використовується інтелектуальне програмне забезпечення для відбраковування долонь, вони дуже чутливі до випадкового натискання.

Нестача портів: Далі слідує ситуація з портами. За винятком нових 14- та 16-дюймових MacBook Pros, решта MacBook від Apple оснащена одним типом портів: USB-C (зазвичай лише два). Він може не працювати з деякими з ваших пристроїв. Якщо ви плануєте підключити комп'ютер до проектора або хочете використовувати такі пристрої, як USB-накопичувачі або SD-карти, вам доведеться придбати кілька адаптерів (наприклад, цей адаптер Hyper).

MacBook, яких слід уникати

Старі MacBook з клавіатурою "метелик" (2015-2019): Горезвісні клавіатури "метелик" першого-третього поколінь Apple зникли з усієї нової лінійки MacBook. І це гарне порятунок. У редактора WIRED Джеффрі Ван Кемпа та старшого письменника Лорена Гуда виникли численні проблеми з клавіатурою Pro 2017 року. Якщо ви купуєте MacBook більш старої моделі, Apple безкоштовно замінить клавіатуру, а в моделях кінця 2018 і початку 2019 додасть додаткові пилезахисні екрани. Apple має докладні інструкції про те, як почистити стару клавіатуру, якщо ваша розбовталася, що є гідною першою лінією захисту від зламаних клавіш. Apple також розширила програму ремонту клавіатури, яка поширюється на ремонт усіх комп'ютерів Mac, придбаних протягом останніх чотирьох років, незалежно від статусу гарантії. Тим не менш, якщо тільки ви не купуєте комп'ютер дуже дешево, ми рекомендуємо зупинитися на нових моделях, які оснащені набагато кращою клавіатурою Magic Keyboard і новим, більш досконалим процесором.

Старі моделі MacBook Air (з сріблястим обідком): Тонкий ноутбук Apple став революційним, коли дебютував у 2008 році. На жаль, MacBook Air не зазнав значних змін до 2018 року. Ці старі моделі Air оснащені похмурим екраном без технології Retina та слабкими чіпами Intel багаторічної давності. Старі ноутбуки, можливо, і не вимагають підключення додаткових модулів, як новіші MacBook, але нові ноутбуки, безсумнівно, будуть працювати довше. Нехай вас не спокушає їх низька ціна – за такі гроші можна купити набагато кращі ноутбуки. Як його визначити: У старого Air товста срібляста рамка навколо екрана, а не чорне скло, як у нових моделей.

Старий 16-дюймовий MacBook Pro: Це відмінний ноутбук, не надто старий, але його ціна не має сенсу порівняно з новим 16-дюймовим MacBook Pro. Краще зупинитися на 16-дюймовому ноутбуці M1 Pro або M1 Max. Як його виявити: У назві продукту зазвичай є слово "Intel".

2020 MacBook Air та MacBook Pro на базі Intel: Ці моделі повністю затьмарили моделі кінця 2020 року з чіпом Apple M1, починаючи від продуктивності і закінчуючи часом автономної роботи. Їх варто купувати тільки якщо ви можете придбати їх за ціною менше 700 доларів. Якщо ціна наближається до $900, вам варто заплатити ті самі гроші за базовий MacBook Air з M1. Він справді кращий.

Чи зараз найкращий час для покупки?

Так. Незалежно від того, чи ви є звичайним користувачем MacBook або професійним творцем контенту, лінійка MacBook тепер покриває всі потреби.

Отримайте AppleCare+

Жоден з MacBook від Apple не є дешевим, а запасні частини коштують кошмарно дорого. Оскільки весь комп'ютер повністю інтегрований в алюмінієвий корпус Apple, ви можете опинитися на відстані однієї пролитої кави від великого рахунку, що шокує, за ремонт. Саме тому AppleCare+ коштує того - починаючи з 249 доларів, AppleCare продовжує заводську гарантію до трьох років, забезпечує постійну підтримку телефоном, а також надає два ремонти при випадковому пошкодженні. Заплативши мінімум $99 за обслуговування, ви зможете відновити свій новий блискучий Mac і знову натискати на клавіатуру.

Знижки у сфері освіти

Apple завжди пропонує невеликі знижки на обладнання для студентів та викладачів. Все, що вам потрібно зробити, це придбати щось через Apple Education Store, вибрати потрібний вам продукт (ви повинні побачити ціну зі знижкою) та оформити замовлення як завжди. Під час покупки вам не потрібно надавати жодних доказів того, що ви є студентом, але ви повинні бути чесними, оскільки Apple може пізніше надіслати вам електронний лист і попросити підтвердження.