Як вибрати надійного забудовника

Купівля житла на первинному ринку дуже приваблива. Кому не хочеться жити у новому будинку, у квартирі з голочки! До того ж ціни в будинках, що будуються, більш гуманні, ніж на вторинному ринку.

Але виграш вартості – це своєрідна премія за ризик. Є небезпека у разі банкрутства забудовника залишитись і без квартири, і без грошей. Такого з вами не станеться, якщо ви скористаєтесь вигідними пропозиціями від компанії «Екобудстиль», цей будівельний підрядник, успішно працюючи на ринку вже понад 6 років, гарантує виконання любої складності будівельних робіт на найвищому рівні і в чітко обумовені терміни.  

Як уникнути долі ошуканих пайовиків? На жаль, стовідсотково працюючого рецепту немає, але якщо дотримуватися деяких нескладних рекомендацій, ризики можна значно знизити.

Вивчаємо бекграунд

Більшість покупців нерухомості – люди, далекі від ринку будівництва. Не дивно, що назва компанії-забудовника їм нічого не говорить. Тому, обравши новобудову, треба провести невелике інтернет-розслідування та покопатися в історії будівельної організації. Ось питання, на які слід знайти відповіді:

  • Як довго компанія присутня на петербурзькому ринку нерухомості?
  • Скільки об'єктів вона збудувала?
  • Як часто, чому і на скільки місяців відкладалося введення житлових комплексів в експлуатацію?

Інтерес нескладно задовольнити на сайтах про первинку, у тому числі у спеціальному розділі БН.

Безперечно, довга історія забудовника – ще не гарантія його безхмарного майбутнього. Але, вибираючи між старожилом з великим досвідом роботи на ринку і новачком, що нічим не зарекомендував себе, краще віддати перевагу першому. Особливо слід насторожитися, якщо компанія, яка щойно вийшла на ринок, пропонує квартири за демпінговими цінами.

Не зайвим буде поцікавитися вмінням компанії вибудовувати стосунки з пайовиками. Якість зданих будинків, конфліктні ситуації з прийомом-передачею квартир, нав'язування покупцям додаткових послуг – про це можна прочитати на форумах пайовиків.

Оцінюємо портфель ЖК

Наступний крок – оцінка портфеля забудовника. Під цим мається на увазі підрахунок кількості об'єктів, які будує компанія зараз. Відомості про споруджувані житлові комплекси, як правило, розміщуються на офіційному сайті будівельної організації.

Оцінити отримані дані нефахівцеві не так просто. Не існує однозначної відповіді на питання, яка кількість об'єктів у роботі є оптимальною. Одна єдина новобудова, тим більше перша, як уже сказано, – не надто хороший показник. Але й велика кількість житлових комплексів на стадії будівництва часом є поганим знаком.

Занадто швидка експансія забудовника може сигналізувати про фінансове нездоров'я компанії. Справа в тому, що для деяких гравців ринку гроші пайовиків – практично єдине джерело фінансування будівництва. І коли з якоїсь причини він вичерпується, буває компанія виводить на ринок все нові проекти, щоб отримати можливість завершити старі.

Знайомимося ближче

Протягом віртуального квесту глибше вивчіть сайт забудовника. Оцініть ступінь відкритості компанії та готовність спілкуватися з покупцями. За цим критерієм будівельні організації відрізняються разюче. Одні викладають у вільний доступ тільки гарний буклет з описом об'єкта, що будується. Інші демонструють готовність надати всю інформацію про ціни, типи квартир і навіть ведуть онлайн-трансляцію з будівельних майданчиків.

Але головне – це вільний доступ до документації. Необхідно ознайомитися з проектною декларацією комплексу, що будується, дозволом на будівництво, а якщо є базові спеціальні знання, то і з технічними умовами на приєднання до інженерних комунікацій. 

На власні очі

Нарешті, неодмінно поїдьте на будмайданчик і подивіться, що там відбувається. Наскільки активно триває робота? Чи є на об'єкті будівельна техніка? До якого поверху зведена будівля?

Зіставте побачене з тим, що вам кажуть продавці. Якщо вони запевняють, ніби двадцятиповерховий будинок, під який тільки закладено фундамент, здадуть через півтора роки, причому з повним оздобленням квартир – розвертайтеся і йдіть! 

Стовідсоткового захисту від банкрутства будівельної компанії чи довгострою немає у принципі. Але права пайовиків, які уклали ДДУ, у разі надто довгого будівництва більш-менш надійно захищені законом. А от члени житлово-будівельного кооперативу не можуть вимагати через суд компенсації за тривале очікування на здачу об'єкта. Більше того – теоретично їм можуть запропонувати сплатити додаткові витрати на добудову будинку.