Спосіб життя при варикозі вен

Дослідження європейських вчених показали, що спадковість мала помітний вплив на розвиток варикозного розширення лише у 38% обстежених по лінії матері, і у 8% по лінії батька. Це означає, що превалююче значення серед факторів ризику та розвитку варикозу має спосіб життя та придатність для життя навколишнього середовища.

Зміна способу життя здатна значно уповільнити розвиток захворювання, а в поєднанні з лікуванням повністю зупинити варикоз вен. На сайті https://kolobok.ua/ya-mama/824848-kalendar-beremennosti ви дізнаєтесь більше інформації про цю небезпечну недугу, а також знайдете безліч цінних порад щодо покращення жіночого здоровя. 

Що потрібно робити?

При варикозі вен тонус венозних стінок знижений, тому зайве навантаження їм ні до чого, а заохочується все, що пов'язане із зміцненням вен та покращенням якості кровообігу. Постійне перебування у вертикальному положенні погано, але сидячий спосіб життя також погіршує циркуляцію крові:

  • Від роботи, де багато доводиться стояти, краще відмовитись;
  • При роботі сидячої уникати закладання ноги на ногу, схрещування, а ще краще виконувати невелику гімнастику, з невеликою кількістю присідань та підйомів ніг, щогодини;
  • Вранці та ввечері також варто робити невелику зарядку;
  • Від важких видів спорту, сильних фізичних навантажень варто відмовитися, адже це зайва робота судин, а іноді основна причина варикозу вен.

Лягаючи спати, ноги краще класти вище за рівень тіла. Про ноги, взагалі, необхідно дбати, тому все, що могло бути причиною варикозу, має бути видалено з життя. Наприклад, плоскостопість буває причиною неправильної циркуляції крові в нозі - фактор краще звести до мінімуму, почавши носити ортопедичні устілки.

Як харчуватися?

Перш ніж розраховувати норми харчування, варто переконатись, що організм правильно засвоює продукти. Захворювання шлунка, кишечника, печінки повинні лікуватися, тому що їх стан впливає на надлишок або нестачу багатьох важливих речовин, а від стану печінки залежить в'язкість крові. Густа кров сама по собі може бути причиною варикозу вен, звідси і рекомендації до харчування:

  • Вітаються вітаміни C, E та P;
  • Рекомендуються продукти, що розріджують кров (імбір, буряк, помідори, вишня, сухофрукти тощо);
  • Дотримуватись питного режиму, уникаючи зневоднення (30 мл на 1 кг ваги на день для чистої води та більше для рідин), але не доводити себе до набряків;
  • Підвищити в раціоні кількість страв з більшим відсотком харчових волокон (клітковини), що засвоюються, оскільки з них виробляється еластин, необхідний для міцності стінок судин;
  • Всі продукти, що ведуть підвищенню ваги або утворенню бляшок холестерину, з раціону необхідно виключити, через що рекомендується частіше їсти морепродукти, що містять ПНЖК (Омега-3), сприяють розсмоктування холестерину, і засвоювані амінокислоти;
  • З цих причин варто відмовитися від страв з великим вмістом желатину і знизити вживання таких спецій, як сіль (сприяє набрякам) і хрін.

Що носити при варикозі вен?

Усі періодичні події повинні оцінюватись за якістю впливу на вени. Наприклад, кава підвищує внутрішньосудинний тиск - краще не зловживати, у лазні на вени навантаження зростає - паритися треба рівномірно. Той самий принцип працює щодо одягу.

Від підборів і тісного, незручного взуття краще відмовитися зовсім, а одяг краще вибирати вільний, що не перетискає кінцівки. На консультації флеболог обов'язково підбере необхідний при варикозі вен компресійний трикотаж - носити його необхідно постійно. А докладні рекомендації та план лікування складаються після огляду та діагностики – записуйтесь на прийом!