Причини популярності екскаваторів-навантажувачів JCB 3CX

Екскаватор-навантажувач JCB 3CX або «трійка», як його нерідко називають у професійних колах, сьогодні міцно закріпився у світовому топі найпопулярніших будівельних машин свого вигляду. Британський навантажувач люблять в Україні за фірмову надійність та економічність роботи, яка досягається не на шкоду продуктивності.

Відіграє свою роль та можливість отримати підтримку від дилерів компанії у будь-який час дня та ночі. І якщо ви бажаєте б/у JCB 3CX купити в Європі, таку техніку у відмінному стані по найкращій ціні пропонує компанія ООО "БФ-Логистик"  

Модифікації та конфігурація

Як відомо, основна сфера застосування подібної техніки – це землерийні та вантажні роботи, а також перевезення на невеликі відстані насипних/навалочних вантажів. 

Екскаватор-навантажувач JCB 3CX випускається в декількох версіях, які незначно відрізняються один від одного зовні – основні відмінності заховані всередині кожної машини. Модифікацію JCB 3CX з приставкою Super, наприклад, зовні відрізняє лише збільшений діаметр передніх коліс (порівняно з Sitemaster та Contractor), серед основних відмінностей також модифіковане шасі.

Конфігурація навісного обладнання може змінюватись. Переднє навішування можна доповнити ковшем потрібної ширини або вилами. Ззаду можуть встановлюватися проста або телескопічна стріла, різнотипні ковші (звичайний/конічний/глибокий/для копання канав). За допомогою задньої каретки можливе зміщення обладнання у потрібну сторону, якщо це необхідно.

Дизайн та ергономіка

Виглядає екскаватор-навантажувач JCB 3CX яскраво та солідно, а кабіна за відчуттями часом нагадує салон легкового автомобіля. До речі, спеціальний пластик довго зберігає свою яскравість та зовнішню привабливість завдяки стійкості до забруднень, неминучих у процесі роботи. Тішить око і акуратна вихлопна труба, що невластивою спецтехнікою. Звичайно ж, солідний зовнішній вигляд анітрохи не заважає машині виконувати свої прямі обов'язки.

Оператори особливо цінують забезпечений їм комфорт: мале зусилля для роботи з органами управління, безпека (стандарти ROPS/FOPS), низький рівень шуму, кондиціонер, обігрів та збільшений огляд, найкращий у цьому класі. Заднє скло, наприклад, взагалі можна підняти - воно по відпрацьованій траєкторії йде під стелю, надаючи можливість визирнути в отвір і подивитися, як працює ківш на граничній глибині.

Сидіння вражає кількістю регулювань - у його спинки в нижній частині окремі налаштування. Кермо з ковзаючого пластику доповнене рукояткою швидкого обертання. Рульова колонка регулюється по висоті та нахилу.

Двигун та шасі

Екскаватор-навантажувач JCB 3CX агрегатується чотирициліндровим 96-сильним дизельним двигуном робочим об'ємом 4,4 л. У різних модифікаціях двигун може бути або атмосферним, або мати турбонаддув. Механічна східчаста коробка оснащена гідротрансформатором, завдяки якому немає розриву потужності при перемиканні на ходу. Для різних потреб пропонується три варіанти трансмісії.

У бортовій мережі напруга становить 12 В. Плавкі запобіжники ізольовані від попадання сміття та пилу ззовні електричні роз'єми (стандарт IP69), надійна проводка з нейлоновим покриттям – така начинка у мережевого щитка. На навантажувачі стоїть генератор змінного струму на 95 А, а також акумуляторна батарея ємністю 110 А/год.

Що стосується ходової, то екскаватор-навантажувач JCB 3CX має повнопривідне двовісне пневмоколісне шасі. Двигун розташований у передній частині, кабіна оператора, відповідно, у задній. Забезпечено керування колесами передньої осі, за рахунок чого можна виконувати кінематичний та силовий (роздільне гальмування коліс з одного борту) повороти.

Рульова система гідрофікована, при непередбаченій зупинці двигуна включається аварійна система керування. Дискові гальмівні механізми працюють у масляній ванні, що забезпечує довговічність системи. Все обладнання обладнане гідравлічним приводом.

Маневреність та вантажопідйомність

Чим ще може похвалитися екскаватор-навантажувач JCB 3CX, так це високою прохідністю, яка досягається кутом з'їзду 20 градусів і кутом в'їзду 66 градусів. Експлуатаційна маса машини залежить від оснащеності і може становити 7,37 т (ковші GP та стандартний) або 8,07 т (вили та щелепний ківш «6-в-1»).

Характеристики маневреності такі: діаметр повороту без гальмування (зовнішні колеса) становить 8,1 м, з гальмуванням – 6,9 м, по краю ковша з гальмуванням – 9,5 м, без нього – 8,1 м. Безумовно, на цей параметр також впливають ґрунт, колеса та ряд інших факторів.