Корисна рифма: що нам дає поезія

У дитинстві ми всі заучували вірші напам'ять, щоб отримати п'ятірку з літератури чи подарунок від Діда Мороза. А насправді отримували набагато більше – ми тренували пам'ять, розвивали вимову, а якщо виразно декламували, то ще розкривали акторський талант.

Та, мабуть, найголовніше на що здатна поезія - відобразити у повній мірі емоційний стан людини, її переживання, надії. Ось які чудові вірші про кохання ви знайдете на сайті md-eksperiment.org, з їх домомогою ви зможете висловити свої найщиріші і найтепліші почуття до близької людини!

Декілька причин, з яких варто читати вірші

На вірші вистачить і хвилини: вірші довго не читають, але навіть невеликий фрагмент може залишитися надовго в нашій пам'яті. Короткого фрагмента, який ви прочитаєте вранці або в перерві, достатньо, щоб замислитися хоч на мить над повсякденністю. Поезія є стислим оповіданням, яке можна прочитати за кілька секунд, але вона несе в собі ідею цілого роману.

Поезія представляє світ очима інших людей: ви почнете бачити те, що вас оточує, причому з зовсім іншого погляду.

Поезія змушує мислити творчо: аналізувати, розмірковувати, намагатися розкрити секрети словесної головоломки. Йдеться не про шкільний аналіз того, «що мав на увазі автор», а про сенс, вибір слів, значень, які ви зможете інтерпретувати у свій досвід.

Що ж ми отримуємо, коли читаємо улюблені вірші? 

  • Поезія заспокоює: вона дозволяє зосередити свої думки, знайти час, щоб прочитати її продуктивно та з користю для себе.
  • Поезія змушує відчувати себе емоційно живим: читаючи її, ви не тільки зможете відчути те, що автор хоче передати, але й зазнаєте натхнення, відкриваючи свої власні емоції, пов'язані з текстом, що читається.
  • Деякі вірші настільки зачіпають, що їх можна читати знову і знову, так що майже вивчаєш їх напам'ять. Щодня, залежно від настрою чи ситуації, ми можемо інтерпретувати вірш по-новому.
  • Поезія показує, наскільки потужним є слово: кожен персонаж, який використовується у вірші, поміщений туди з певним наміром. Читаючи вірші, ви вчитеся бути вибірковим, підбирати ключові слова та помічати їхню неоднозначність.
  • Поезія дозволяє на мить зменшити оберти: коли життя минає, поезія допомагає регулювати ритм дня. Ви можете зупинитися, подивитися на слово як на зображення та насолодитися ним.
  • Читаючи вірші, ви загострюєте свою сприйнятливість: коли ви зосереджуєтеся на читанні хоча б одного вірша, ви стаєте чутливішими до слів, значення і контексту. Це виявляється у міжособистісних контактах та у вашому погляді на світ. У розмові з іншою людиною вам легше висловити невисловлене.

Вплив поезії на мозок

Вчені, проводячи дослідження впливу поезії на людину, виявили, що це, як мантра, заворожує своїм звучанням і допомагає відновлювати енергетичне поле людини.

Така дія віршів пов'язана з тим, що при регулярному їх читанні з'являються сили та натхнення для нових ідей, покращується стан здоров'я, особливо на психологічному рівні. У нас покращується самопочуття, знімається напруга, знімається стресовий стан і все тіло наповнюється енергією.

Як же працює мозок людини, коли вона читає вірші? Цим питанням зацікавилися вчені університету Ліверпуля, і провели відповідне дослідження. Вияснилося, що поезія суттєво посилює мозкову активність, так як нейрони сприймаючи рифми генерують потужні імпульси. У свою чергу, прозовані твори подібного ефекту не створюють.

Окрім того дослідники виявили позитивний вплив поезії на автобіографічну пам'ять, що дозволяє переосмислити у світлі прочитаног власний життєвий досвід.

Німецький нейробіолог Ернст Пеппель зазначає, що наш мозок під час прослуховування підлаштовується під віршований ритм і рими, і людина завдяки цьому розслаблюється, виявляючи при цьому легкий гіпнотичний ефект.

В результаті сприйняття поезії, дві півкулі мозку починають синхронно працювати. Причому права частина аналізує ритм, а ліва відповідальна за вербальну складову. Створюється своєрідний стереоефект, який суттєво корисніший для нашої розумової діяльності у порівнянні з моноефектом, який спричиняю перечитування прози.