Олія чорного кмину: "золото фараонів" на сторожі здоров'я людини

В арабських країнах часто цитують пророка Мухаммеда: "Чорний кмин є ліками від усіх хвороб, крім смерті". На Сході його використовують у вигляді олії, приправи чи настойки. Чи варто нам перейняти цей досвід?

Розкажемо, у чому доведена користь чорного кмину. Чи може він нашкодити, як його приймати, а замовити якісну олію чорного кмину ви зможете в інтернет-магазині terra-biona.com.

Історичною батьківщиною олії чорного кмину є Близький Схід. Цікавий факт: флакон «цілющого еліксиру» знайшли у гробниці Тутанхамона. Якщо зауважити, що єгиптяни брали у потойбічний світ лише найцінніші речі, то це говорить про те, наскільки важливою була для них ця речовина.

Користь насіння та олії

Олія чорного кмину є джерелом вітамінів A, E, C, групи B. Воно багате на кальцій, цинк, фосфор, залізо, марганець, флавоноїди. Також незамінними амінокислотами Омега-3, 6, 9.

10 причин включити в раціон олію чорного кмину, і які хвороби вона лікує:

  • Зміцнює імунітет. Вживайте її для профілактики інфекційних, вірусних та застудних захворювань. Також олія чорного кмину допоможе відновити організм після хвороби, коли імунітет "на нулі".
  • Допомагає самовідновленню організму. Олія чорного кмину містить потужний активний інгредієнт тимохінону, який гальмує руйнівні процеси. Він допомагає печінці, ниркам, підшлунковій залозі та іншим органам відновлюватись після негативних впливів.
  • Здорове серце та судини. За це відповідають "корисні" жири. Олію чорного кмину варто вживати для профілактики будь-яких захворювань, пов'язаних із серцево-судинною системою.
  • Покращує зовнішній вигляд. Олія чорного кмину – порятунок для жінок, які бояться зморшок. Корисні жири та мікроелементи відповідають за гарну шкіру, блискуче волосся, міцні нігті. Олію чорного кмину можна застосовувати в косметології для лікування екзем і проти випадання волосся.
  • Нормалізує роботу ШКТ. Олія м'яко обволікає слизові оболонки, гасить запалення у травному тракті. Має м'яку проносну дію, очищає кишечник від шлаків, сприяє правильному жовчовиділенню.
  • Допомагає схуднути. Ця властивість випливає із попереднього пункту. Крім того, масло чорного кмину допомагає схуднути, тому що підвищує життєвий тонус організму та допомагає довше відчувати ситість.
  • Профілактика раку. Антиоксиданти відповідають за боротьбу із шкідливими клітинами. В арабських країнах олія чорного кмину є головним засобом народної медицини для боротьби з раком. Офіційно ця властивість не доведена, проте вона підтримує ослаблений організм.
  • Полегшує роботу органів дихання. Допомагає при астмі, алергіях, сильному кашлі. Підходить для профілактики бронхіту. Якщо ви кинули палити, приймайте масло чорного кмину, щоб допомогти легеням відновитися.
  • Бактерицидний ефект. Олію чорного кмину приймають для боротьби з грибком (у тому числі кандидою), паразитами, шкідливими та вірусними мікроорганізмами.
  • Порядок із нервами. За це відповідають вітаміни групи B. Олію чорного кмину варто приймати для профілактики нервових розладів, зниження тривожності, нормалізації сну.

Протипоказання

Відгуки лікарів про олію чорного кмину позитивні, проте фахівці попереджають про протипоказання:

  • Майбутні операції. Доведено, що чорний кмин уповільнює згортання крові – це може зашкодити при хірургічних втручаннях.
  • Вагітність. Олія чорного кмину розслаблює гладкі м'язи матки, що може спровокувати передчасні пологи.
  • Пересадження органів. Одразу після операції олія чорного кмину протипоказана. Воно активує клітини імунної системи, які можуть сприйняти органи як чужорідне тіло.
  • Низький тиск. Олія чорного кмину знижує артеріальний тиск. Якщо ви страждаєте на гіпотонію, від нього краще відмовитися.
  • Алергія. Через високу концентрацію активних речовин масло може викликати реакції навіть у тих, хто зазвичай до них не схильний.