Правила грамотної оренди житла

Питання оренди помешкання є надзвичайно відповідальним, і більшість співвітчизників хоч раз у своєму житті стикалися з ним. Хтось винаймає квартиру на декілька діб, будучи у відрядженні в іншому місті, чи на час відпочинку, хтось орендує квартиру для тривалого проживання, поки не назбирає потрібної суми на покупку власного житла.

Що потрібно зробити перед тим, як розпочати пошук квартири?

Для початку вирішіть, скільки ви готові витрачати на оренду житла. Вважається, що комфортний щомісячний платіж – це 30–35% від зарплати.

Визначте характеристики квартири. Скільки кімнат має бути в ній, які вам потрібні меблі та побутова техніка. Виберіть район, і визначте, наскільки важлива для вас близькість зупинок транспорту, шкіл, дитячих садків. Найпопулярнішими способами пошуку житла є спеціалізовані сайти, оголошення в соцмережах та послуги професійних ріелторів.

Не знаєте як придбати квартиру чи орендувати швидко , безпечно і без зайвих переплат? Скористайтесь послугами телеграм-сервісу "НедвижкаБот", він об'єднує найвідоміші українські дошки оголошень, маючи таким чином в своєму арсеналі найбільшу базу даних нерухомості, а зручний інноваційний функціонал дозволить швидко знайти найбільш оптимальний варіант. До речі,  перші 30 днів користування ботом безкоштовні.

Як розпізнати шахраїв під час оренди квартири?

Ось 6 ознак, які повинні насторожити під час пошуку квартири:

  • Дуже низька ціна. Якщо ціна оренди на 20% і більше відрізняється від середньої вартості оренди, але видимих ​​недоліків не виявлено, варто насторожитися: можливо вони виявляться після угоди.
  • Надмірно висока сума першого внеску. Він не повинен перевищувати вартість оренди кількох місяців. Інакше є ризик, що мешканця виселять і повернуть лише частину застави, посилаючись на псування нерухомості чи інші причини.
  • Прохання надіслати паспорт чи банківські реквізити як мінімум до огляду квартири. Це найпоширеніший вид шахрайства і варто уникати подібних пропозицій, тому що ваші персональні дані можуть використовуватись для крадіжки коштів або інших протиправних дій.
  • Передоплата перед оглядом квартири. Шахраї можуть попросити вас перевести оплату як умову огляду квартири. Це не оформляється документами, тож повернути гроші не вийде.
  • Власник не показує документів на квартиру. Відмова показати документи означає, що орендодавець не може підтвердити свої права власності і це може призвести до несподіваних проблем у майбутньому. В цьому випадку слід пошукати іншу квартиру.
  • Власник відмовляється укласти договір. Добросовісні орендодавці не пропонуватимуть квартиру без укладання договору, оскільки для власника це гарантія своєчасної та повної оплати за квартиру, що здається в оренду.

Як підготуватись до огляду квартири?

Запитайте, чи є ваш співрозмовник власником. Якщо квартира має кілька власників, потрібно отримати згоду від усіх у вигляді підпису на договорі, або нотаріальної довіреності на ім'я того, з ким ви укладаєте договір.

Уточніть актуальність умов: вартість оренди, наявність комісії та суму застави, термін здачі житла. Також варто з'ясувати, чи є у квартирі вся необхідна побутова техніка та меблі.

Попросіть заздалегідь надіслати проект договору найму, а на зустріч принести документи на квартиру, що підтверджує право власності.

На що звернути увагу під час огляду квартири: чек-лист

При огляді квартири зверніть увагу на кілька моментів:

  • Стан під'їзду. Стан під'їзду та сходового майданчика може багато розповісти про мешканців будинку. Майте на увазі, що старі ліфти ламаються частіше, - це особливо актуально, якщо житлове приміщення у старому фонді знаходиться на верхніх поверхах, а у вас дитячий візок або санки в руках. Плюсом буде наявність консьєржа.
  • Важливо переконатися, що у квартирі є та техніка, яка вказана в оголошенні. 
  • Краще, якщо у квартирі буде нова сантехніка — з нею буде менше проблем.
  • Перевірте розетку, електрику та опалювальну систему. Не повинно бути вирваних або погано закріплених розеток, пошкоджених або оголених проводів, оскільки це небезпечно і може спричинити пожежу. Опалювальна система повинна бути без слідів протікання як свіжих, так і раніше. Актуальна наявність сигналізації, Wi-Fi або дротового інтернету у квартирі, а також можливість підключення цифрового телебачення.
  • Вивчіть документи, що підтверджують право власника на квартиру (свідоцтво про право власності або витяг з ЄДРН). Перевірте відповідність реквізитів у документах та переконайтеся, що у підписанні договору беруть участь усі власники або що орендодавець має відповідну довіреність від них.
  • Обговоріть порядок оплати комунальних послуг та щомісячних платежів. Переконайтеся, що ваші домовленості будуть прописані у договорі.